ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Χαρίτου: Να σταματήσει η αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ της Ροδόπης

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ φτάνει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας για να μεταφέρει στο νοσοκομείο τους επιβάτες που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic», τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014. Ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τον Υπουργό Υγείας εξηγήσεις για την αποδιοργάνωση του ΕΚΑΒ9 Θράκης που καλύπτει την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Όπως σημειώνει ο βουλευτής, σε ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, το συγκεκριμένο ΕΚΑΒ που σήμερα λειτουργεί με 17 εργαζόμενους και με 2 ασθενοφόρα, κινδυνεύει, λόγω λήξης των συμβάσεων και συνταξιοδοτήσεων εργαζομένων του, να περιοριστεί στη λειτουργία του ενός μόνο από τα δύο ασθενοφόρα, ενώ με βάση τον αριθμό του πληθυσμού της Ροδόπης θα έπρεπε να διαθέτει 45 εργαζόμενους και 4 ασθενοφόρα.

Ο βουλευτής στην ερώτησή του τονίζει ότι αυτό θα έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την  καθυστέρηση ανταπόκρισης στα περιστατικά, γεγονός που θα αποκλείσει τους πολίτες από την δωρεάν πρόσβασή τους στην δημόσια υγεία και θα τους αναγκάσει να καταβάλουν πρόσθετες δαπάνες υγείας σε ιδιωτικές δομές. Ενώ ζητά από την κυβέρνηση την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Ροδόπης με το αναγκαίο προσωπικό και τον διπλασιασμό των ασθενοφόρων του ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται άμεσα στις επείγουσες κλήσεις των πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Θα ενισχύσετε με προσωπικό και μέσα το ΕΚΑΒ Ροδόπης, που το οδηγείτε σε πλήρη αποδιοργάνωση;

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας είναι ο δημόσιος φορέας που έχει αναλάβει εδώ και δεκαετίες την δωρεάν ισότιμη προνοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών αλλά και την αντιμετώπιση των έκτακτων υγειονομικών αναγκών της χώρας. Τέτοιες ήταν οι υγειονομικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας που παρά τις ελλείψεις  σε προσωπικό και σε  μέσα αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων που υπηρετούν  στο ΕΚΑΒ. Ενώ οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν από το υπουργείο για την ενίσχυση αυτών των δομών υγείας, εγκαταλείφθηκαν και ουσιαστικά αφέθηκε το ΕΚΑΒ να συρρικνώνεται, να οδηγείται σε αποδιοργάνωση με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΚΑΒ9 Θράκης που καλύπτει τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και που θα έπρεπε με βάση τον πληθυσμό της να διαθέτει τουλάχιστον 4 ασθενοφόρα και 45 εργαζόμενους. Αντί για αυτά διαθέτει 2 ασθενοφόρα και 17 εργαζόμενους, από τους οποίους μάλιστα οι 3 αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άλλοι 2 είναι επικουρικοί με τις συμβάσεις τους να λήγουν στο τέλος της χρονιάς. Οι εναπομείναντες έχουν ήδη εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους καθώς εργάζονται πυρετωδώς κατά την τελευταία τριετία στερούμενοι ακόμα και τις νόμιμες άδειές τους.

Αν δεν αλλάξει άμεσα η δραματική κατάσταση της υποστελέχωσης, του καταπονημένου προσωπικού του ΕΚΑΒ και των γερασμένων μέσων, είναι βέβαιο ότι οι κάτοικοι της Π.Ε. Ροδόπης θα μείνουν πολύ σύντομα, με ένα και μοναδικό εν λειτουργία ασθενοφόρο. Οι συνέπειες θα γίνουν  εμφανείς με τις καθυστερήσεις στην ανταπόκριση στα περιστατικά, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται στην περίθαλψη των ασθενών λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις δομές υγείας και με την μετακύληση του κόστους στους πολίτες. Γεγονός που καταργεί στην πράξη το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στο ΕΣΥ και κατά συνέπεια στους πολίτες που θα  κληθούν να καταβάλουν πρόσθετες δαπάνες υγείας ενώ βρίσκονται ήδη ανήμποροι μέσα στην δίνη της γενικευμένης κρίσης και ακρίβειας.

Επειδή ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΚΑΒ  και η αποδεδειγμένη επιχειρησιακή του ικανότητα έχει τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να  ενισχύει διαρκώς το ΕΚΑΒ  με υποδομές και προσωπικό ώστε αυτό να ανταποκρίνεται δωρεάν και άμεσα στις κλήσεις επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διάσωσης των πολιτών.

Επειδή το ΕΚΑΒ της ακριτικής Ροδόπης όχι μόνον δεν ενισχύεται αλλά αποδιοργανώνεται συνεχώς με κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Αν προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση στο ΕΚΑΒ της Ροδόπης με την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

Αν σκοπεύετε να διπλασιάσετε τον αριθμό των ασθενοφόρων ώστε να είναι ανάλογος του πληθυσμού της περιοχής.

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος