ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Αρκτική λιώνει η Ευρώπη παγώνει

Νέα μελέτη υποδεικνύει ως υπεύθυνη για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και τις πολύ έντονες χιονοπτώσεις την απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Έχει διαπιστωθεί ότι η Αρκτική είναι περιοχή του πλανήτη που βιώνει με τον πλέον έντονο τρόπο τις κλιματικές αλλαγές. Ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας στις αρκτικές περιοχές είναι πολλαπλάσιος από αυτόν στις υπόλοιπες περιοχές της Γης. Αυτό έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις με κυριότερη την εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων σε μόνιμη πλέον βάση.

Οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής αποτελούν βασικό κρίκο στα τοπικά οικοσυστήματα. Ανέκαθεν τους καλοκαιρινούς μήνες ένα ποσοστό των θαλάσσιων πάγων έλιωνε αλλά στην συνέχεια με την μείωση των θερμοκρασιών «επέστρεφαν» στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού και των γύρω θαλάσσιων περιοχών.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούνταν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας των θαλάσσιων πάγων τους καλοκαιρινούς μήνες και ολοένα και μικρότερη αναπλήρωση τους στην συνέχεια. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει γίνει δραματική με το ποσοστό της απώλειας των θαλάσσιων πάγων να είναι τεράστιο και το ακόμη χειρότερο μόνιμο.

Για αυτόν τον λόγο μάλιστα έχει υπάρξει διάνοιξη θαλάσσιων οδών για την ναυσιπλοΐα που πριν ήταν απροσπέλαστες. Ήδη τόσο οι εμπορικοί στόλοι όσο και αλιευτικοί αλλά ακόμη και ο τουριστικός τομέας έχουν αρχίσει να εκμεταλλεύονται την διάνοιξη αυτών των θαλάσσιων δρόμων δημιουργώντας επιπλέον οικολογικά προβλήματα στην περιοχή.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Oulu στην Φιλανδία αποκαλύπτουν τώρα μια ακόμη άγνωστη αρνητική όσο και άκρως απειλητική επίπτωση που έχει η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων. Στην στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική σχηματίζεται ένα τεράστιο δακτυλίδι κρύων αέριων μαζών, επονομαζόμενες πολικές δίνες. Η πολική δίνη της Ανταρκτικής παραμένει σταθερά σε εκείνη την περιοχή.

Η πολική δίνη της Αρκτικής όμως είναι πιο ευαίσθητη σε διαφόρων ειδών μεταβολές και «συμπεριφέρεται» αναλόγως μεταβάλλοντας την κίνηση και την ένταση της. Η θάλασσα του Μπάρεντς είναι μια θάλασσα του Αρκτικού Ωκεανού που βρίσκεται ανοικτά των βόρειων ακτών της Νορβηγίας και της Ρωσίας.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Nature οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο παγωμένος χειμώνας του 2018 στην Ευρώπη οφείλεται στην συρρίκνωση των θαλάσσιων πάγων στην θάλασσα του Μπάρεντς. Η συρρίκνωση αυτή «έσπρωξε» την πολική δίνη νοτιότερα προκαλώντας τον τρομερό χιονιά που έπληξε την Ευρώπη το 2018.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο η απώλεια των θαλάσσιων πάγων στην θάλασσα του Μπάρεντς αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη την Αρκτική συνεχίζεται η Ευρώπη θα συνεχίζει να βιώνει ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα πολύ έντονες χιονοπτώσεις.

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος