ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γράφει ο Ποπολάρος….

Είναι γλυκό το ποτό της εξουσίας

Για τους τηλεαστέρες λοιμωξειολόγους και άλλους ειδικούς, στην αρχή ήταν η μέθη του τηλεοπτικού γυαλιού και τώρα είναι η γλύκα της εξουσίας που νοιώθουν βγαίνοντας καθημερινά στην τηλεόραση και αντί να ενημερώνουν εκπαιδευτικά, κουνούν το δάχτυλο στους τηλεθεατές, προτείνουν ανεξέλεγκτα, διαφωνούν μεταξύ τους και κυρίως, προβλέπουν. Προβλέψεις, καμιά από τις οποίες δεν βγαίνει αληθινή. Ούτε τα πέντε χιλιάδες κρούσματα στον Δεκέμβριο, ούτε τα 500 στις 15 Δεκεμβρίου, για να θυμηθούμε μερικές από τις προβλέψεις τους. Και πώς να προβλέψουν σωστά, καθώς ούτε αυτοί γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, αν τα γνωρίζει κανείς… Όταν δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται ανά νομό, πόσα από αυτά είναι θετικά κρούσματα και πόσα ασυμπτωματικά, ποιο είναι το ποσοστό των συμπτωματικών, όχι πρόβλεψη, ούτε καν εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει. Τι μένει; Ένα γαιτανάκι δηλώσεων, διασποράς τρόμου, με την βοήθεια και του δημοσιογραφικού οίστρου και βέβαια, η ικανοποίηση πως έχουν εξουσία, να αποφασίζουν και να προτείνουν. Έτσι τουλάχιστον τους αφήνει να πιστεύουν η κυβέρνηση, το ίδιο θα έκανε κάθε κυβέρνηση. Σιγά μην άφηναν αυτοί που εκλέγονται, να αποφασίσουν αυτοί που δεν εκλέγονται, ουσιαστικά οι υπάλληλοι τους… Τους αφήνουν όμως να έχουν έστω την ψευδαίσθηση της εξουσίας. Και οι …ειδικοί, έχοντας πλέον μεθύσει με το γλυκό ποτό της εξουσίας, από καθέδρας, λένε ότι τους κατέβει… Το χειρότερο, το οποίο οδηγεί στην αδυναμία να ενημερώσουν σωστά; Ότι δείχνουν να αγνοούν βασικές έννοιες. Για παράδειγμα, το θέμα των ρεβεγιόν. Αν αντί του όρου «οικογένεια», είχαν εξαρχής υιοθετήσει τον όρο «νοικοκυριό», ο κόσμος θα καταλάβαινε καλύτερα τι του προτείνουν.

Το σύστημα κουτουρού

Δεν είναι μόνο η άγνοια για το τι πραγματικά γίνεται με τον κορώνα, ούτε για το εμβόλιο γνωρίζουν κάτι σίγουρο οι ειδικοί, καθώς όλα πάνε κουτουρού. Δεν γνωρίζουν πόσο διαρκούν τα αντισώματα σε κάποιον που νόσησε ή είναι απλώς φορέας του κορώνα, δεν γνωρίζουν ούτε πόσο διαρκεί η ανοσία των εμβολίων, αν πρόκειται για ανοσία, καθώς τις τελευταίες ημέρες, ακούγεται πως με τα εμβόλια δεν θα νοσούμε βαριά, αλλά μπορεί να μεταδίδουμε τον ιό, ενώ άρχισε και η συζήτηση για το κάθε πόσο θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε. Τι μένει; Να κάνουμε το εμβόλιο και να ελπίζουμε… Ποιοι θα πρέπει να εμβολιαστούν; Ούτε αυτό το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Το εμβόλιο πάντως, μας λένε, είναι το μόνο όπλο μας. Πριν ήταν η μάσκα…

Υπέρμετρη ενημέρωση

Στα αγγλικά ο όρος είναι «too much information» και παίζει μεγάλο ρόλο στην ενημέρωση του κόσμου. Ειδικά στην Ελλάδα με τις πολλές δεκάδες ώρες ενημέρωσης από τηλεόραση και ραδιόφωνα και με τους δεκάδες προσκεκλημένους καθώς και δημοσιογράφους, ίσως αισθάνεστε πως πολλές φορές δεν γνωρίζετε τι πραγματικά γίνεται, αν και βομβαρδίζεστε …ενημερωτικά. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Να σας παρέχουν ένα τεράστιο όγκο ενημέρωσης, μέσα στον οποίο βρίσκεται προπαγάνδα, ψέμα πολιτικό και οικονομικό, φαντασιώσεις και πολλά άλλα, όπου την αλήθεια δύσκολα να την αναγνωρίσεις. Να προσθέσουμε και έναν δημοσιογραφικό όρο που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αλλά στην χώρα μας γνωρίζει την αποθέωση, το ότι πολλές φορές η μαγεία και η γοητεία της ιστορίας υπερτερούν των γεγονότων. Δημοσιογραφικά, δηλαδή, μας δίνουν μια υπέροχη ιστορία, στην οποία τα πραγματικά γεγονότα κάπου χάνονται ή και παραποιούνται, αρκεί να είναι ελκυστική η ιστορία. Ο συνδυασμός της υπέρμετρης δόσης πληροφορίας και της ιστορίας, έχουν οδηγήσει την δημοσιογραφία σε ένα είδος τηλεοπτικού ρεάλιτι, το οποίο πρωτίστως «ψυχαγωγεί» και λιγότερο ενημερώνει.

Ούτε τα ΑΤΜ δεν δουλεύουν σωστά

Την ώρα που η οικονομία της χώρας καταβαραθρώνεται, οι τράπεζες μας βομβαρδίζουν τηλεοπτικά με «πετυχημένα» προιόντα και με δήθεν εμπνευσμένες υπηρεσίες. Αν δεν ήταν τα λεφτά του ΕΣΠΑ και τα λεφτά των ελλήνων, θα είχαν καταρρίψει κάθε ρεκόρ χρεωκοπίας. Και τώρα βέβαια, αυτό που τους μένει να κάνουν, είναι να τροφοδοτούν με χαρτονομίσματα τα ΑΤΜ, αλλά ούτε αυτό κάνουν σωστά. Κυρίως τις ημέρες των συντάξεων, και τα ΑΤΜ κατεβάζουν ρολά το Σαββατοκύριακο. Εμ, δεν δουλεύουν οι άνθρωποι, γιατί να δουλεύουν οι μηχανές.

Το κάνουμε όπως στη τηλεόραση

Η δεύτερη καραντίνα την οποία την οποία ζούμε, έχει εξελιχθεί σε μια διαδικασία κατά την ποία κάνουμε ότι θέλουμε, αρκεί να στείλουμε ένα sms. Ακόμη και να πας σε μαγαζιά με το πρόσχημα του click away. Όσο φια την διασκέδαση-ψυχαγωγία, φροντίζει η τηλεόραση, καθώς άλλωστε, τη νύχτα υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Και όσο βλέπουμε στην τηλεόραση να μην τηρούνται οι περιοριστικοί όροι, τόσο χαλαρώνουμε και εμείς, κάνοντας την καραντίνα ακόμη πιο χαλαρή. Άλλωστε, όταν βλέπεις στην τηλεόραση μπουζούκια, μπαλέτα, μοντέλες και μοντέλους, ζωντανές εκπομπές με καλεσμένους και με την υποκριτική αναφορά πως τηρούνται, δήθεν, όλα τα υγειονομικά μέτρα, σιγά μην μείνεις κλεισμένος σπίτι, σιγά μην πας σε φίλους και γνωστούς, σιγά μην ετοιμάζεσαι για ρεβεγιόν. Απλά και υποκριτικά, κάνεις και εσύ πως τηρείς τα υγειονομικά μέτρα. Και το καλύτερο, βάση των μέτρων σε ισχύ, πράγματι τα τηρείς, στο γράμμα τους, όχι όμως στο πνεύμα τους.

Χριστούγεννα της επιβίωσης

Με αυτά και με άλλα, φτάσαμε στα Χριστούγεννα, τα οποία ευτυχώς επέτρεψαν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Χριστούγεννα, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βλέπει το εισόδημα του να μειώνεται, τις δουλειές του να χάνονται, τα μαγαζιά του να οδεύουν προς κλείσιμο, τον κορώνα να έχει επισκιάσει κάθε δραστηριότητα και να γίνεται εμφανές, περισσότερο μέρα με την μέρα, πως η μετά κορώνα εποχή θα έχει δραματικές αλλαγές στην οικονομία της χώρας. Αλώβητοι όσοι πληρώνονται από το δημόσιο και ακόμη πιο αλώβητοι οι πολιτικοί και τα κόμματα που εκπροσωπούν. Δύναμη να μας δώσει ο ερχομός του Θείου Βρέφους, καθώς τα χειρότερα ακόμη δεν τα είδαμε. Τα περί του να πάρουμε πίσω την ζωή μας, για πολλούς σημαίνει απλά, να επιβιώσουν. Καλά Χριστούγεννα σε όλους, κυρίως όμως σε όσους δίνουν την μάχη της επιβίωσης.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος