ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστολή απέστειλε ο Ευρ. Στυλιανίδης στον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση του κάμπινγκ ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του από “ΠΕΡΠΑΤΩ”

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» που αφορά την αξιοποίηση χώρου στο κάμπινγκ Φαναρίου με σκοπό να αναβαθμιστεί σημαντικά η προσβασιμότητα και η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην περιοχή.

Ο σύλλογος έχει παρουσίασει ένα σχέδιο διαμόρφωσης και αξιοποίησης του κάμπινγκ του Φαναρίου και αναμένει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.

Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης με αφορμή την πρωτοβουλία του «ΠΕΡΠΑΤΩ» έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), κ.. Αντώνη Μπέζα, ζητώντας να παραχωρηθεί το κάμπινγκ του Φαναρίου ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του.

Ολόκληρη η επιστολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ:

«Ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» είναι μια Μ.Κ.Ο. – Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε το 2002 στην πόλη της Κομοτηνής στον Ν. Ροδόπης, όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται μέχρι & σήμερα.

Στόχος και σκοπός των μελών του από την πρώτη στιγμή ιδρύσεως του ήταν η συσπείρωση, η ενημέρωση και η οργάνωση των ανάπηρων με κινητική βλάβη στο Ν. Ροδόπης ευελπιστώντας ότι μέσα από συντονισμένες ενέργειες θα μπορούσαν να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι στην καθημερινότητα τους, να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, να μετατραπεί ο Ν. Ροδόπης σε ένα απόλυτα προσβάσιμο περιβάλλον διαβίωσης και ένα κοινωνικό πρότυπο.

Σήμερα, δεκαοχτώ χρόνια από την σύσταση του, ο Σύλλογος έχει καταφέρει να κερδίσει τη εμπιστοσύνη των ανάπηρων της περιοχής και την αναγνώριση όλων των τοπικών φορέων που πλέον τον έχουν αναγάγει σε έναν συστηματικά σταθερό συνομιλητή – συνεργάτη τους.

Η συνεχής και ολοένα αυξανόμενη προσπάθεια των μελών του Συλλόγου γίνεται πάντα μέσα από ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και πάντα με την αρωγή ανθρώπων – εθελοντών που κατέχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία με σκοπό την όσο το δυνατό μικρότερη πιθανότητα αποτυχίας στο ότι επιλέγεται να πραγματοποιηθεί. Από την μέρα ίδρυσης του Συλλόγου, πολλά δημόσια κτίρια, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, είναι πλέον προσβάσιμα. Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς εντός της πόλης της Κομοτηνής (Δημοτική αστική συγκοινωνία – mini bus) μπορεί να εξυπηρετήσει ανάπηρους καθώς πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Επίσης, μεγάλος αριθμός σχολείων είναι, έτσι ώστε να μπορούν οι ανάπηροι μαθητές να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα τους.

Δύο από τις μεγαλύτερες παραλίες της περιοχής, η παραλία του Φαναρίου και της Μέσης, είναι προσβάσιμες και επισκέψιμες από ανάπηρους. Στην παραλία Φαναρίου, σε έκταση δύο χιλιομέτρων υπάρχουν έξι προσβάσιμα σημεία, με ράμπες, προσβάσιμες τουαλέτες και διαδρόμους που οδηγούν στη θάλασσα, φτιαγμένους από υλικό που δεν θάβεται στην άμμο. Υπάρχει επίσης αμαξίδιο με φουσκωτές ρόδες που επιπλέει στο νερό.

Το 2006 συστάθηκε με πρωτοβουλία διακεκριμένων αθλητών μελών του Συλλόγου ‘ΠΕΡΠΑΤΩ’ και επιστήμονες του χώρου της άθλησης και της άσκησης ο αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ ΗΡΟΔΙΚΟΣ. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να απαρτίζεται και να εκπροσωπείται από αθλητές από όλη την Ελλάδα και σε πάνω από 5 Παραολυμπιακά Αθλήματα, με διακρίσεις σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Το 2012 με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ, λειτουργεί ως κέντρο εκπαίδευσης και υποστήριξης των αναπήρων με σκοπό την εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των αναπήρων για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κατοικίας τους. Στα συγκεκριμένα προγράμματα συμμετέχουν ανάπηροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τις 17/12/2018 είναι ανάδοχος του έργου ΚΕΔΗΦ – Κέντρο Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ του Συλλόγου ΠΕΡΠΑΤΩ με κωδικό ΟΠΣ 5035317 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολική Μακεδονία Θράκη για τρία χρόνια ύψους 604.800,00€.

Επίσης ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ εκτελεί το έργο Social Agri – entrepreneurship for people with disabilities in the crossborder area / Κοινωνική επιχειρηματικότητα για ανάπηρους στη διασυνοριακή περιοχή / AGRI – ABILITY το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014¬2020» το οποίο αφορά την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας των ανάπηρων στον αγροτικό τομέα και τον αγροτουρισμό. Μέσω αυτού του προγράμματος δημιουργήθηκε η Κοιν.ΣΕπ Κύκλος Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης Ανάπηρων Ατόμων» και τον διακριτικό τίτλο «ΚΕΑΔΑ». Η Κοιν.ΣΕπ ΚΕΑΔΑ αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με:

• Την εκπαίδευση και φροντίδα ηλικιωμένων και ανάπηρων ατόμων
• Την κοινωνική αρωγή σε θύματα θεομηνιών, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ. ανάπηρων ατόμων και μη
• Την φροντίδα, προετοιμασία και καλλιέργεια αγρών
• Τις τέχνες, για ανάπηρα άτομα και μη
• Τον αθλητισμό, για ανάπηρα άτομα και μη
• Την τουριστική προβολή, για ανάπηρα άτομα και μη

Ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ και η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΕΑΔΑ έχουν οραματιστεί τον τόπο μας προσβάσιμο για όλους τους πολίτες και τους φιλοξενούμενους. Σύμφωνα με αυτό το όραμα κινείται και η ιδέα για την δημιουργία ή και διαμόρφωση ενός χώρου τουριστικής κατεύθυνσης και καθολικής πρόσβασης.

Η ομάδα αυτή επιθυμεί να αναλάβει ένα βιώσιμο έργο συμπεριληπτικού τουρισμού σε θερινές εγκαταστάσεις κάμπινγκ με ποικίλα χαρακτηριστικά όσον αφορά τις εγκαταστάσεις/τους χώρους διαμονής (μόνιμοι, ημιμόνιμοι, αυτόνομες σκηνές κλπ.) και τις μορφές τουρισμού (ψυχαγωγικός και θεραπευτικός) αλλά πάντα με βασικό κοινό χαρακτηριστικό την προσβασιμότητα.

Η συμμετοχή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών είναι ο βασικός στόχος. Αυτό ακολουθείται όχι μόνο στους χώρους διαμονής αλλά και στις δραστηριότητες που σχεδιάζονται. Δραστηριότητες αθλητικές (καλαθοσφαίριση, αντισφαίριση, πετοσφαίριση, κανο καγιάκ κ.ά.), ψυχαγωγικές (προσβάσιμες προβολές ταινιών για κωφά και τυφλά άτομα, ψάρεμα, προσβάσιμο μπαρ, πλήρης πρόσβαση στην θάλασσα κ.ά.) και θεραπευτικές/εκπαιδευτικές στον χώρο της κινητικής και της αναπτυξιακής βλάβης (εκπαιδευτικά καμπ, υδροθεραπεία κ.ά.) Συνοπτικά φανταζόμαστε έναν πράσινο χώρο δίπλα στην θάλασσα που θα μπορεί να φιλοξενήσει τον οποιονδήποτε.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας θα ήθελα να ζητήσω την υποστήριξη σας στην διεκδίκηση της παραχώρησης συγκεκριμένου χώρου 4.800 τ.μ. στο κάμπιγνκ Φαναρίου, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα προσβάσιμο κάμπινγκ για όλους.

Ο Σύλλογος ΠΕΡΠΑΤΩ έχει ήδη εκπονήσει ένα αρχικό πλάνο της διαμόρφωσης και κατασκευής του συγκεκριμένου χώρου και έχει κάνει την απαραίτητη έρευνα για πιθανές χρηματοδοτήσεις αρχικά με την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ του συγκεκριμένου εγχειρήματος και το επόμενο διάστημα θα προβεί σε ενέργειες για την διερεύνηση χρηματοδότησης μέσω δωρεών από Ιδρύματα καθώς διαθέτει εμπειρία στον τομέα αυτό.

Αγαπητέ πρόεδρε,

Το έργο αυτό θα ενισχύσει τουριστικά και αναπτυξιακά τη Θράκη αναδεικνύοντας διεθνώς το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της Ελλάδας. Οι παραπάνω ενέργειες μας μπορούν να επιτευχθούν, μόνο όταν γίνει η παραχώρηση χώρου προς το Σύλλογο για να μπορέσουμε να συζητήσουμε τα ενδεχόμενα δωρεάς από διάφορες πηγές.
Για τους λόγους αυτούς ζητώ τη στήριξη σας προσωπικά και φυσικά την υποστήριξη του φορέα που εκπροσωπείτε.

Σας επισυνάπτω σχετικό φωτογραφικό υλικό από το χώρο, όπως είναι σήμερα πλήρως αναξιοποίητος και όπως θα μπορούσε να διαμορφωθεί μετά την παραχώρηση. Να τονίσω ότι αυτό θα συμβάλει και στην αξιοποίηση του υπόλοιπου χώρου του camping και της παραλίας, δημιουργώντας πρόσθετα κίνητρα για την προσέλκυση τουρισμού και αναδεικνύοντας τη Θράκη και την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή πρωτοπορία του συμπεριληπτικού τουρισμού με καθολική πρόσβαση.
Βέβαιος για την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σου, ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειες σου».

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος