ΥΓΕΙΑ

Χειρουργικές Πρωκτικές Παθήσεις: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας

Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

Για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού, ένα κοινωνικό ταμπού, οι οποίες επηρεάζουν τη φυσιολογία του ασθενούς, την ψυχολογική του κατάσταση και την καθημερινότητά του, τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης βασιζόμενοι, πάντα, στην απόλυτα εξατομικευμένη αντιμετώπιση, μας μιλά ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Πρωκτικές παθήσεις:

Οι χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού στην πλειονότητά τους επηρεάζουν, σε μεγάλο βαθμό, την καθημερινότητα του ασθενούς, δυσκολεύοντας τις συνήθειες και τις δραστηριότητές του. Ο πρωκτός, το τελικό τμήμα του εντέρου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μυών και ένα σύστημα νευρικών απολήξεων που του επιτρέπουν να ελέγχει την κένωση του περιεχομένου του. Καθώς η σωστή λειτουργία του αποτελεί καταλύτη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, θα πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ευρύτερης περιοχής.

Οι πρωκτικές παθήσεις, περιλαμβάνουν:

  1. Αιμορροϊδοπάθεια
  2. Ραγάδα δακτυλίου
  3. Περιεδρικό απόστημα
  4. Περιεδρικό συρίγγιο
  5. Κονδυλώματα
  6. Νεοπλάσματα πρωκτού

Συμπτώματα:

Συνήθως, τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος ασθενής, όταν πάσχει από τις παραπάνω παθήσεις είναι έντονος πόνος, σε συνδυασμό με ερεθισμό, κνησμός στην πάσχουσα περιοχή, αιμορραγία, μόνιμη αίσθηση ατελούς αφόδευσης, και πολλές φορές, πυρετό. Στην περίπτωση λοιπόν που ο ασθενής παρουσιάσει κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσει το συντομότερο δυνατό με τον γιατρό του, προκειμένου να κλείσει ένα διαγνωστικό ραντεβού.

Αιτίες εμφάνισης:

Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων, ποικίλλουν ανά ασθένεια και ανά φύλο. Η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία και ο υποθυρεοειδισμός, ο τραυματισμός του δέρματος του πρωκτού, κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας), σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία και βέβαια, η κληρονομικότητα, αποτελούν κάποιες από τις αιτίες εμφάνισης των χειρουργικών πρωκτικών παθήσεων.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Η φαρμακευτική θεραπεία με υπακτικά και τοπικές αλοιφές συχνά αποτυγχάνει και καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία είναι ευχερής, σύντομη και αποτελεσματική. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η χειρουργική επιστήμη έχει όλες εκείνες τις τεχνικές, στη διάθεσή της, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωκτικές παθήσεις.

Με ένα μεγάλο εύρος τεχνικών που ξεκινούν από την ανοιχτή χειρουργική, έως τη λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική, τη χρήση laser και υπερήχων υψηλής συχνότητας, η οριστική λύση στις παθήσεις του πρωκτού είναι πλέον, πραγματικότητα. Κλειδί στην επιτυχία αποτελεί η εμπειρία του χειρουργού, ο οποίος μετά και τη διάγνωση θα αποφασίσει ποια από τις διαθέσιμες μεθόδους είναι η κατάλληλη για τον ασθενή, αξιολογώντας τη γενικότερη κλινική εικόνα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι προέχει πάντοτε η υγεία του ασθενούς και η γρήγορη ανάρρωσή του και όχι η χρήση της μεθόδου με την οποία ο κάθε ιατρός είναι εξοικειωμένος.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την  εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο κέντρο πρωκτικών παθήσεων της Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, η οποία λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Δρ. Αναστάσιου Γ. Ξιάρχου.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε, ποτέ, την υγεία μας. Στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, κορυφαία προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια των ασθενών, του προσωπικού και των ιατρών του. Για το σκοπό αυτό, εφαρμόζονται πλήρως τα αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα εισαγωγής και παραμονής που έχουν θεσπιστεί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής  διενέργειας μοριακού ελέγχου για τον ιό, όλων των ασθενών και των συνοδών τους.

Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

iatropedia.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος