Η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση ενός προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης ύψους έως και 10.000 ευρώ για πολίτες που θα επιλέξουν να μετεγκατασταθούν μόνιμα στον Έβρο και συγκεκριμένα στους Δήμους Ορεστιάδας, Σουφλίου και Διδυμοτείχου, με στόχο πάντα την ενίσχυση του πληθυσμού της περιοχής. Παρά τις αρχικές προσδοκίες, η ανταπόκριση μέχρι στιγμής κρίνεται χαμηλή, με τους τοπικούς δημάρχους να κάνουν λόγο για «χλιαρό ενδιαφέρον» και να αναδεικνύουν τις δομικές αδυναμίες του μέτρου.
Επιδότηση χωρίς υποδομές: Οι επιφυλάξεις των δημάρχων
Όπως διαβάζουμε στο enanews.gr, o δήμαρχος Ορεστιάδας, Διαμαντής Παπαδόπουλος, παραδέχεται ότι το πρόγραμμα είχε κάποια απήχηση στην αρχή, όμως αυτή σταδιακά εξασθένησε. Όπως σημειώνει, οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι οικογένειες με καταγωγή από την περιοχή, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής. Παρόλα αυτά, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «δεν πρόκειται για μαγική λύση», αλλά για ένα συμπληρωματικό εργαλείο που πρέπει να πλαισιωθεί από ουσιαστικές πολιτικές ανάπτυξης.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, επισημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση δεν είναι αρκετή από μόνη της. «Αν δεν υπάρχει δουλειά, δεν υπάρχει λόγος να έρθει κάποιος για 10.000 ευρώ», δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, με επενδύσεις, φορολογικά κίνητρα και ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης.
Διστακτικότητα και έλλειψη εμπιστοσύνης
Ανάλογη εικόνα και στο Διδυμότειχο, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο και περισσότερο εντοπίζεται σε γενικές ερωτήσεις παρά σε συγκεκριμένες αιτήσεις μετεγκατάστασης. Ο ίδιος επισημαίνει την επιφύλαξη των κατοίκων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, χαρακτηρίζοντάς το ως πιθανό ημίμετρο, ενώ προσθέτει πως «απαιτείται παράλληλη δημιουργία προοπτικής και όχι μόνο ένα χρηματικό κίνητρο».
Το δημογραφικό αδιέξοδο του Έβρου
Η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των δημάρχων είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας, η οικονομική στασιμότητα και η γεωγραφική απομόνωση, που αποτρέπουν κυρίως τους νέους από το να επενδύσουν τη ζωή και το μέλλον τους στην περιοχή.
«Αν δεν έχεις σχέση με την αγροτική παραγωγή, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες», λέει ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Καλακίκος υπογραμμίζει τη διαφορά κινήτρων με την Τουρκία, όπου προσφέρεται 80% επιδότηση για επιχειρήσεις, τη στιγμή που στην ελληνική πλευρά «δεν υπάρχουν αντίστοιχα μέτρα ανταγωνισμού».
Έβρος: Από σύνορο σε ευκαιρία
Ο κ. Χατζηγιάννογλου επιχειρεί να ανατρέψει την κυρίαρχη αντίληψη για τον Έβρο, που – όπως λέει – «για δεκαετίες αντιμετωπίζεται από πολλούς Έλληνες ως περιοχή δυσμενούς μετάθεσης και διασυνοριακών προβλημάτων». Αντιθέτως, τονίζει ότι ο Έβρος είναι ένας τόπος με ιστορία, πολιτισμό και προοπτική, που χρειάζεται στήριξη και θεσμική φροντίδα, ώστε να μετατραπεί από σύνορο επιβίωσης σε τόπο δημιουργίας.
Παρά τα προβλήματα, οι τοπικές αρχές διατηρούν επιφυλακτική αισιοδοξία. «Το μέτρο είναι μια αρχή», λένε, προσβλέποντας σε συνδυασμένες παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρα όχι μόνο να γυρίσει κάποιος, αλλά και να μείνει και να δημιουργήσει ζωή και προοπτική στον τόπο.
Πηγή: enanews.gr