ΥΓΕΙΑ

Ακμή: Πώς να αποφύγετε τις εξάρσεις που προκαλεί η μάσκα

1217849959
Η συνεχής χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη για να προστατευθούμε από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο η μάσκα μπορεί να δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωση της ακμής.

Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι απρόβλεπτος και επιθετικός και η κάλυψη του στόματος και της μύτης μας με μάσκα είναι απαραίτητη για να προστατευθούμε από αυτόν. Ωστόσο η συνεχής χρήσης της μάσκας μπορεί να έχει μία απρόβλεπτη συνέπεια: να αναζωπυρωθεί η ακμή.

«Η σχετιζόμενη με τις προστατευτικές μάσκες ακμή αποτελεί νέο φαινόμενο για τους περισσότερους ανθρώπους. Όχι όμως για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους αθλητές και οποιονδήποτε φορά καθημερινά μάσκα ή προστατευτικό προσώπου», λέει ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν πως είναι πιθανό η συνεχής κάλυψη του προσώπου να επιδεινώσει την ακμή. Απλώς, τώρα που επεκτάθηκε η χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, αυξήθηκε η συχνότητα του φαινομένου».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πώς η μάσκα μπορεί να προκαλέσει σπυράκια – Ποιες τροφές επίσης να προσέχετε

Θερμός αέρας

Οι αιτίες αυτής της επιδείνωσης είναι πολλές και διαφορετικές. Όπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης, όταν αναπνέουμε και όταν μιλάμε φορώντας τη μάσκα, παγιδεύεται μέσα της θερμός αέρας. Ο αέρας αυτός δημιουργεί το ζεστό, υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί του δέρματος, όπως:

  • Οι ζυμομύκητες
  • Τα βακτήρια
  • Τα ακάρεα demodex (συμβάλλουν στην ανάπτυξη σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και ροδόχρου ακμής).

Ο πολλαπλασιασμός αυτών των μικροοργανισμών διαταράσσει την φυσική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος. Έτσι, ευνοεί τις εξάρσεις διαφόρων δερματοπαθειών, όπως:

  • Η κοινή ακμή
  • Η ροδόχρους ακμή
  • Η περιστοματική δερματίτιδα (είναι μία κατάσταση που εκδηλώνεται με μικρά σπυράκια και φλύκταινες γύρω από το στόμα και τη μύτη)

Τριβή και διάρκεια χρήσης

Στο όλο πρόβλημα συμβάλλει επίσης η επαναλαμβανόμενη τριβή της μάσκας στο δέρμα και ο τοπικός ερεθισμός που μπορεί να προκληθεί.

Ο τύπος της ακμής που αναπτύσσεται όταν υπάρχει υπερβολική θερμότητα ή/και ασκείται συνεχής πίεση ή τριβή στο δέρμα, αποκαλείται μηχανική ακμή. «Ο τύπος αυτός οδηγεί σε απόφραξη των πόρων και αναζωπύρωση της ακμής», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

Η διάρκεια χρήσης της μάσκας επίσης μπορεί να παίζει ρόλο. Ωστόσο, στα άτομα με ευαίσθητο δέρμα, τα σπυράκια της ακμής μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από μία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ.

Καθαρή μάσκα και χέρια

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει τις εξάρσεις της ακμής από τη μάσκα; «Θέλοντας και μη, δεδομένων των συνθηκών, η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να φοράμε πάντοτε καθαρή μάσκα, την οποία θα αλλάζουμε αμέσως μόλις νοτίσει».

Απαραίτητο είναι ακόμα να απολυμαίνουμε καλά τα χέρια μας κάθε φορά που θέλουμε να αγγίξουμε μια μάσκα. Αυτό ισχύει είτε πρόκειται για μάσκα που  φοράμε είτε για κάποια που θα φορέσουμε ή θα αφαιρέσουμε. Ειδάλλως, υπάρχει κίνδυνος να τη μολύνουμε και με τα παθογόνα των χεριών μας.

Υδατική και αντηλιακή κρέμα

Αντιθέτως, δεν χρειάζεται να αποφεύγετε την υδατική και την αντηλιακή κρέμα σας. Τα προϊόντα αυτά, όπως και οι τοπικές θεραπείες για το δέρμα, μπορεί να ηρεμήσουν και να εξισορροπήσουν την φυσική χλωρίδα του δέρματος. Αρκεί η υδατική σας:

  • Να μην είναι φαγεσωρογόνα (να μην δημιουργεί φαγέσωρες, δηλαδή μπιμπίκια και σπυράκια)
  • Να μην περιέχει αρώματα
  • Να είναι κατάλληλη για το δέρμα σας

Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, χρειάζεστε ελαφρά ενυδατικά προϊόντα, κατά προτίμηση ενυδατικά τζελ και ορούς που δεν αυξάνουν την έκκριση σμήγματος. Αν είναι ξηρό, χρειάζεστε πιο λιπαρά προϊόντα, που μειώνουν την αποβολή νερού από το δέρμα.

«Μία στρώση υδατικής και αντηλιακού μπορεί να δράσει ως φραγμός εναντίον της τριβής και του δερματικού ερεθισμού», προσθέτει ο ειδικός. Προσέξτε, όμως, να μην εφαρμόσετε στο δέρμα σας παχύ στρώμα υδατικής και αντηλιακού. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή, ακόμα κι αν δεν φοράτε μάσκα.

Μέικ απ και καθαρισμός

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε το μέικ απ κάτω από τη μάσκα (ιδίως αν είναι βαρύ), διότι μπορεί να αποφράξει τους πόρους του δέρματος και να επιδεινώσει την κατάσταση. Η σύσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όσους φορούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας. Αν οπωσδήποτε πρέπει να φορέσετε μέικ απ, προτιμήστε αντηλιακό με χρώμα ή μια πολύ λεπτή στρώση από ελαφρύ μέικ απ.

Για να καθαρίσετε το δέρμα σας μετά την αφαίρεση της μάσκας, να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο καθαριστικό, αναλόγως με τις ανάγκες του δέρματός σας. Προσέξτε όμως πόσο συχνά πλένετε το πρόσωπό σας. Αν το παρακάνετε και δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό, μπορεί να προκαλέσετε ξηροδερμία. Το δέρμα σας θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την ξηροδερμία παράγοντας περισσότερο σμήγμα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, θα επιδεινωθεί η ακμή που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Το είδος της μάσκας

Μία άλλη ιδέα, τέλος, είναι να ελέγξετε αν η μάσκα σας είναι βαμβακερή ή συνθετικήΛιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν έξαρση της ακμής έχουν οι μη-χειρουργικές μάσκες από 100% βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να «αναπνέει». Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι τουλάχιστον διπλής στρώσης, για να σας προφυλάσσουν αποτελεσματικά από τον κορωνοϊό. Τις μάσκες αυτές πρέπει να πλένετε καθημερινά.

Αν παρ’ όλα αυτά, παρουσιάσετε εξάρσεις της ακμής σας εξαιτίας της προστατευτικής μάσκας, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ιατρό για πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση «μην πετάξετε τις μάσκες, επειδή βγάζετε σπυράκια. Τα σπυράκια μπορούν να αντιμετωπιστούν, ενώ η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, είναι τόσο απρόβλεπτη, ώστε κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να του συμβεί αν κολλήσει», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

πηγή: https://www.iatropedia.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος