ΔΙΕΘΝΗ

Η NASA οργανώνει ανοικτό διαγωνισμό για την κατασκευή… έξυπνης διαστημικής τουαλέτας

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχει ένα σύστημα ανακύκλωσης των οργανικών αποβλήτων των αστροναυτών. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για τις μεγάλης διάρκειας επανδρωμένες αποστολές που σχεδιάζονται. Στο πλαίσιο αυτό η NASA ανακοίνωσε ότι διοργανώνει ένα διαγωνισμό στον οποίο μπορεί να πάρει μέρος όποιος έχει μια καλή ιδέα για τη δημιουργία μιας… έξυπνης τουαλέτας.

Η τουαλέτα αυτή θα χρησιμοποιείται από τους αστροναύτες που θα συμμετέχουν στις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη θα πρέπει να ταξιδεύει  τουλάχιστον δώδεκα μήνες για να πάει και να επιστρέψει από τον πλανήτη συν τον χρόνο παραμονής του εκεί. Η NASA θέλει οι αστροναύτες να έχουν στη διάθεση τους μια τουαλέτα η οποία θα ανακυκλώνει τα οργανικά τους απόβλητα μετατρέποντας σε μια σειρά από χρήσιμα υλικά.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα ήθελε η τουαλέτα αυτή να μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα όχι μόνο σε καθαρό νερό για μαγείρεμα αλλά και κατανάλωση όπως συμβαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά να τα μετατρέπει και σε άλλου είδους ύλες όπως καύσιμα ή υλικά που θα τοποθετούνται σε εκτυπωτές 3D για την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων ή και οικημάτων στον Άρη.

Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Waste to Base Challenge» και η NASA συνεργάζεται με την εταιρεία HeroX η οποία θα αναλάβει τη διαδικασία χρηματοδότησης όποιων ιδεών που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό κριθούν ενδιαφέρουσες. Η HeroX ειδικεύεται στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μέσω του Διαδικτύου (crowdfunding).

Οι διαστημικές υπηρεσίες συνεργάζονται συνήθως με μεγάλες ή μικρότερες αλλά εξειδικευμένες σε κάποιο τομέα εταιρείες για την κατασκευή των οργάνων και συστημάτων των διαστημοπλοίων ή του εξοπλισμού των αστροναυτών. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ζητείται η βοήθεια των φίλων του Διαστήματος σε ανοικτό διαγωνισμό για τέτοιας σημασίας έργο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την συμμετοχή που θα υπάρξει αλλά και το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος