ΔΙΑΦΟΡΑ

Ροδόπη: 13 μαυρόγυπες ήρθαν από την Ισπανία σε ειδική αποστολή για να μην χαθεί το είδος (φωτος)

Δεκατρείς μαυρόγυπες από την Ισπανία έφθασαν στην οροσειρά της Ανατολικής Ροδόπης τον Ιούνιο, ανέφεραν το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes και η Βουλγαρική Εταιρία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB).

Οι μαυρόγυπες, σπάνια πουλιά που παρέδωσε η μη κυβερνητική οργάνωση GREFA της Ισπανίας, θα επανενταχθούν στη φύση το φθινόπωρο στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης του αναπαραγωγικού πληθυσμού του Aegypius monachus στο βουλγαρικό τμήμα της Ανατολικής Ροδόπης.

Για τη μεταφορά τους χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες μέρες – από την Ισπανία στη Βουλγαρία – όπου τοποθετήθηκαν σε ατομικά κιβώτια για το ταξίδι τους.

Πλέον φιλοξενούνται σε ειδικό κλουβί όπου θα συνηθίσουν το νέο τους σπίτι τους μήνες μέχρι την απελευθέρωσή τους.

Διευκρινίζεται, ότι παρακολουθούνται στενά από ομάδα ειδικών για να διασφαλιστεί ότι είναι σε καλή κατάσταση και προσαρμόζονται κανονικά.

Μόλις απελευθερωθούν στη φύση, οι γύπες αναμένεται να σχηματίσουν μια αποικία με τα πουλιά που απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη το 2022. Δεκατρείς τεχνητές φωλιές έχουν κατασκευαστεί για να τα βοηθήσουν.

Δεδομένα από τους μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν το 2022

Δεδομένα από κάμερες και δορυφορικούς πομπούς δείχνουν ότι οι μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν πέρυσι κοινωνικοποιήθηκαν με επιτυχία με τα άλλα δύο είδη γύπα στην περιοχή – το απειλούμενο με εξαφάνιση όρνιο και τον αιγυπτιακό γύπα – όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τρέφονται μαζί.

Επίσης, οι μαυρόγυπες κάνουν μεγαλύτερα ταξίδια: ένα πουλί πέταξε στη Ρουμανία και γύρισε πίσω, και άλλα πετούν τακτικά στη Δυτική Ροδόπη, την Οροσειρά του Αίμου, τα βουνά Στράντζα και Σακάρ.

Ο Ντομπρομίρ Ντόμπρεφ, ειδικός και συντονιστής του BSPB για τους γύπες, είπε ότι έξι από τους μαυρόγυπες που απελευθερώθηκαν το 2022 πέθαναν φέτος. Δύο από αυτούς πυροβολήθηκαν, ένας χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια και ένας άλλος γύπας πέθανε από την εξάντληση, διευκρίνισε.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, οι περιβαλλοντολόγοι σχεδιάζουν να απελευθερώνουν περίπου δέκα μαυρόγυπες ετησίως στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου προγράμματος για την αποκατάσταση του αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους στην Ανατολική Ροδόπη.

Αυτές οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται από το BSPB σε συνεργασία με το Rewilding Rhodopes Foundation και με χρηματοδότηση από τον οργανισμό Rewilding Europe που έχει την έδρα του στην Ολλανδία.

Ο μαυρόγυπας είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο αρπακτικό πτηνό στην Ευρώπη. Αναφέρεται ως εξαφανισμένο στο Κόκκινο Βιβλίο της Βουλγαρίας, το οποίο καταγράφει και περιγράφει όλα τα απειλούμενα ζώα και φυτά.

Πηγή: ihunt.gr

photos: Rewilding Rhodopes/Facebook

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος