Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, τη μνήμη των Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου, δύο μαρτύρων των πρώτων χριστιανικών αιώνων, καθώς και της Αγίας Ταβιθά, της γυναίκας από την Ιόππη που, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, ανέστησε ο Απόστολος Πέτρος.
Τιμώνται επίσης ο Άγιος Γεώργιος Επίσκοπος Αμάστριδος, η Αγία Χρυσάνθη και οι Μάρτυρες Ουαλλέριος και Χρυσάφιος. Η σημερινή Κυριακή είναι η ΣΤ΄ Λουκά, με ευαγγελικό ανάγνωσμα τη θεραπεία του δαιμονισμένου στην περιοχή των Γερασηνών.
Αγία Ταβιθά – Η γυναίκα που ανέστησε ο Απόστολος Πέτρος
Μία από τις πιο συγκινητικές αφηγήσεις των Πράξεων των Αποστόλων συνδέεται με την Αγία Ταβιθά, γνωστή και με το ελληνικό όνομα Δορκάς.
Η Ταβιθά ζούσε στην Ιόππη, τη σημερινή Γιάφα, και ήταν γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση.
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, βοηθούσε τους φτωχούς και ιδιαίτερα τις χήρες, για τις οποίες έραβε ενδύματα.
Όταν αρρώστησε και πέθανε, οι άνθρωποι της κοινότητας κάλεσαν τον Απόστολο Πέτρο, ο οποίος βρισκόταν σε κοντινή περιοχή.
Ο Πέτρος ανέβηκε στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η νεκρή γυναίκα, γονάτισε και προσευχήθηκε.
Στη συνέχεια στράφηκε προς το σώμα της και είπε: «Ταβιθά, ἀνάστηθι». Όπως περιγράφεται στο ένατο κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων, εκείνη άνοιξε τα μάτια της και ανασηκώθηκε.
Το γεγονός διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ιόππη και πολλοί πίστεψαν στον Χριστό.
Η Αγία Ταβιθά τιμάται ως παράδειγμα έμπρακτης αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος – Οι δύο Νοτάριοι και Μάρτυρες
Οι Άγιοι Μαρκιανός και Μαρτύριος έζησαν τον 4ο αιώνα και υπηρετούσαν ως νοτάριοι, δηλαδή γραμματείς, στην Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, συνδέονταν με τον Πατριάρχη Παύλο τον Ομολογητή και υπερασπίστηκαν τη διδασκαλία της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου απέναντι στον Αρειανισμό.
Κατά τη διάρκεια των έντονων θεολογικών αντιπαραθέσεων της εποχής, δέχθηκαν πιέσεις να εγκαταλείψουν τις πεποιθήσεις τους.
Η παράδοση αναφέρει ότι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, παρά τις υποσχέσεις για αξιώματα και υλικές ανταμοιβές.
Τελικά θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό και τιμώνται ως Μάρτυρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Άγιος Γεώργιος Επίσκοπος Αμάστριδος
Ο Άγιος Γεώργιος υπήρξε Επίσκοπος Αμάστριδος, πόλης της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία, κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Η εκκλησιαστική παράδοση τον παρουσιάζει ως ποιμένα που διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία, τη μέριμνα για τους φτωχούς και την προστασία του ποιμνίου του.
Στον βίο του διασώζονται αφηγήσεις για θαυματουργικές επεμβάσεις και για τη σημαντική θέση που κατείχε στην τοπική Εκκλησία.
Αγία Χρυσάνθη και Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος
Στις 25 Οκτωβρίου τιμάται επίσης η Αγία Χρυσάνθη, της οποίας η μνήμη διασώζεται στο εκκλησιαστικό εορτολόγιο.
Την ίδια ημέρα μνημονεύονται οι Άγιοι Ουαλλέριος και Χρυσάφιος, οι οποίοι τιμώνται ως Μάρτυρες. Οι διαθέσιμες ιστορικές πληροφορίες για τη ζωή τους είναι περιορισμένες.
Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά – Η θεραπεία του δαιμονισμένου των Γερασηνών
Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα προέρχεται από το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (8, 26-39) και περιγράφει τη θεραπεία ενός ανθρώπου που βασανιζόταν από δαιμόνια.
Ο Ιησούς φτάνει στην περιοχή των Γερασηνών, όπου συναντά έναν άνδρα που ζει απομονωμένος, χωρίς ρούχα, ανάμεσα στα μνήματα.
Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την ευαγγελική αφήγηση, δεν μπορούσε να ελεγχθεί ούτε με αλυσίδες.
Ο Χριστός τον θεραπεύει, επιτρέποντας στα δαιμόνια να εισέλθουν σε ένα κοπάδι χοίρων, το οποίο στη συνέχεια ορμά στη λίμνη. Όταν οι κάτοικοι φτάνουν στο σημείο, βλέπουν τον άνδρα να κάθεται στα πόδια του Ιησού, ντυμένος και με σώας τας φρένας.
Παρά το θαύμα, οι κάτοικοι φοβούνται και ζητούν από τον Χριστό να απομακρυνθεί.
Ο θεραπευμένος άνδρας θέλει να τον ακολουθήσει, αλλά ο Ιησούς τον προτρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του και να διηγηθεί όσα έκανε ο Θεός γι’ αυτόν.
Η περικοπή αναδεικνύει τη δύναμη της αποκατάστασης ενός ανθρώπου που είχε χάσει την επαφή με την κοινωνία και τους γύρω του.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους γιορτή έχουν όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Ταβιθά
- Χρυσάνθη
- Χρυσάφιος, Χρυσαφία













