OIKONOMIA

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ποιες πληροφορίες θα περιλαμβάνει και πώς θα λειτουργήσει

Την «ψηφιακή κάρτα εργασίας» ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να κερδίσει τη μάχη απέναντι στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να βάλει… φρένο στους εργοδότες που αυθαιρετούν παραβιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.
Στην ψηφιακή κάρτα θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν στον εργαζόμενο, δηλαδή η ακριβής ώρα που άρχισε να δουλεύει, η ώρα που αποχώρησε, αλλά και το ωράριο που έχει δηλωθεί από τον εργοδότη. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους, το οποίο φυσικά θα πρέπει είναι συνδεδεμένο σε πραγματικό χρόνο, με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα μετράται ο χρόνος εργασίας των εργαζομένων, όπως επίσης και κάθε μεταβολή που αφορά στον χρόνο εργασίας του, όπως για παράδειγμα η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, το διάλειμμα, η υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και κάθε είδους άδεια. Με αυτό τον τρόπο οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους και διασταυρώσεις και να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπου χρειάζεται.
Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας θωρακίζονται και όσοι απασχολούνται με «τηλεργασία», καθώς στο σύστημα θα εισέρχονται και όσοι δουλεύουν εξ αποστάσεως, ώστε να καταγράφεται το πραγματικό ωράριο που απασχολούνται. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι το νέο ψηφιακό πλαίσιο που θα καθιερώσει το υπουργείο Εργασίας θα καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια τις ώρες εργασίας όλων των μισθωτών.
Εκτός από τους ψηφιακούς ελέγχους η πολιτική ηγεσία έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει και το μπαράζ των επιτόπιων ελέγχων στους χώρους εργασίας ώστε η μαύρη, αλλά και η υποδηλωμένη εργασία να μειωθούν δραστικά. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν 8.390 ελέγχους οι οποίοι κατέληξαν στην επιβολή 911 κυρώσεων, με το ποσό των προστίμων να αγγίζει τα δύο εκατ. ευρώ.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος