ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Χαρίτου: «Να αρθεί η αδικία σε βάρος ομογενών ώστε να λαμβάνουν την Εθνική Σύνταξη»

Ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά από την κυβέρνηση να αρθεί η αδικία της υποχρεωτικής διαμονής κατά 35 έτη για όλους τους ομογενείς μας ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της εθνικής σύνταξης.
Με ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας επισημαίνει ότι η παροχή αυτή κόπηκε σε προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μετά την 1/1/2013, επειδή με το νόμο 4093/12 θεσπίστηκαν αυστηρά κριτήρια, με αποτέλεσμα να βρεθούν χωρίς ούτε καν αυτή την πενιχρή σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες συνταξιούχοι. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η παροχή αυτή επανήλθε από την 1η Οκτωβρίου 2015 με κάποιες προϋποθέσεις, ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2020 βελτιωτικές τροπολογίες –προσθήκες σε νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ώστε να είναι πιο ευνοϊκό το σύστημα απονομής εθνικής σύνταξης, αλλά η ΝΔ δεν τις έκανε δεκτές.
Ο βουλευτής ζητάει από την κυβέρνηση να σταματήσει η άνιση μεταχείριση, ώστε οι ομογενείς να μπορούν να λαμβάνουν όλο το ποσό εθνικής σύνταξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Άνιση μεταχείριση στους δικαιούχους ομογενείς της Εθνικής Σύνταξης»

Η σύνταξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων ήταν μια θεσμοθετημένη σύνταξη που κάλυπτε τους πολίτες που έφταναν σε ηλικία σύνταξη και δεν είχαν ή δεν συμπλήρωναν τα ένσημα που χρειαζόντουσαν για να βγάλουν σύνταξη. Η παροχή αυτή φτάνει το ποσό των 360 ευρώ και προσφέρει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κάλυπτε κυρίως ομογενείς αλλά όχι μόνο.
Στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή του τότε Υπουργού του κ. Βρούτση, επί της ουσίας καταργήθηκε αφού οι προϋποθέσεις που επέβαλε πετούσε εκτός πολλούς από τους μέχρι τότε δικαιούχους. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν χωρίς ούτε καν αυτή την πενιχρή σύνταξη και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδες συνταξιούχοι.
Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η παροχή αυτή επανήλθε με κάποιες προϋποθέσεις και πολλοί συμπολίτες μας κατάφεραν να αποκτήσουν και μια χρηματική παροχή και μια περίθαλψη.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο βελτιωτικές τροπολογίες –προσθήκες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)», ,ούτως ώστε να υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό σύστημα απονομής της εθνικής σύνταξης αλλά δυστυχώς και παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει και ο κ. Βρούτσης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η ΝΔ δεν έκανε δεκτή την τροπολογία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί η αδικία της υποχρεωτικής διαμονής κατά 35 έτη για όλους τους ομογενείς μας ώστε να μπορούν να λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό της σύνταξης τους;
2. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αρθεί η αδικία της διαφορετικής μεταχείρισης για όσους έχουν πληρώσει τις ίδιες εισφορές αλλά δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη διαμονής.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος