ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: Οι οδηγίες των ειδικών για τη χρήση μάσκας μετά τον εμβολιασμό

Jogging. Portrait of a man takes a break from running
Τι ισχύει για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ποιοι πρέπει να εξακολουθήσουν να φορούν μάσκα, ποιοι τη χρειάζονται σε ειδικές περιστάσεις. Ο ρόλος της υποκείμενης κατάστασης υγείας και της ηλικίας.

Σύγχυση δημιούργησαν προσφάτως οι οδηγίες των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) για τη μάσκα μετά τον πλήρη εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Αυτό αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Σχολιάζοντας τις οδηγίες επισημαίνουν ότι τα CDC δεν αίρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Ωστόσο τροποποιούν τις συστάσεις για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν επιβεβαιωμένη υψηλή απάντηση στο εμβόλιο.

Σύμφωνα με τα CDC ως «πλήρως εμβολισμένοι» θεωρούμαστε όταν παρέλθουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες από:

  • Την δεύτερη δόση από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna (σ.σ. και της AstraZeneca, που όμως δεν είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ)
  • Τα μονοδοσικά εμβόλια, όπως αυτό της Janssen του ομίλου Johnson & Johnson

Οι ειδικοί του ΕΚΠΑ αναφέρουν πως για να ληφθεί απόφαση για άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας πρέπει κανείς να αναλογιστεί:

  • Το ποσοστό των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων στην κοινότητα
  • Την τοπική επίπτωση της νόσου

Πότε είναι απαραίτητη η μάσκα

Θεωρητικά, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% θα επιτευχθεί συλλογική ανοσία. Σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε κανείς να σταματήσει να φοράει μάσκα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου αυτό δεν συνιστάται.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λ.χ., λόγω του συνωστισμού, τα CDC συνιστούν να εξακολουθήσει η χρήση μάσκας. Μάσκα πρέπει επίσης να εξακολουθήσουν να φορούν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως:

  • Οι ασθενείς με HIV/AIDS
  • Οι μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων

Υπολογίζεται ότι το 3% του αμερικανικού πληθυσμού θεωρείται από τον προσωπικό του ιατρό ανοσοκατεσταλμένο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, βρίσκονται σε αιμοκάθαρση ή λαμβάνουν ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Σε αυτούς τους ασθενείς φαίνεται ότι τα εμβόλια προσφέρουν σχετική κάλυψη. Παραμένει άγνωστο αν θα χρειαστούν δόσεις ενίσχυσης.

Εξωτερικοί χώροι και παιδιά

Στους εξωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας μπορεί σταδιακά να αποφευχθεί. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν οι περιπτώσεις που απαιτούν στενή επαφή μεταξύ των ατόμων, όπως σε ορισμένα αθλήματα.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι, ειδικά όσοι έχουν συννοσηρότητες ή κάποια μορφή ανοσοανεπάρκειας, μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκα ως μέσο πρόληψης.

Όσο αφορά την προστασία των μικρών παιδιών κάτω των 2 ετών, οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν ότι, ακόμα και αν νοσήσουν, τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ωστόσο επειδή ειδικά τα νεογνά είναι ευπαθή, οι ενήλικες πρέπει να συνεχίζουν να φορούν μάσκα γύρω τους.

https://www.iatropedia.gr/ygeia/koronoios-oi-odigies-ton-eidikon-gia-ti-chrisi-maskas-meta-ton-emvoliasmo/143967/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος