LIFESTYLE

Καθαρισμός προσώπου: Οι 12 κανόνες για να γίνει σωστά – Τα μυστικά για νερό, μεϊκάπ και σαπούνι

Young beautiful woman using skin face cream moisturizing lotion after taking bath. Pretty attractive girl wearing towel on head standing front of mirror in home bathroom. Daily hygiene and skincare
Μοιάζει σαν ένα από τις πιο απλά πράγματα στον κόσμο. Αλλά το πλύσιμο του προσώπου απαιτεί χρόνο και προσοχή και αν το κάνετε με τον σωστό τρόπο θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά στο δέρμα σας.

“Πολλοί πιστεύουν ότι κ καθαρισμός προσώπου γίνεται για να βγει το μακιγιάζ, ή όταν απλά το δέρμα φαίνεται βρώμικο. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα”, λέει η δρ. Jennifer Haley, πιστοποιημένη δερματολόγος από το Scottsdale της Αριζόνα.

Ωστόσο, ο αριθμός των φορών που πλένετε το πρόσωπό σας μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικός από το πώς γίνεται ο καθαρισμός προσώπου κάθε φορά.

Ανεξάρτητα από τον τύπο και την υφή του δέρματός σας, η δρ. Haley τονίζει ότι ο σωστός καθαρισμός προσώπου ειδικά το βράδυ είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Οι βασικές συμβουλές των δερματολόγων για το πώς γίνεται σωστά ο καθαρισμός προσώπου

1. Αφαιρέστε πρώτα όλο το μακιγιάζ σας σωστά

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό ντεμακιγιάζ πριν ξεκινήσετε τον πραγματικό καθαρισμό προσώπου, ειδικά πριν τον ύπνο.

“Οι πόροι χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των τοξινών κατά τη διάρκεια της νύχτας και εάν είναι φραγμένοι, όλες οι ουσίες που πρέπει να αποβληθούν θα συσσωρευτούν κάτω από την επιδερμίδα”, λέει η δρ. Haley. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα κι αν έχετε αρκετά ελαστικό εξωτερικό στρώμα.

2. Μην χρησιμοποιείτε ένα γενικό σαπούνι σε πλάκα

Εκτός εάν είναι ειδικά σχεδιασμένα για το πρόσωπο, τα σαπούνια σε πλάκα για τριβή στα χέρια μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία pH του δέρματος. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων και ζυμομυκήτων.

Τα καθαριστικά προσώπου, ειδικά σε μορφές balm, είναι φτιαγμένα για ευαίσθητο δέρμα.

“Υπάρχει μια τάση οι άνθρωποι να αναζητούν σαπούνια, που δημιουργούν πολύ αφρό, διότι νομίζουν ότι αν το σαπούνι δεν αφρίζει, δεν καθαρίζει κιόλας. Αλλά ο αφρός μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια”, λέει ο δρ. Erum Ilyas, πιστοποιημένος δερματολόγος στο King of Prussia, της Pennsylvania των ΗΠΑ.

Μια μελέτη του 2012 το επιβεβαιώνει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα επιφανειοδραστικά (ουσίες που επιτρέπουν στα καθαριστικά να διασπούν το λάδι ώστε το νερό να ξεπλένει τη βρωμιά) διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των δερματικών κυττάρων.

3. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό

Ας καταρρίψουμε έναν μύθο: Οι πόροι δεν είναι πόρτες! Το ζεστό νερό δεν τους ανοίγει και το κρύο νερό δεν τους κλείνει.

Η αλήθεια είναι ότι οι ακραίες θερμοκρασίες του νερού μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Επομένως είναι καλύτερο να πάτε σε μια μέση λύση. Δεν θέλετε να βλέπετε κοκκινισμένο δέρμα όταν κοιτάτε στον καθρέφτη, έτσι δεν είναι;

4. Μην πιάνετε κατευθείαν για το πανί καθαρισμού

Το τρίψιμο μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα το φυσικό του προστατευτικό φράγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε το δέρμα είναι να χρησιμοποιήσετε τις άκρες των δακτύλων, για τουλάχιστον ένα ή δύο λεπτά.

“Για να κάνετε απολέπιση, αναζητήστε συστατικά στα καθαριστικά σας που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, γλυκολικό οξύ, γαλακτικό οξύ ή ένζυμα φρούτων”, λέει η δρ. Haley.

“Αφήστε αυτά τα προϊόντα να εισέλθουν στο δέρμα για 60 έως 90 δευτερόλεπτα, να κάνουν τη δουλειά τους, να καθαρίσουν τους πόρους και να αφαιρέσει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος για μια υγιή λάμψη”.

5. Μην τρελαίνεστε με τα διάφορα “εργαλεία”

“Μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα των βακτηρίων που συσσωρεύεται στα σφουγγάρια τύπου loofah είναι απόδειξη ότι αυτά μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, εκτός αν είστε σχολαστικοί στο να τα καθαρίζετε συνεχώς με διάλυμα χλωρίνης”, λέει ο δρ. Ilyas, ο οποίος συνιστά να χρησιμοποιείτε απλώς τα χέρια σας ως εργαλεία.

“Σε τελική ανάλυση, όταν έχετε σαπούνι και νερό πάνω στα χέρια σας, είναι καθαρά”.

6. Ο καθαρισμός προσώπου δεν σταματάει στο… πηγούνι

Το σαγόνι και ο λαιμός σας είναι επιρρεπείς περιοχές στην συσσώρευση βρωμιάς και υπολειμμάτων. Και χρειάζονται επίσης φροντίδα καθαρισμού.

Όταν κάνετε ένα μασάζ καθαρισμού στο πρόσωπό σας, τρίψτε απαλά με τα δάχτυλά σας στον λαιμό με μια ανοδική κίνηση για να ενεργοποιήσετε την κυκλοφορία και να ενθαρρύνετε το δέρμα σας να παραμείνει σφιχτό και φυσικά ανορθωμένο.

7. Στεγνώστε κάνοντας “πατήματα” μια μαλακή πετσέτα στο δέρμα και όχι τρίψιμο

Μην αφήνετε το δέρμα σας να στεγνώνει απλά στον αέρα. Δεν ενισχύετε την ενυδάτωση έτσι. Στην πραγματικότητα, όταν το νερό εξατμίζεται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξηρότητα.

Θυμηθείτε να χτυπάτε απαλά το πρόσωπο με μια μαλακή, αντιμικροβιακή πετσέτα, όντας εξαιρετικά προσεκτικοί γύρω από την ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια.

8. Μην το παρακάνετε με το πλύσιμο

Καθαρισμός προσώπου μέχρι και δύο φορές την ημέρα, είναι αρκετό. Εάν το κάνετε τρεις και τέσσερις φορές είναι υπερβολικό. Ειδικά όσοι έχουν ξηρό δέρμα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις πλύσεις.

9. Χρησιμοποιείτε πάντα την προτεινόμενη ποσότητα καθαριστικού

Εάν αναρωτιέστε γιατί το καθαριστικό σας δεν λειτουργεί όπως αναφέρεται στην ετικέτα (ή όπως διαφημίζεται), ελέγξτε πόση ποσότητα χρησιμοποιείτε. Πολλοί βάζουν λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, “για να κρατήσει περισσότερο καιρό” το καθαριστικό, ή για να εξοικονομήσουν χρήματα. Όχι, μην το κάνετε αυτό!

Διαβάστε την ετικέτα για να μάθετε τη συνιστώμενη ποσότητα. Τα καθαριστικά προϊόντα περνούν από αλλεπάλληλες δοκιμές για να οριστεί η πιο αποτελεσματική (και ασφαλής) ποσότητα για γενική χρήση.

10. Μην κάνετε υπερβολική απολέπιση

Το δέρμα σας έχει ένα φυσικό φράγμα που το προστατεύει και το βοηθά να διατηρεί την υγρασία του. Αν και η χρήση ενός scrub ή ενός καθαριστικού με χάντρες μπορεί να το κάνει να απαλό την πρώτη μέρα, αν τρίβετε πολύ σκληρά, ή το χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, θα βλάψετε το εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Ένα σημάδι υπερβολικής απολέπισης είναι η υπερευαισθησία του δέρματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξεσπάσματα, ακόμη και αίσθημα τσιμπήματος, όταν εφαρμόζετε τα προϊόντα.

Προσέξτε τα καθημερινά καθαριστικά με ενεργά συστατικά απολέπισης, όπως άλφα-υδροξυοξέα (γαλακτικό, γλυκολικό, φρούτο) και βήτα-υδροξυοξέα (σαλικυλικό, εκχυλίσματα φλοιού ιτιάς), καθώς είναι εξαιρετικά ισχυρά στην απομάκρυνση του νεκρού δέρματος.

11. Ολοκληρώστε με ένα toner

Αν και τυπικά δεν είναι μέρος στον καθαρισμό του προσώπου, πολλοί συχνά υποτιμούν την σημασία του: την εξισορρόπηση της επιδερμίδας.

Τα toner είναι ελαφριές, υγρές φόρμουλες που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για την επαναφορά του pH του δέρματος, ώστε να μπορεί να προστατευτεί από βακτήρια και βλάβες. Τώρα, πολλά toner διαθέτουν επιπλέον πλεονεκτήματα που στοχεύουν σε συγκεκριμένα προβλήματα.

Ψάξτε για συστατικά όπως:

  • ροδόνερο, που έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
  • χαμομήλι, γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες
  • σαλικυλικό οξύ, ή witch hazel για την καταπολέμηση της ακμής

Για να εφαρμόσετε το toner, απλώς βάλτε λίγο σε ένα κομμάτι βαμβάκι και με αυτό κάνετ επάλειψη σε όλα τα σημεία που σας απασχολούν, όπως για παράδειγμα η λιπαρή “ζώνη Τ” (ανάμεσα στα φρύδια και στο μήκος της μύτης).

12. Μην παραλείπετε την ενυδάτωση!

Εκτός από το toner, βεβαιωθείτε ότι βοηθάτε το δέρμα σας να παραμείνει ενυδατωμένο. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει η “σφιχτή” αίσθηση μετά το πλύσιμο του προσώπου, αλλά στην πραγματικότητα αυτό είναι σύμπτωμα υπερβολικής ξηρότητας, σύμφωνα με τον δρ. Ilyas.

“Το δέρμα σας μπορεί να το αισθάνεστε πιο ευαίσθητο μετά το πλύσιμο, ή ακόμα και να ξεφλουδίζει, ή να σκάει. Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας προστατεύει το δέρμα σας από την υπερβολική ξήρανση”.

Εάν το δέρμα σας το αισθάνεστε συνεχώς ξηρό μετά το πλύσιμο, κοιτάξτε να αλλάξετε τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε. Επιλέξτε ένα ήπιο καθαριστικό, ή καθαριστικό με βάση το λάδι.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος