ΔΙΑΦΟΡΑ

Κορονοϊός: Ο σωστός και ο λάθος τρόπος να φοράτε τη διπλή μάσκα

Female wearing double masks
Η χρήση δύο μασκών είναι καλύτερη από μία, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες συστάσεις των ειδικών.

Κορονοϊός ] Η διπλή μάσκα προτείνεται ως η βέλτιστη βασική προστασία σε κάθε περίσταση όπου βρισκόμαστε ανάμεσα σε κόσμο. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι η διπλή μάσκα μπορεί να βελτιώσει την ατομική προστασία κατά περίπου 50%.

Ωστόσο, η διπλή μάσκα μπορεί να μην είναι απαραίτητη εάν έχετε ήδη μια καλά τοποθετημένη μάσκα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε ως ερευνητική επιστολή στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Κορονοϊός: Πότε η διπλή μάσκα κάνει σωστά τη δουλειά της

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill δοκίμασαν διάφορους συνδυασμούς μασκών σε εθελοντές: από μια μονή μάσκα με μία στρώση, έως και διπλές χειρουργικές μάσκες. Διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας πλήρους κάλυψης (σε στυλ φουλάρι ή μπαντάνα) πάνω από μια χειρουργική μάσκα παρείχε την καλύτερη διήθηση σταγονιδίων.

«Αυτό μας οδηγεί στο να καταλάβουμε ότι η διπλή μάσκα είναι πιο αποτελεσματική λόγω της βελτιωμένης εφαρμογής που προσφέρει, όχι λόγω των επιπρόσθετων επιπέδων«, υποστηρίζει η επικεφαλής συγγραφέας Emily Sickbert-Bennett.

Η τοποθέτηση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από μια χειρουργική μάσκα βελτίωσε επίσης την εφαρμογή και το φιλτράρισμα, σύμφωνα με την μελέτη. Ωστόσο, ο ίδιος συνδυασμός με τη χειρουργική μάσκα να είναι από πάνω δεν παρείχε κανένα πρόσθετο όφελος σε σύγκριση με τη χρήση μίας μόνο χειρουργικής μάσκας.

Κορονοϊός: Οι χειρουργικές μάσκες φιλτράρουν καλά τα σωματίδια, αλλά η εφαρμογή τους μπορεί να βελτιωθεί

Οι περισσότερες χειρουργικές μάσκες κατασκευάζονται από μη υφασμένα στρώματα πολυπροπυλενίου. Είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μασκών N95 ανώτερης βαθμίδας. Μερικές είναι επίσης εξοπλισμένες με ένα ηλεκτροστατικό φράγμα που προορίζεται για την παγίδευση μολυσματικών σωματιδίων, λέει η ειδική ιολόγος Linsey Marr.

Ωστόσο, οι χειρουργικές μάσκες μπορεί να μην ταιριάζουν καλά στο πρόσωπο σε σύγκριση με τις υφασμάτινες. Η τοποθέτηση μάσκας υφάσματος πάνω από την χειρουργική συνδυάζει την αυξημένη διήθηση μιας χειρουργικής μάσκας με την βελτιωμένη εφαρμογή μιας υφασμάτινης.

Εάν η διπλή μάσκα σας φαίνεται κάτι άβολο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ταιριάζει καλύτερα στο πρόσωπό σας η χειρουργική μάσκα. Σε μια μελέτη του CDC για την διπλή μάσκα, ο κόμπος για να δεθούν τα άκρα της χειρουργικής μάσκας και η προσαρμογή του υφάσματος έτσι ώστε να «αγκαλιάζει» πιο στενά στο πρόσωπο του χρήστη λειτούργησε σχεδόν όσο και η διπλή μάσκα.

Κορονοϊός: Η διπλή μάσκα είναι πολύ αποτελεσματική, αρκεί να το κάνουν όλοι

Τόσο η μελέτη CDC όσο και η πρόσφατη έρευνα του Chapel Hill διαπίστωσαν ότι η μάσκα λειτουργεί καλύτερα όταν και τα δύο άτομα που αλληλεπιδρούν φορούν ορθώς τοποθετημένες μάσκες.

«Η καλύτερη μορφή προστασίας είναι όταν εσείς και το άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε φοράτε και οι δύο μάσκα», δήλωσε η Sickbert-Bennett.

Αυτή η καθολική προσέγγιση κάλυψης θα μπορούσε να επιτύχει μείωση κατά 95% στα μολυσματικά σωματίδια, κατέληξε η μελέτη του CDC.

Πηγές: https://www.businessinsider.comhttps://www.cdc.govhttps://www.sciencealert.comhttps://onlinelibrary.wiley.com

iatropedia.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος