ΔΙΑΦΟΡΑ

Οι μύγες πετούν ασταμάτητα μέχρι να βρουν τροφή

Υπάρχουν περίπου 120 χιλιάδες είδη μύγας και πέρα από το ότι είναι… ενοχλητικές κάποια είδη προκαλούν διαφόρων ειδών προβλήματα στον άνθρωπο και την φύση. Οι μύγες φρούτου είναι μια διαδεδομένη οικογένεια μυγών η οποία αποτελεί έναν από τους μεγάλους εχθρούς φρούτων και λαχανικών.

Οι μύγες φρούτου εναποθέτουν τα αβγά τους πάνω σε περίπου 250 είδη φρούτων και λαχανικών και οι προνύμφες που εκκολάπτονται τα καταστρέφουν. Παράλληλα η μύγα φρούτου αποτελεί το είδος της μύγας που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες ως πειραματόζωο σε πολλά είδη ερευνών που σχετίζονται ακόμη και με την ανάπτυξη νέων θεραπειών για ανθρώπινες ασθένειες.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, του φημισμένου Caletch, έκαναν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη αποκαλύπτοντας μια πραγματικά εντυπωσιακή ικανότητα των μυγών φρούτου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μύγες φρούτου όταν είναι πεινασμένες πετούν 15 χλμ. χωρίς στάση για βρουν κάτι να φάνε.

Πρόκειται για μια τρομερή επίδοση πιθανώς δεν υπάρχει ανάλογη της στην φύση. Για να γίνει αντιληπτό της απόστασης που καλύπτουν οι μύγες φρούτου για να βρουν τροφή σε σχέση με το μέγεθος τους είναι σαν να ξεκινούσε ένας άνθρωπος για να βρει τροφή από τον Βόρειο Πόλο και να περπατούσε για δέκα χιλιάδες χλμ. φτάνοντας στον ισημερινό χωρίς να κάνει πουθενά μια στάση.

«Οι πτητικές ικανότητες αυτών των μικρών μυγών είχαν υποτιμηθεί πάρα πολύ. Μπορούν να ταξιδεύουν πολύ πιο μακριά σε ένα μόνο ταξίδι από όσο ταξιδεύουν τα περισσότερα μεταναστευτικά πτηνά. Αυτές οι μύγες αποτελούν τα στάνταρντ εργαστηριακά μοντέλα οργανισμών και για αυτό τον λόγο δεν αποτελούν σχεδόν ποτέ αντικείμενο μελέτης έξω από τα εργαστήρια για αυτό και δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τις πτητικές τους ικανότητες» αναφέρει ο βιολόγος Μάικλ Ντίκινσον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της εθνικής ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ «PNAS». Οι ερευνητές έκαναν την ανάκαλυψη πραγματοποιώντας μελέτες με μύγες φρούτου στην έρημο Μοχάβε που βρίσκεται στην νοτιοανατολική Καλιφόρνια.

naftemporiki.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος