ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΙΔΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί το άνοιγμα των σχολείων γίνεται, με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Το διάστημα που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα με την αποφασιστική στάση του λαού, η Κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε.

Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν «παστωμένα» σε τμήματα των 25 και 27 μαθητών, σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό επικίνδυνες για την υγεία τους. Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί στη Ροδόπη, ακόμη και εκεί που ο αριθμός των μαθητών προσεγγίζει τον πανελλαδικό μέσο όρο (17 μαθητές) που εφηύρε η κ.Κεραμέως, οι αίθουσες είναι λίγων τετραγωνικών με αποτέλεσμα των συγχρωτισμό των μαθητών!

Τα σχολεία ανοίγουν με τουλάχιστον 20.000 κενά! Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που έκανε φέτος, οι οποίες είναι οι μισές από όσους εκπαιδευτικούς δούλεψαν πέρσι, χωρίς να συνυπολογίζει τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις, τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω πανδημίας.

Το ίδιο θράσος η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να διαστρεβλώσει τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Εμφανίζει ως επιτυχία τις 9.500 καθαρίστριες για περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, τη στιγμή που λόγω πανδημίας η ανάγκες είναι πολλαπλάσιες στον καθαρισμό τους. Στην Κομοτηνή, ο αριθμός του προσωπικού καθαριότητας είναι μόλις 36 πλήρεις και 28 μερικής απασχόλησης, ο ίδιος με τα προ covid επίπεδα! Ενώ, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι έγκαιρα, από την πρώτη μέρα, θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) σε όλα τα σχολεία.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα διάχυτο τοπίο ανησυχίας, όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση μέτρων για το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων, η Κυβέρνηση στρέφει όλη της την προσοχή να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ικανοποίησε απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ετοιμάζεται να τους δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ και για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα. Ενώ, ταυτόχρονα, θεσμοθετεί την «τζάμπα» υπερωρία για τους εργαζόμενους που μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα, μειώνει μισθούς και Δώρα μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-εργασία, παίρνει νόμους για την καταστολή κάθε λαϊκής διεκδίκησης.

Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διασφαλίζει 4 δις κάθε χρόνο για το ταμείο του ΝΑΤΟ (δηλαδή για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όχι για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας) και αρνείται κάθε κουβέντα για αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την υγεία.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  1. 15 μαθητές ανά τμήμα
  2. Μονιμοποίηση όσων εκπαιδευτικών δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση
  3. Μονιμοποίηση τουλάχιστον 15000 καθαριστριών στα σχολεία
  4. Έκτακτο κονδύλι για την αγορά σε επάρκεια Μέσων Ατομική Προστασίας
  5. Κατάργηση των αντιλαϊκών ΠΝΠ που εντατικοποιούν την εργασία, μειώνουν μισθούς και Δώρα. Μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  6. Κατάργηση των νόμων περιορισμού και καταστολής των λαϊκών διεκδικήσεων.

 

Πληρώσαμε πολλά! Δεν θα πληρώσουμε ξανά!

admin/komotini24.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος