Αστυνομικά

«Καίει» δύο Θρακιώτες δικηγόρους πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος για ύποπτα εμβάσματα από την Τουρκία

Οι ύποπτες οικονομικές συναλλαγές που είχαν δύο δικηγόροι απευθείας με Τούρκους για τη νομική εκπροσώπηση αλλοδαπών μπήκαν στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέµησης Μαύρου Χρήµατος , η οποία ξεκίνησε άμεσα έλεγχο.

Το πόρισμα, δε, της Αρχής που «καίει» τους δύο δικηγόρους βρίσκεται εδώ και περίπου 10 ημέρες στα χέρια της Εισαγγελίας Θράκης, με στόχο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος τους, και μάλιστα τόσο για το αδίκημα της συνέργειας σε διακίνηση μεταναστών όσο και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγές από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες τονίζουν στα «ΝΕΑ» πως οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πόλη της Ορεστιάδας, λάμβαναν χρηματικά ποσά και από Τούρκους, προκειμένου να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι συλλαμβάνονταν από τις ελληνικές αρχές, στο κομμάτι για παράδειγμα των αιτιάσεών τους για απόκτηση ασύλου. Μάλιστα, η Αρχή προχώρησε σε δεσμεύσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ίδιοι οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως ενεργούσαν στο πλαίσιο άσκησης του λειτουργήματός τους.

Η διαδρομή των χρημάτων

Η έρευνα που ξεκίνησε η Αρχή, υπό την προεδρία του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, διήρκεσε περίπου έναν μήνα. Ακολουθώντας λοιπόν τη… διαδρομή των χρημάτων που έφταναν στους λογαριασμούς των δικηγόρων, η έρευνα «έπεσε» πάνω σε ένα σημαντικό εύρημα: το περίεργο, λοιπόν, στην υπόθεση αυτή, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές της Αρχής, είναι το γεγονός ότι οι δύο δικηγόροι φέρεται να είχαν απευθείας οικονομικές συναλλαγές με άτομα από τη γείτονα χώρα, εις βάρος των οποίων έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για εμπλοκή σε λαθροδιακίνηση, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την εμπλοκή των δύο επαγγελματιών. «Από τον έλεγχο που έχει γίνει μέχρι τώρα φαίνεται πως υπάρχουν δύο με τρία άτομα τα οποία είχαν στείλει χρήματα στον λογαριασμό των δικηγόρων, και οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διακίνηση παράτυπων μεταναστών» αναφέρουν.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον Νοέμβριο – έως τις 27 του μήνα, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΛ.ΑΣ. – η Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στη σύλληψη 68 διακινητών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες. Αντίστοιχα, ο Οκτώβριος «έκλεισε» με 72 συλλήψεις διακινητών.

 

Οι «ύποπτες» κινήσεις

Και μπορεί αυτή η υπόθεση να είναι η πρώτη και μοναδική έως τώρα που έχει εξετάσει η Αρχή και αφορά τέτοια εμπλοκή δικηγόρων στο Μεταναστευτικό, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών μπαίνουν κατά καιρούς «ύποπτες» κινήσεις από διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως είναι για παράδειγμα οι δικηγόροι, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται πρώτης υποδοχής.

Οπως επισημαίνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Αννα Μεμετζή, επειδή ακριβώς η υπόθεση είναι στο στάδιο έρευνας, «θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της, καθώς το τεκμήριο αθωότητας είναι ιερό. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί πως μια τέτοια υπόθεση δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζει και να στοχοποιεί το σύνολο των δικηγόρων που δραστηριοποιούνται στην πόλη», σημειώνει, τονίζοντας πως η περιοχή στον Βόρειο Εβρο έχει δεχθεί τα τελευταία 15 χρόνια μεγάλη πίεση εξαιτίας της μετανάστευσης. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και περίπου έναν χρόνο φορείς από την πόλη κάνουν προσπάθεια να δημιουργηθεί Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Εβρου, στις περιοχές που «χτυπιούνται» από τη μετανάστευση και χαρακτηρίζονται από υπανάπτυξη.

Πηγή: https://www.tanea.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος