ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στην Αττική τα 612 από τα 1.151 νέα κρούσματα

Μετά τα χθεσινά 1.261, για σήμερα Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα, εκ των οποίων οκτώ εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Και σήμερα περισσότερες από τις μισές νέες μολύνσεις, συνολικά 612, καταγράφονται στην Αττική (χθες 652).

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 159.866, εκ των οποίων 52% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.999 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50.438 (64,1%) συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένο 246 ασθενείς (χθες 244). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, οι 177 (72%) είναι άνδρες. To 86,6% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Συνολικά 1.138 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Με τους 27 νέους θανάτους από τη νόσο (χθες 22), οι νεκροί φθάνουν τώρα τους 5.878 συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.457 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε τετραψήφια επίπεδα βρίσκονται οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στη χώρα, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία της πανδημίας, με ένα νέο καθολικό lockdown να βρίσκεται «στο τραπέζι».

 

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπογράμμισε ότι «ο ιός ξεφεύγει και προσπαθεί να βρει τρόπο να παραμείνει, είναι εδώ και θα πιέσει κι άλλο». «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα αλλά και το Λασίθι.

Την ίδια ωρα, οι ειδικοί εξετάζουν τις επιλογές τους χωρίς ωστόσο να αποκλείουν την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown. Βασική παράμετρος που θα κρίνει τις αποφάσεις αποτελεί η πορεία των δεικτών στα επόμενα εικοσιτετράωρα και η ενδεχόμενη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

«Τώρα το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα  για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα» εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Εφόσον παγιωθεί η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, θα πρέπει να γίνουν βήματα προς τα πίσω, εκτίμησε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Υπενθυμίζεται ότι μερίδα της επιστημονικής κοινότητας προτείνει σκληρό lockdown για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα για τρεις εβδομάδες. Ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε σήμερα πως η λύση θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός αυστηρού lockdown, τύπου Μαρτίου, για τρεις εβδομάδες. Σημείωσε μάλιστα πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν δεν το προτείνει ακόμα.

Την πιθανότητα απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ σημείωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα δείξει αν θα εφαρμοστεί καθώς θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεχτικά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σε ερώτηση για το εάν κρίνεται απαραίτητο ένα αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο υπουργός υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα «πολύ κρίσιμο σημείο καμπής», σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα θα τεθούν στην κρίση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναλόγως, θα λάβουν και τις απαραίτητες αποφάσεις.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος