ΔΙΑΦΟΡΑ

Καθιστική ζωή: Ποιοι Ευρωπαίοι «αγαπούν» το καθισιό – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η καθιστική ζωή είναι γνωστό πως αποτελεί «ορκισμένο εχθρό» της υγείας, εξ ου και εκλαμβάνονται ως ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης σχετικά με τις αλλαγές στην καθιστική συμπεριφορά των Ευρωπαίων σε μία 15ετία – Δείτε τι ισχύει για τους Έλληνες

Διαρκή αύξηση στον χρόνο καθιστικής συμπεριφοράς των ενηλίκων, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, όσο και για άνδρες και γυναίκες χωριστά, καταγράφει ισπανική μελέτη, η οποία αναδεικνύει κατά τους υπογράφοντες τον περιορισμένο αντίκτυπο των τρεχουσών πολιτικών και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καθιστική ζωή, η οποία συνιστά πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου «Βασιλιάς Χουάν Κάρλος» της Ισπανίας ανέλυσαν δεδομένα για 96.000 ενήλικες που αντλήθηκαν από τέσσερις σχετικές έρευνες του Ευρωβαρόμετρου τα έτη 2002, 2005, 2013 και 2017. Οι μετέχοντες, ηλικίας 50 ετών κατά μέσο όρο, είχαν κληθεί να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο αναφορικά με το πόσες ώρες περνούν κατά μέσο όρο ημερησίως καθισμένοι ή κάνοντας κάποια σωματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο BMC Public Health, όλες οι χώρες παρουσίασαν μεταβολές κατά τη διάρκεια της 15ετίας, με τις περισσότερες να καταγράφουν συγκεκριμένα το 2017 μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση της καθιστικής ζωής.

Μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Ελλάδα μαζί με, ενδεικτικά, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. το 2017 παρέμενε εντός ΕΕ), Ουγγαρία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Ολλανδία.

Μόνη εξαίρεση ήταν η Φινλανδία για το έτος 2017.

Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε επίσης πως η αύξηση της καθιστικής ζωής ήταν το 2017 μεγαλύτερη του αναμενόμενου μεταξύ των γυναικών (όπως και σε Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ρουμανία και Σλοβενία), φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και το 2013. Συνολικά, όμως, τα σχετικά ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα στους άνδρες στο σύνολο του δείγματος της μελέτης.

Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι αυξήθηκε κατά 8% ο αριθμός των ενηλίκων που περνούν πάνω από τεσσεράμισι ώρες καθιστοί ημερησίως (το 2002 το σχετικό ποσοστό ήταν 49,3% και το 2017 54,3%). Η αύξηση έφθασε το 22,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 17,8% στη Γαλλία, το 7,4% στη Γερμανία και το 3,9% στην Ισπανία.

Σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό νεότερων και μεγαλύτερης ηλικίας ενηλίκων είχε έντονη καθιστική συμπεριφορά καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της μελέτης, με το ποσοστό των νεότερων να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Από το 2002 έως το 2017, το 55,6% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και το 58,3% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών βρέθηκαν να είναι σωματικά αδρανή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη αύξηση της σωματικής αδράνειας έως το 2017 ήταν εκείνη των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών – με την αύξηση στον αριθμό των ενηλίκων που περνούσαν περισσότερες από τεσσεράμισι ώρες καθισμένοι την ημέρα να φθάνει από το 43,7% στο 50,4%.

Ως προς το φύλο, προκύπτει ότι συγκεντρωτικά ανά την Ευρώπη κάθεται πάνω από τεσσεράμισι ώρες ημερησίως το 52,2% των ανδρών συγκριτικά με το 49,5% των γυναικών.

Ο Xián Mayo Mauriz, επικεφαλής της μελέτης, υπογράμμισε τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία, και ιδίως την καρδιά, η καθιστική ζωή, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να είναι σημαντικές οι αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης που παρατηρείται στην καθιστική συμπεριφορά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος τόνισε πως πως η παρατηρούμενη αύξηση μπορεί να αποδοθεί στην τεχνολογία και στον ολοένα και περισσότερο χρόνο που περνούν οι άνθρωποι κρατώντας ένα smartphone ή παρακολουθώντας υπηρεσίες streaming.

https://ygeiamou.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος