ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Λέγεται Σιμπίρ και είναι από την Κροατία ο γύπας που πλανάται στην Κομοτηνή

Λέγεται Σιμπίρ και είναι από την Κροατία ο περίεργος, εδώ και ημέρες, επισκέπτης της Κομοτηνής. Ο λόγος για τον Γύπα, ο οποίος πλανάται στην Κομοτηνή , ενώ έχει θεαθεί και σε οικισμούς πέριξ της πόλεως.

Το μυστήριο αναφορικά με αυτό το μεγάλο αρπακτικό πτηνό, λύθηκε, σύμφωνα με ανάρτηση της Ξανθίππης Παρασκευά, μέλους της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα, σε αρχική ανάρτηση της η κα, Παρασκευά είχε σημειώσει:“Εδώ και είκοσι μέρες περιπλανιέται στην Κομοτηνή ένας νεαρός γύπας (Gyps fulvus). Το αρπακτικό δεν αποτελεί κίνδυνο παρά το μέγεθός του, για ανθρώπους και ζώα”. 

Μάλιστα, παρότρυνε όποιον είχε τα τεχνικά μέσα να προσπαθήσει να φωτογραφήσει το δακτυλίδι-ταυτότητα που φέρει στο πόδι του για την αναγνώρισή του. Αυτό το κατάφερε ο κ. Δημήτρης Κοκκινίδης, και όπως αναφέρει η κ. Παρασκευά:

“Μετά από πολλές προσπάθειες ο Δημήτρης Κοκκινίδης κατάφερε να λύσει το μυστήριο του γύπα. Λέγεται Σιμπίρ και είναι Κροάτης. Δακτυλιώθηκε στην Κροατία τον Μάιο του 2020, όταν ήταν νεοσσός”.

Ωστόσο, αν και έγινε γνωστή η προέλευση του καθώς και το όνομα, άγνωστοι παραμένουν ακόμη οι λόγοι για το πως κατέληξε στην περιοχή της Κομοτηνής ο χειμερινός αυτός “τουρίστας”.

Οι γύπες είναι μεγαλόσωμα πουλιά, αποκρουστικά στην θέα και την μυρωδιά, τα οποία όπως προαναφέρθηκε δεν έχουν φτερά στο κεφάλι και τον λαιμό.

Όπως είναι γνωστό, οι γύπες τρέφονται αποκλειστικά με νεκρά ζώα και λειτουργούν ως καθαριστές της φύσης. Το είδος της τροφής τους, τους καθιστά ωφέλιμους για τον άνθρωπο, γιατί καθαρίζουν τον τόπο από πηγές μολύνσεως.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης. Πρόκειται για τον Μαυρόγυπα, το Όρνιο και τον Ασπροπάρης.

#PressGreece

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος