ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυκλοφόρησε η πρώτη επιστημονική μελέτη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 2019 από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη

Κυκλοφόρησε η νέα μελέτη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρου Καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη.
Η νέα έκδοση που φέρει το τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019: Χαμένη Ευκαιρία ή νέο Ξεκίνημα;» δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Την προλογίζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Επιτροπής εξηγεί, πώς από 124 διαφωνίες στην Προτείνουσα Βουλή, φτάσαμε σε 9 συμφωνίες στη Θ´Αναθεωρητική Βουλή μέσα από έναν υψηλού επιπέδου πολιτικό και επιστημονικό διάλογο στην Επιτροπή Αναθεώρησης.
Εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά μεταπολιτευτικά που η πλειοψηφία της Προτείνουσας Βουλής είναι διαφορετική ιδεολογικοπολιτικά από αυτή της Αναθεωρητικής, αυτό όμως δεν εμπόδισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει τις περισσότερες αλλαγές με μεγάλη πλειοψηφία, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη δύναμη της Εθνικής Συνεννόησης σε μια δύσκολη αλλά και κρίσιμη πολιτική συγκυρία.
Η νομικοπολιτική μελέτη του Ε.Στυλιανίδη καταγράφει τεκμηριωμένα όλο το υλικό της αναθεωρητικής διαδικασίας, τις προτάσεις των Κομμάτων, τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών, τις αιτιολογικές εκθέσεις και αναλύει το σύνολο των υπό αναθεώρηση διατάξεων που συζητήθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής, ιστορικά σε σχέση με παλιότερα ελληνικά συντάγματα, συγκριτικά με συντάγματα άλλων Κρατών, νομικά με εκτενείς αναφορές στη διεθνή και την ελληνική νομολογία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού δικαίου και φυσικά ιδεολογικοπολιτικά καταθέτοντας και ανάλογες προτάσεις.
Φιλοδοξία της έκδοσης αυτής είναι να προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, την ανάλυση και την τεκμηρίωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2019 προς τους μελετητές του νέου Συντάγματος, τους φοιτητές κυρίως των νομικών και πολιτικών επιστημών καθώς και τους ερευνητές του μέλλοντος.
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας, ενώ η αναθεώρηση αυτή ξεκίνησε ως ευκαιρία μεγάλων αλλαγών, γρήγορα κατέληξε «Αναθεώρηση μειωμένων προσδοκιών» λόγω των έντονων ιδεολογικών διαφόρων μεταξύ των κομμάτων και του τεταμένου πολιτικού κλίματος. Ωστόσο από εκεί που όλοι περίμεναν να μη γίνει τίποτα, το υψηλό επίπεδο επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου στην Επιτροπή, η γόνιμη αντιπαράθεση και η ήπια και υπεύθυνη στάση προσώπων και κομμάτων, έφεραν 9 ουσιαστικές και πρακτικές αλλαγές κάποιες εκ των οποίων ήδη λειτούργησαν στην πράξη, όπως η εκλογή προέδρου Δημοκρατίας χωρίς την απειλή διάλυσης της Βουλής ή η ψήφος των ομογενών.
Η Αναθεώρηση του 2019 δεν υπήρξε θεωρητική, δεν ήταν μονοθεματική, δεν χάθηκε σε λεπτομέρειες που αφορούν την κοινή νομοθέτηση και δεν εγκλωβίστηκε σε λογικές τρέχουσας και άγονης μικροκομματικής αντιπαράθεσης.  Αναμφισβήτητα εμπόδισε λόγω της Προτείνουσας Βουλής μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του άρθρου 16 υπέρ του Μη Κρατικού Πανεπιστημίου. Παρόλα αυτά  αποτελεί την απαρχή μια νέας προσπάθειας που ξεκίνησε ήδη πριν καλά καλά δημοσιευθεί το νέο Σύνταγμα και θα έχει σύντομα συνέχεια.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος