ΔΙΑΦΟΡΑ

Αλκοόλ: Πόσο περισσότερο πίνουμε στο lockdown – Οι επιπτώσεις

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ σε επικίνδυνες ποσότητες, φαίνεται πως αυξάνουν την κατανάλωσή τους κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι – Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επιστημόνων

Όσο περισσότερο χρόνο περνούν στο σπίτι λόγω του lockdown οι ενήλικοι σήμερα, τόσο αυξάνεται και η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

Η έρευνα, που βασίστηκε στις απαντήσεις 1.982 ενηλίκων στις ΗΠΑ κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, όταν και εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown, είναι η πρώτη που τονίζει τη σχέση ανάμεσα στην επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ και στο στρες που πυροδοτείται από την πανδημία της COVID-19 και τις σχετικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και μετακινήσεων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους βαρείς πότες -δηλαδή στους άνδρες που μέσα σε δύο ώρες καταναλώνουν πέντε ή περισσότερα ποτά και στις γυναίκες που πίνουν τέσσερα ή περισσότερα ποτά- αυξάνονταν κατά 19% για κάθε εβδομάδα παραμονής σε lockdown.

Βάσει των απαντήσεων στην έρευνα, οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ως βαρείς πότες, μη βαρείς πότες και μη πότες, η μέση ηλικία των οποίων ήταν τα 42 έτη και η πλειονότητά τους ήταν λευκοί (89%) και γυναίκες (69%). Οι πιθανότητες της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ συνολικά για τους βαρείς πότες ήταν πάνω από διπλάσιες σε σχέση με όσους δεν έπιναν υπερβολικά (60% έναντι 28%), και ειδικά για τους πάσχοντες από κατάθλιψη ή ιστορικό της πάθησης.

Υπό την επίβλεψη ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, η μελέτη υπογραμμίζει, επίσης, ότι:

  • Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι βαρείς πότες έπιναν κατά μέσο όρο τέσσερα ποτά ανά περίσταση, ενώ οι μη βαρείς πότες έπιναν δύο.
  • Οι συμμετέχοντες που έπιναν σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας  κατανάλωναν επτά ποτά το μέγιστο ανά περίσταση, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που έπιναν το μέγιστο δύο.
  • Η ύπαρξη παιδιών στο lockdown μείωνε ελάχιστα τις πιθανότητες (26%) κατανάλωσης αλκοόλ γενικότερα.

Ανάμεσα στους παράγοντες που αναλύθηκαν ήταν η διάρκεια του lockdown, πόσοι ενήλικες και παιδιά ζούσαν μέσα στο σπίτι, τρέχοντα ή προηγούμενα επεισόδια κατάθλιψης και η εργασιακή κατάσταση σχετικά με το lockdown, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος μισθός.

Κατά μέσο όρο, κάθε συμμετέχων βρισκόταν σε lockdown για τέσσερις εβδομάδες και περνούσε 21 ώρες την ημέρα στο σπίτι, με την πλειοψηφία αυτών (72%) να μην φεύγει για δουλειά. Συνολικά, το 32% των συμμετεχόντων ανέφερε βαριά κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τους βαρείς πότες να αυξάνουν την κατανάλωσή τους και τους μη βαρείς πότες να καταναλώνουν περίπου την ίδια ποσότητα αλκοόλ με εκείνη και προ lockdown. Τέλος, στην πλειοψηφία τους οι συμμετέχοντες (70%) είχαν σχετικά υψηλά εισοδήματα, παράγοντας που σχετίζεται ήδη με την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές καλούν για νέες μελέτες, παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση και διατρέχουν κίνδυνο επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Διαφορετικά, οι συνέπειες στην υγεία μπορεί να αποδειχθούν σοβαρές και μακροπρόθεσμες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος