ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο ύπνος είναι το κλειδί της καλής υγείας

Οι ώρες του ύπνου αλλά και η ποιότητα του,  σύμφωνα με  όλες τις επιστημονικές  μελέτες δείχνουν πως έχουν άμεση σχέση με την συνολική μας υγεία και ευζωϊα.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις ζωές όλων μας εξαιτίας της πανδημίας περιλαμβάνουν πολλές ώρες παραμονής στο σπίτι, μειωμένες ευκαιρίες για σωματική άσκηση και αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση. Η φροντίδα του εαυτού μας και των μελών της οικογένειάς μας έχει βρεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας με συνέπεια να δίνουμε πλέον ιδιαίτερη προσοχή στις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης.

Οι ώρες του ύπνου καθορίζουν τις ώρες της δραστηριότητάς μας καθώς όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η ποιότητά του έχει άμεση σχέση με την συνολική υγεία μας. Η καλύτερη μνήμη, η μακροζωία, η δημιουργικότητα, οι σχολικές επιδόσεις, η συγκέντρωση, η ρύθμιση του βάρους, συνδέονται με τον καλό ύπνο.

ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ;

Το Sleep Council UK (Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου) προτείνει να κάνουμε ένα τεστ 10 ερωτήσεων για να εξακριβώσουμε κατά πόσο το στρώμα μας χρειάζεται ή όχι αλλαγή.

1. Έχετε στρώμα ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
2. Μήπως όταν ξυπνάτε νιώθετε πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
3. Το κάλυμμα του στρώματος είναι σχισμένο ή λερωμένο;
4. Μήπως όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
5. Όταν κινείστε στο στρώμα, ακούτε τριξίματα ή άλλους θορύβους;
6. Εσείς ή ο/η σύντροφός σας, μήπως όταν ξαπλώνετε κυλάτε άθελά σας ο ένας πάνω στον άλλο;
7. Είναι το στρώμα σας πολύ μικρό και σας ενοχλεί στον ύπνο;
8. Είναι η βάση ανισόρροπη ή με βουλώματα;
9. Είναι τα πόδια και/ή οι τροχοί φθαρμένοι;
10.Θα ήταν προσβλητικό εάν οι γείτονες δουν το στρώμα σας χωρίς κάλυμμα;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε δεν κοιμάστε όσο το δυνατό καλύτερα. Πέντε ή περισσότερες θετικές απαντήσεις, σημαίνει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να πάρετε νέο στρώμα ή και κρεβάτι. Σε αυτήν την περίπτωση το Sleep Council UK προτείνει να επενδύσουμε στην ποιότητα της κατασκευής και των υλικών.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

Είναι αυτό που μας προσφέρει ξεκούραστο ύπνο, άνεση, και πολύ καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης, έτσι ώστε να μην ξυπνάμε με πόνους, με την αίσθηση της κούρασης και της ταλαιπωρίας, ή της οποιασδήποτε ενόχλησης. Ιδιαίτερη σημασία για την δημιουργία ενός πολύ καλού στρώματος έχουν η διαδικασία της παραγωγής, τα φυσικά υλικά, και τα ελατήρια. Αν θέλουμε ένα στρώμα που να καλύπτει τις προσωπικές μας ανάγκες θα προτιμήσουμε ένα χειροποίητο στρώμα το οποίο σαφώς και υπερτερεί έναντι ενός βιομηχανοποιημένου.

ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Το χειροποίητο στρώμα πολύ καλής ποιότητας είναι μια επένδυση υγείας, κάτι για το οποίο θα μας ευγνωμονεί ο εαυτός μας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας. Είδαμε ότι πρέπει να δώσουμε σημασία σε κάποια χαρακτηριστικά και να δούμε αν το στρώμα που επιλέξαμε ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (παραγωγή, υλικά, στήριξη).

Για παράδειγμα, τα στρώματα της σειράς BODYFIX της Candia κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στο χέρι σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, αποτελούνται από φυσικά υλικά, χωρίς χρήση χημικών ουσιών, με μεγάλη προσοχή στα ελατήρια. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό. Όπως είπαμε το στρώμα πρέπει να παρέχει πολύ καλή στήριξη. Η Candia για να το πετύχει αυτό φτιάχνει τα δικά της ελατήρια, τα Cotton Calico Springs, σε θήκη από ελαφρύ βαμβάκι (ένα 100% φυσικό υλικό) και πολύ πυκνή πλέξη, και από ανώτερης ποιότητας ατσάλι, το οποίο διατηρεί την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά του.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

Τα ελατήρια κατασκευάζονται από μια συστοιχία δύο ειδικών μηχανών. Η πρώτη διαμορφώνει τα ελατήρια και η επόμενη τα τοποθετεί στις βαμβακερές ραμμένες θήκες. Στη συνέχεια έμπειροι τεχνίτες αρχίζουν να δημιουργούν το «πλαίσιο» του στρώματος σε κυψελοειδή διάταξη. Με τον τρόπο αυτό καθώς και με την ανεξάρτητη κίνηση κάθε ελατηρίου το στρώμα ακολουθεί το περίγραμμα του σώματος και κρατάει τη σπονδυλική στήλη άψογα ευθυγραμμισμένη. Αυτό είναι κάτι που το νιώθουμε άμεσα μόλις δοκιμάσουμε ένα στρώμα, καθώς είναι άμεσα αισθητός ο τρόπος που αγκαλιάζει το σώμα.

Αφού τοποθετηθούν όλα τα ελατήρια στερεώνονται στη θέση τους χρησιμοποιώντας ειδικές διαδικασίες ραφής, χωρίς τη χρήση κόλλας ή άλλων χημικών ή τεχνητών ουσιών.

Με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των ελατηρίων, προστίθενται τα υπόλοιπα υλικά (μαλλί αλόγου, μαλλί καμήλας, βαμβάκι, κασμίρ, μπαμπού κλπ.). Εδώ ερχόμαστε στο πολύ σημαντικό σημείο των υλικών. Ποια είναι τα αυτά, γιατί επιλέγονται και τι προσφέρουν.

ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Στα στρώματα της συλλογής BODYFIX της Candia χρησιμοποιούνται μόνο ακατέργαστα φυσικά υλικά, χωρίς καμία χρήση χημικών ουσιών και με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται οι ιδιότητες του κάθε υλικού. Το μπαμπού απορροφά 4 φορές περισσότερη υγρασία από το βαμβάκι και περιέχει φυσικά αντιβακτηριακά στοιχεία. Το μαλλί καμήλας έχει εξαιρετικές θερμοστατικές ιδιότητες. Το κασμίρ επιτρέπει στις μονωτικές του ιδιότητες να αλλάζουν ανάλογα με την σχετική υγρασία του αέρα. Οι φυτικές ίνες κοκοφοίνικα έχουν τη μορφή πλέγματος και εξασφαλίζουν ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στο στρώμα. Το latex με κοκοφοίνικα συνδυάζει την ελαστικότητα και τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του καουτσούκ με τις ιδιότητες του κοκοφοίνικα. Το βαμβάκι με το μαλλί επιτρέπει στο σώμα να παραμένει στεγνό και άνετο σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το μαλλί αλόγου λειτουργεί ως αγωγός που μεταφέρει την υγρασία από́ το εσωτερικό́ του στρώματος προς τα έξω, διατηρώντας το στεγνό́ και υγιεινό́. Όλα αυτά τα υλικά βέβαια πρέπει να σταθεροποιηθούν με πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες ραφής.

ΔΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Ακολουθεί η τοποθέτηση η πλαϊνή φάσα του στρώματος με μια χειρωνακτική τεχνική ραφής και με τη χρήση ειδικών βελόνων (Side Stitching), μια διαδικασία που διασφαλίζει την σταθερότητα του στρώματος και μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 8 ώρες ανάλογα με τις διαστάσεις και την ποιότητα του στρώματος.
Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει το “tufting”: Ταινίες από kevlar (υλικό μεγάλης αντοχής) περνούν μέσα από το στρώμα από τη μία πλευρά στην άλλη και δένονται με βαμβακερή κλωστή. Αυτό εξασφαλίζει την καλύτερη δομική σταθερότητα, καθώς τα υλικά του στρώματος παραμένουν στη θέση τους και δεν μετακινούνται με την πάροδο του χρόνου.

ΥΦΑΣΜΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΛΑΔΙ

Επειδή στην υψηλή ποιότητα σημασία έχει η λεπτομέρεια, τα υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία των στρωμάτων επεξεργάζονται με λάδι ελιάς, μια παγκόσμια καινοτομία της CANDIA. Με την επεξεργασία αυτή (Olive Oil Treatment), το ύφασμα αποκτά ουδέτερο ph και παρέχει αντιβακτηριδιακή προστασία για να μην ερεθίζει το δέρμα και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ότι πρέπει δηλαδή, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, για να κοιμηθούμε καλά και να ξυπνήσουμε ευδιάθετοι και ανανεωμένοι!

longform.protothema.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος