ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο «χρυσός κανόνας» που ξορκίζει την πτώχευση και τη ρευστοποίηση των περιουσιών οφειλετών

Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr

Δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, σε έως και 240 μηνιαίες δόσεις, χωρίς να υπάρξει ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, θα προσφέρει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αφήνει το περιθώριο για επιδότηση του στεγαστικού δανείου για την κύρια κατοικία -εφόσον υπάρχει- αλλά και για «κούρεμα» οφειλών προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), το οποίο θα μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 95% ειδικά για τους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Οι ρυθμίσεις που θα μπορούν να επιτυγχάνονται εξωδικαστικά θα διαρκούν ακόμη και 20 χρόνια, ενώ ο βασικός «κανόνας» που θα πρέπει να τηρείται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να μην οδηγηθεί ο οφειλέτης σε πτώχευση (κατά συνέπεια και αναγκαστική πώληση όλης της περιουσίας του) θα είναι ο εξής: Να προκύπτει ότι οι πιστωτές -εφορία, ασφαλιστικό ταμείο και τράπεζες- θα εισπράξουν περισσότερα στο βάθος της 20ετίας από τον οφειλέτη από όσα θα εισέπρατταν αν προχωρούσαν «εδώ και τώρα» στην εκποίηση της περιουσίας του οφειλέτη.

Θα προκύπτει από ηλεκτρονική πλατφόρμα

Η τήρηση αυτού του κανόνα δεν θα επαφίεται στην εκτίμηση ούτε του οφειλέτη ούτε των πιστωτών, αλλά θα προκύπτει αυτόματα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης. Μαθηματική φόρμουλα θα υπολογίζει το ποσό που θα μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα ο οφειλέτης για την εξυπηρέτηση του χρέους του, ενώ αυτόματα θα γίνεται και η κατανομή αυτού του ποσού μεταξύ των πιστωτών.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος