ΔΙΑΦΟΡΑ

Αποκεφαλισμός και πλήρης αναγέννηση σε 20 ημέρες

Αποδεικνύεται ότι ο αποκεφαλισμός δεν σημαίνει αυτόματο θάνατο για κάθε ζώο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δύο είδη θαλάσσιων γυμνοσάλιαγκων, Elysia cf.  marginata και Elysia atroviridis, μπορούν να αναγεννηθούν μετά το κόψιμο του κεφαλιού τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Ορισμένα ζώα, όπως αυτοί οι γυμνοσάλιαγκες σακογλοσάνης, γνωστοί και ως θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες, μπορούν να «αυτοματοποιηθούν», εννοώντας τη διαδικασία κατά την οποία ένα ζώο απομακρύνει εθελοντικά ένα μέρος του σώματός του, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Σαγιάκα Μίτοχ (Sayaka Mitoh), φοιτήτρια διδακτορικού στο τμήμα βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γυναικών της Νάρα στην Ιαπωνία.

Credit: Sayaka Mitoh

Όλα άρχισαν όταν μία ημέρα στο εργαστήριο είδε έναν γυμνοσάλιαγκα να παοκεφαλίζεται και το κεφάλι να συνεχίζει να κινείται και να ζει. Η ερευνητική ομάδα δεν μπορούσε να προσδιορίσει γιατί οι γυμνοσάλιαγκες αφαιρούν ζωτικά μέρη του σώματός τους, ωστόσο μερικά ζώα το κάνουν για να απομακρύνουν τα εσωτερικά παράσιτα που αναστέλλουν την αναπαραγωγή τους, είπε η Μίτοχ.

Πέντε από τους 15 νέους γυμνοσάλιαγκες Elysia cf. marginata άρχισαν να αποκεφαλίζονται περίπου 226 έως 336 ημέρες μετά την εκκόλαψή τους. Άρχισαν να τρέφονται με φύκια μέσα σε λίγες ώρες μετά την απώλεια των μερών του σώματός τους και να αναγεννούν την καρδιά τους μέσα σε επτά ημέρες. Μετά από 20 ημέρες, οι γυμνοσάλιαγκες είχαν αναγεννήσει ολόκληρο το σώμα τους.

naftemporikigr με πληροφορίες CNN i

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος