ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έβρος: 42 περιστατικά έμφυλης βίας στην περίοδο της καραντίνας

Σοκ προκαλούν τα νούμερα της έμφυλης βίας που ξέσπασαν στην περίοδο της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών στον Νομό του Έβρου.

Ο Δημήτρης Στεφανίδης, Κοινωνιολόγος, μιλώντας στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της βουλής εξέφρασε τα πραγματικά νούμερα ενδοοικογενειακής βίας, νούμερα τα οποία ξεπερνάν το λογικό όριο για αυτούς τους λίγους μήνες καραντίνας.

Συνολικά 42 περιστατικά έμφυλης βίας που συνέβησαν στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή στην καρδιά της καραντίνας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, δηλαδή για το χρονικό διάστημα από 23 Μαρτίου έως και 3 Μαΐου, κλήθηκαν και διαχειρίστηκαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για 9 γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν για πρώτη φορά στο Συμβουλευτικό Κέντρο, λαμβάνοντας την κατάλληλη υποστήριξη, καθώς και για 33 συνεχιζόμενες εξυπηρετούμενες, οι οποίες εξακολούθησαν να λαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Το δεύτερο «κύμα» καταγγελιών ξέσπασε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, από 4 Μαΐου έως και τον Ιούλιο, δηλαδή με τη ομαλοποίηση της κατάστασης και τη σταδιακή άρση των μέτρων προφύλαξης, όπου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου διαχειρίστηκαν συνολικά 88 περιστατικά, εκ των οποίων τα 23 επρόκειτο για γυναίκες που επικοινωνούσαν για πρώτη φορά μαζί τους.

Τα παραπάνω στοιχεία και τις εμπειρίες τους από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του covid-19 καθώς και τους τρόπους διαχείρισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας σε τοπικό επίπεδο, παρουσίασαν στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της βουλής και τα μέλη της , τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Αλεξανδρούπολης όπου συμμετείχαν με θέμα «Covid 19 και ενδοοικογενειακή βία ,συμπεράσματα δράσεις και αποτελέσματα από τα Συμβουλευτικά Κέντρα Β. Ελλάδας .

Συγκεκριμένα, λόγω της υποχρεωτικής άρσης λειτουργίας των σχολείων κλήθηκαν να αναλάβουν την περίθαλψη των παιδιών τους το γεγονός αυτό τις ανάγκασε είτε σε λήψη άδειας ειδικού σκοπού που τις κράτησε μακριά από το εργασιακό τους περιβάλλον είτε στην δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν με την παρουσία των τέκνων τους στο περιβάλλον εργασίας τους από το σπίτι.

Ως απόρροια να οδηγηθούν πολλές μητέρες σε εργασιακή ανασφάλεια κατά επέκταση πολλές από αυτές τις γυναίκες να αναβάλλουν λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων τις συναντήσεις τους στο κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών μέχρι την λήξη της καραντίνας. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η άμεση απομάκρυνση των θυμάτων από το κακοποιητικο περιβάλλον καθώς κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα στο πλαίσιο αυτό και αντιλαμβανόμενων των συνθηκών. λόγω της καραντίνας αλλά και της απαγόρευσης μεταξύ των νομών της φιλοξενίας το κέντρο σε συνεργασία με τον δήμαρχο της πόλης της Αλεξανδρούπολης δημιουργησε δομές φιλοξενίας για αυτά τα θύματα. Το ξενοδοχείο προσέφερε αφειλοκερδώς κάποιες κλίνες για να φιλοξενηθούν αυτά τα άτομα και για την διαμονή και για την διατροφή τους. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως η ενέργεια αυτή διευκόλυνε αρκετές γυναίκες να καταγγείλουν τα περιστατικά και να αποδράσουν με ασφάλεια από την κακοποιητική σχέση. Καθ’όλη την διάρκεια της περιόδου αυτής οι γυναίκες δέχτηκαν συναντήσεις με το κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών .

Σε όλη την διάρκεια της καραντίνας αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους πραγματοποίησαν 13 συνεντεύξεις στα τοπικά κανάλια και είχανε έντονη παρουσία στα κανάλια ενημέρωσης στο ίντερνετ και αυτό σημαίνει πως ανά 3 ή 4 μέρες “μπαίνανε” μέσα στο σπίτι κάθε οικογένειας.

Υποστήριξε πως απαιτείται συλλογική προσπάθεια και ευθύνη για την ισότητα και την διασφάλιση των δικαιωμάτων.

πηγή: https://www.e-evros.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος