ΔΙΑΦΟΡΑ

Δεύτερο drone για την ανίχνευση πυρκαγιών στη Ροδόπη – Καλύπτει κάμπο και ακτές

Ένα δεύτερο drone ενισχύει την επιτήρηση της Ροδόπης κατά την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών και την καλύτερη εποπτεία περιοχών υψηλού ενδιαφέροντος.

Το νέο drone εγκαταστάθηκε στο παλαιό δημοτικό σχολείο των Προσκυνητών, στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, και αναλαμβάνει την επιτήρηση του κάμπου και των παράκτιων περιοχών της Ροδόπης.

Πρόκειται για σύγχρονο σύστημα επιτήρησης, σχεδιασμένο να επιχειρεί ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μπορεί να λειτουργεί με ανέμους έως 20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, ενώ διαθέτει στεγανότητα, κάμερα υψηλής ευκρίνειας και θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει περιπολίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εμβέλεια έως 50 χιλιόμετρα

Η απεικονιστική του δυνατότητα φτάνει σε ευθεία γραμμή έως και 50 χιλιόμετρα, επιτρέποντας την εποπτεία μιας ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής.

Παράλληλα, μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, το drone μπορεί να εντοπίζει κινήσεις ανθρώπων, οχημάτων και σκαφών, παρέχοντας επιπλέον δεδομένα στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Το νέο σύστημα λειτουργεί συμπληρωματικά με το πρώτο drone που βρίσκεται από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου στη Βυρσίνη του Δήμου Αρριανών, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων.

Το πρώτο drone επιτηρεί τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπου βρίσκονται σημαντικές δασικές εκτάσεις και οικοσυστήματα, μεταξύ των οποίων και το δάσος της Νυμφαίας.

Η ανάπτυξη δύο διαφορετικών σημείων επιτήρησης επιτρέπει την κάλυψη μεγαλύτερης έκτασης και τη μείωση των «τυφλών» σημείων, ενώ τα συστήματα διαθέτουν δυνατότητα γεωεντοπισμού των περιστατικών που εντοπίζουν.

Δώδεκα drones στην Περιφέρεια ΑΜΘ

Τα δύο drones εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Συνολικά, η Περιφέρεια έχει αναπτύξει 12 drones στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες:

  • Έβρος
  • Ροδόπη
  • Ξάνθη
  • Καβάλα
  • Δράμα

Η χρήση των drones αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο, με στόχο ο εντοπισμός μιας εστίας να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, πριν αυτή εξελιχθεί σε μεγαλύτερο μέτωπο.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ Κομοτηνής

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος