ΥΓΕΙΑ

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λοιπά χριστουγεννιάτικα γλυκά: Θερμίδες, λιπαρά και θρεπτική αξία

Λίγοτερο από ένας μήνας έμεινε για τα φετινά Χριστούγεννα. Και ως γνωστόν Χριστούγεννα σημαίνει -μεταξύ άλλων- και διατροφικές υπερβολές κυρίως με γλυκίσματα.

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι τα πιο δημοφιλή γκλυκά των Χριστουγέννων. Από κοντά ακολουθούν οι δίπλες, η βασιλόπιτα, το πανετόνε και άλλα γλυκά.

Εδώ κοιτάμε τις θερμίδες και τα λιπαρά, καθώς και άλλα θρεπτικά στοιχεία, στα γλυκά των Χριστουγέννων.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ.λιπαρά.

Τα μελομακάρονα αποτελούνται επίσης από συστατικά (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι) με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε. Τέλος, τα μελομακάρονα παρέχουν και αρκετό κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι. Γι’ αυτό πρέπει να περιοριζόμαστε σε ένα ή το πολύ δύο την ημέρα!

Κουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ένας κουραμπιές  βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει  240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά.

Οι κουραμπιέδες περιέχουν πολύ φρέσκο βούτυρο και ζάχαρη. Το μοναδικό υγιεινό συστατικό τους είναι τα αμύγδαλα, τα οποία παρέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά, αν και σε μικρή ποσότητα.

Δίπλες

Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μία δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά 4,5 γρ.

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας  με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.

Έμα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γερ. λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή  επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

Έ κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ, λιπαρά.

Πανετόνε

Το πανετόνε, η υπερπαραγωγή είναι ένα τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά.

Ένα κομμάτι (115 γρ.)  περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.

https://www.iatropedia.gr/diatrofi/melomakarona-kourampiedes-kai-loipa-christougenniatika-glyka-thermides-lipara-kai-threptiki-aksia/149580/

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος