ΔΙΑΦΟΡΑ

Αδημοσίευτες, καμένες σημειώσεις του Νεύτωνα πωλήθηκαν σε δημοπρασία

Συλλογή από αδημοσίευτες, καμένες σημειώσεις του Ισαάκ Νεύτωνα, στις οποίες ο επιστήμονας προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει μυστικούς κωδικούς που πίστευε ότι ήταν κρυμμένοι στις διαστάσεις της Μεγάλης Πυραμίδας της Αιγύπτου, πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 504,700 δολάρια.

Το σπάνιο σετ σημειώσεων, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1680, σχεδόν καταστράφηκε από τον σκύλο του Νεύτωνα, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, πήδηξε σε ένα τραπέζι και αναποδογύρισε ένα κερί με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά. Στις σημειώσεις ο Νεύτωνας συγκρίνει τις εξωτερικές διαστάσεις της Πυραμίδας, τα μήκη των σηράγγων της και τα ύψη των θαλάμων της καθώς προσπαθεί να αποδείξει ότι είχαν υπολογιστεί από μια κοινή μονάδα μέτρησης.

Ο επιστήμονας πίστευε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν πρόσβαση στη γνώση που έκτοτε είχε χαθεί, ενώ ήλπιζε ότι η κοινή μονάδα μέτρησης θα τον βοηθούσε να μετρήσει με ακρίβεια την περιφέρεια της Γης – μια μέτρηση που χρειαζόταν για να αποδείξει τη θεωρία της βαρύτητας σε πλανητική κλίμακα.

Οι σημειώσεις φανερώνουν επίσης πως ο Νεύτωνας προσπάθησε να αποκαλύψει το χρονοδιάγραμμα της αποκάλυψης και να εξερευνήσει προφητείες καθώς προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει κωδικούς που πίστευε ότι ήταν κρυμμένοι σε κείμενα στην Βίβλο.

Ο Νεύτωνας δεν δημοσίευσε ποτέ τις απόκρυφες σπουδές του όσο ήταν ζωντανός, με το μέγεθος του ενδιαφέροντός του να γίνεται ξεκάθαρο μόνο μετά την πώληση των εγγράφων του από τον Κόμη του Πόρτσμουθ το 1936.   «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν δημοσίευσε μελέτες σχετικά με την αλχημεία, καθώς το απόρρητο ήταν μια ευρέως διαδεδομένη δέσμη αλχημικών ερευνών και οι θεολογικές πεποιθήσεις του Νεύτωνα, θα του κόστιζαν (τουλάχιστον) την καριέρα του αν ποτέ αποκαλύπτονταν», δήλωσε εκπρόσωπος του Οίκου δημοπρασιών Sotheby’s. «Άφησε πίσω του σημαντικά χειρόγραφα για την Βίβλο και άλλα θεολογικά θέματα, πιθανώς με την ελπίδα ότι η μυστική του γνώση θα αναγνωρίζονταν από τις μελλοντικές γενιές».

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος