ΔΙΑΦΟΡΑ

Χωρίς Σ.Ε.Α. η Εγνατία οδός, από τους Κήπους μέχρι την Ηγουμενίτσα

Επερώτηση με θέμα την κατασκευή Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού και ιδιαίτερα από την Θεσσαλονίκη μέχρι τους Κήπους του Έβρου, υπέβαλε ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» προς τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη υποδομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η επερώτηση υπογράφεται απ’ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης, θα αναπτυχθεί από τον επικεφαλής, Κώστα Κατσιμίγα και θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: «Σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου Εγνατία οδός Α2, από τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Ηγουμενίτσα, έχουν κατασκευαστεί μόνο δύο Σταθμοί εξυπηρέτησης Οχημάτων στον Πλάτανο Ημαθίας, ενώ οι προβλεπόμενες εκτάσεις σε διάφορα σημεία έχουν απαλλοτριωθεί, διαμορφωθεί, περιφραχθεί και έχουν γίνει και οι κυκλοφοριακές συνδέσεις. Το θέμα μας αφορά σαν Περιφέρεια για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι, ότι η Περιφέρεια μπορεί να μην κατασκευάζει και να μη συντηρεί αυτοκινητόδρομους, αλλά κατ’ επανάληψη έχει χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν την Εγνατία οδό (πρόσφατα τους κόμβους ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και αεροδρομίου Καβάλας).

Ο δεύτερος είναι, ότι πολλοί οδηγοί, μεγάλων οχημάτων κυρίως, αποφεύγουν την Εγνατία οδό, όχι μόνο για την αποφυγή των διοδίων, αλλά πρωτίστως για τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα, για φαγητό, για χρήση χώρων υγιεινής και για ανάπαυση σε ασφαλές περιβάλλον, υπηρεσίες που δεν παρέχονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου. Η χρήση της παλαιάς εθνικής οδού, αλλά και επαρχιακών οδών που ανήκουν στην δική μας αρμοδιότητα, επιβαρύνει κυκλοφοριακά το οδικό δίκτυο, αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων και προκαλεί φθορές στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συχνότερες παρεμβάσεις συντήρησης, όπως η κατασκευή ασφαλτοταπήτων, διαγραμμίσεις, κ.λπ. Ερωτάται ο κος περιφερειάρχης:

-Γιατί η Εγνατία οδός, είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην χώρα χωρίς Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.);

-Γιατί άλλοι αυτοκινητόδρομοι που ολοκληρώθηκαν δεκαετίες μετά από την Εγνατία οδό, όπως η Ιονία οδός και η Ολυμπία οδός, έχουν πλήρως ανεπτυγμένο δίκτυο Σ.Ε.Α.;

-Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η Περιφέρεια, προκειμένου να πιέσει την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» να προχωρήσει άμεσα στην δημοπράτηση και εκχώρηση της εκμετάλλευσης Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, προκειμένου και οι πολίτες, Έλληνες και αλλοδαποί, να εξυπηρετούνται, αλλά και το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας να υφίσταται μικρότερες φθορές και να είναι περισσότερο ασφαλές με λιγότερο κυκλοφοριακό φόρτο;».

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος