ΔΙΑΦΟΡΑ

Προσοχή αν έχετε κατοικίδιο και δείτε κάτι τέτοιο στο δέρμα σας: Κάντε τεστ αίματος λένε ειδικοί

Το δέρμα σας μπορεί μερικές φορές να είναι… παράθυρο στην υγεία σας, ειδικά όταν εμφανίζει μη φυσιολογικά συμπτώματα.

Ειδικοί από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν το κοινό για μια σοβαρή, αλλά αποτρέψιμη πάθηση, που προκαλεί φουσκάλες στο δέρμα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία.

Υποστηρίζουν ότι εάν παρατηρήσετε μια φουσκάλα σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος, σχετικά με δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια, που επηρεάζει περίπου 12.000 άτομα ετησίως στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 500 χρήζουν νοσηλείας.

Οι γρατσουνιές της γάτας σας θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από ό,τι νομίζατε

Ακόμα κι αν η γάτα σας είναι ο πιο κοντινός σας σύντροφος, μπορεί να τύχει να σας δαγκώσει, ή να σας γρατσουνιστεί για πολλούς λόγους. Ως φυσικά αρπακτικά, πολλές γάτες επιτίθενται ενστικτωδώς όταν φοβούνται, τρομάζουν, ή δυσανασχετούν, επιδεικνύοντας κυριαρχία, ή απλά ως μέρος παιχνιδιού. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν δυνητικά σοβαρές συνέπειες, εάν προκληθεί γρατζουνιά με αίμα, που σημαίνει ότι το δέρμα σε εκείνο το σημείο σκίστηκε.

Ειδικότερα, είναι σημαντικό να καλέσετε έναν γιατρό και να ζητήσετε μια εξέταση αίματος για τον έλεγχο μιας νόσου που ονομάζεται cat scratch disease (CSD), εάν παρατηρήσετε μια φουσκάλα στο σημείο του τραύματος.

Σύμφωνα με το CDC, τα σημάδια της CSD εμφανίζονται συνήθως περίπου 14 ημέρες μετά την μόλυνση. Η μολυσμένη περιοχή μπορεί να φαίνεται πρησμένη και κόκκινη με στρογγυλές, ανυψωμένες φουσκάλες και μπορεί να έχει πύον.

Η CSD είναι πιο συνηθισμένη στις γάτες απ’ ό, τι νομίζετε

Η CSD προκαλείται από ένα βακτήριο γνωστό ως Bartonella henselae (B. henselae). Σύμφωνα με το CDC, περίπου το 40% των γατών μολύνονται με το B. henselae κατά τη διάρκεια της ζωής τους και πολλές δεν εμφανίζουν συμπτώματα ασθένειας. Τα γατάκια μικρότερα του ενός έτους είναι πιο πιθανό να έχουν λοίμωξη από B. henselae και να μεταδώσουν το μικρόβιο στους ανθρώπους. Τα γατάκια είναι επίσης πιο πιθανό να γρατσουνίσουν και να δαγκώσουν ενώ παίζουν ως μέρος της εκμάθησής τους για το πώς να επιτίθενται σε ένα θήραμα.

Η γάτα σας μπορεί επίσης να σας μεταδώσει CSD γλείφοντας μια προϋπάρχουσα πληγή, που σημαίνει ότι η μετάδοση μπορεί να συμβεί και χωρίς δάγκωμα, ή γρατσουνιά. Εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα και έχετε μια γάτα στο σπίτι σας, ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να αποκλείσει πιθανή CSD.

Προσέξτε γι’ αυτά τα άλλα συμπτώματα της CSD

Οι φουσκάλες στο σημείο ενός τραύματος είναι τα πιο κοινά σημάδια CSD, αλλά το CDC λέει ότι υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια ότι μπορεί να έχετε προσβληθεί από το σχετικό βακτήριο. Ένα άτομο με CSD μπορεί επίσης να έχει:

  • πυρετό
  • πονοκέφαλο
  • κακή όρεξη
  • εξάντληση
  • Αργότερα, οι λεμφαδένες του ατόμου κοντά στην αρχική γρατσουνιά, ή δάγκωμα μπορεί να γίνουν πρησμένοι, ευαίσθητοι, ή επώδυνοι

Αν και σπανίως, ορισμένα άτομα μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, τα μάτια, την καρδιά, ή άλλα εσωτερικά όργανα.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών καθώς και άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές από CSD.

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν έχετε γάτα στο σπίτι, είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα κατά της CSD. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφύγετε τα δαγκώματα και τις γρατσουνιές αρχικά, διατηρώντας απόσταση στη γάτα σας όταν είναι επιθετική, ή παίζει με τέτοιο τρόπο. Το CDC συνιστά επίσης να πλένετε πάντα τυχόν δαγκώματα και γρατσουνιές γάτας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό και να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι οι γάτες συχνά μολύνονται με βακτήρια B. henselae, εάν έρθουν σε επαφή με ψύλλους. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται γρήγορα οι μολύνσεις από ψύλλους για να περιοριστεί η έκθεση στα επικίνδυνα βακτήρια.

Μιλήστε με τον κτηνίατρο και τον γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πρόληψης της CSD τόσο για την γάτα σας, όσο και για τον εαυτό σας.

Πηγές: https://www.cdc.govhttps://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος