Μια εβδομάδα πριν την πρόταση της Naval Group για να στηθεί γραμμή παραγωγής φρεγατών FDI Belharra στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε ποσοστό 40% επί του προγράμματος, μία ακόμα ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας η Prisma Electronics ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τα πρώτα συστήματα για τις ελληνικές φρεγάτες FDI ολοκληρώνοντας με επιτυχία όλες τις αυστηρές δοκιμές αποδοχής του γαλλικού κολοσσού.
Αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν σε μεγάλα αμυντικά προγράμματα όπως αυτό της κατασκευής των τριών φρεγατών FDI Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.
Η Prisma Electronics μία εταιρεία από την ακριτική Αλεξανδρούπολη που ιδρύθηκε το 1991 από τα τρία αδέλφια Γιώργο, Χρήστο και Ηλία Γιορδαμλή δραστηριοποιείται στην υψηλή τεχνολογία, ενώ συμμετέχει σε διαστημικά προγράμματα, συνεργάζεται με διαστημικές εταιρείες, κατασκευαστές δορυφόρων και προγραμματιστές δορυφορικών προϊόντων.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Naval Group, η Prisma ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δοκιμές Αποδοχής Εργοστασίου (FAT) στην Αλεξανδρούπολη και την Γαλλία για κρίσιμα ηλεκτρονικά συστήματα βασικού Οπλικού Συστήματος της φρεγάτας FDI, σε συνεργασία με το γαλλικό κολοσσό.
Τα συστήματα έχουν ήδη αποσταλεί στη Γαλλία για ενσωμάτωση, ενώ η παραγωγή της επόμενης παρτίδας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Μάλιστα αυτή η συνεργασία αποδεικνύει την τεχνογνωσία της Prisma Electronics και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αμυντική βιομηχανία. Η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράξει υπερσύγχρονα συστήματα με τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές.

Την ίδια ώρα η επιτυχία αναδεικνύει και την περιφερειακή διάσταση για λειτουργία παραγωγικών επιχειρήσεων και καθιστά την Αλεξανδρούπολη σημείο αναφοράς για καινοτόμες βιομηχανίες.
Μάλιστα το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η επιτυχία της Prisma, είναι ότι η Αλεξανδρούπολη γίνεται σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογίες στον ναυτικό τομέα. Τα Factory Acceptance Test (FAT) πραγματοποιήθηκαν από τη Naval Group, η οποία ανακοίνωσε τα θετικά αποτελέσματα για την Prisma, την Ελλάδα και την αμυντική βιομηχανική συνεργασία των δύο χωρών. Μάλιστα η συνεργασία της Prisma Electronics με τη Naval Group πρόκειται να επεκταθεί.
Κόμβος κυβερνοασφάλειας στην Αλεξανδρούπολη
Ωστόσο η Prisma Electronics δεν σταματάει εδώ, την Παρασκευή που μας πέρασε, παρουσίασε στην έκθεση Beyond 2025 τον πρώτο ολοκληρωμένο κόμβο κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα – έναν στρατηγικό τεχνολογικό κόμβο με έδρα την Αλεξανδρούπολη, για την Οδηγία NIS2, την ανθεκτικότητα την παραγωγή και διάχυση της γνώσης, την ανάλυση και διαχείριση κυβερνοαπειλών σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την εκπαίδευση στελεχών.
«Το Cyber Hub δεν είναι απλώς μια υπηρεσία. Είναι ένα οικοσύστημα κυβερνοασφάλειας, ένας μηχανισμός μετασχηματισμού, ικανό να υποστηρίξει συνεργασίες με τη δημόσια διοίκηση, την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Γιατί η συμμόρφωση δεν είναι ατομική υπόθεση – είναι συλλογική ευθύνη», αναφέρει η εταιρεία.
Όσον αφορά την οδηγία NIS2 αυτή θεσπίζει ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για τη διατήρηση της κυβερνοασφάλειας σε 18 κρίσιμους τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας και να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη διασυνοριακή αντίδραση και επιβολή. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει την προστασία των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS), των χρηστών τους και άλλων θιγόμενων ατόμων από συμβάντα και απειλές στον κυβερνοχώρο.
Το σύστημα Laros που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο
Η Prisma Electronics συμμετέχει μαζί με άλλες ελληνικές εταιρείες στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να εφαρμόσει την αιχμή των τεχνολογιών της που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε εκατοντάδες ποντοπόρα πλοία, με το σύστημά της που φέρει την ονομασία LAROS και μία καινοτόμα προσέγγιση αυτό να εφαρμοστεί σε όλες της καινούργιες ευρωκορβέτες, που θα παραχθούν.
Το LAROS είναι μια καινοτόμα πλατφόρμα που επιτρέπει την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση κρίσιμων παραμέτρων για την λειτουργία ενός σκάφους.
Το σύστημα LAROS είναι ένα πολυδύναμο εργαλείο που παρέχει διάγνωση, πρόγνωση και έγκαιρη προειδοποίηση συλλέγοντας και μεταδίδοντας δεδομένα στο κέντρο ελέγχου σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο αφενός αυξάνονται οι επιδόσεις του εκάστοτε σκάφους, αφετέρου δε βελτιώνεται σημαντικά η ασφάλεια και η απόδοση λειτουργίας του.
Πολλές διεθνείς εταιρίες από τον χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας έχουν υιοθετήσει το LAROS αναζητώντας καλύτερα επίπεδα λειτουργίας, περιβαλλοντικής προστασίας και ταυτόχρονα δυναμικής – προληπτικής συντήρησης και συντονισμού ανάμεσα στα πληρώματα και την διοίκηση.