LIFESTYLE

Στο σφυρί αντικείμενα με το DNA του Ναπολέοντα

Οι ιδιώτες συλλέκτες έχουν μια σπάνια ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να αγοράσουν μέρος του DNA του Ναπολέοντα Βοναπάρτη καθώς ένα αιματοβαμμένο ύφασμα τοποθετημένο πάνω από το σώμα του κατά τη διάρκεια αυτοψίας πωλείται σε δημοπρασία με αφορμή την 200ή επέτειο του θανάτου του.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Μεταξωτές κόκκινες κάλτσες του Ναπολέοντα.

Ο πρώην Γάλλος αυτοκράτορας πέθανε στις 5 Μαΐου 1821, σε ηλικία 51 ετών, στο νησί της Αγίας Ελένης στο νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου είχε εξοριστεί από τους Βρετανούς μετά την ήττα του το 1815 στη Μάχη του Βατερλώ.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER
Remaining Time-0:24
Fullscreen
Mute

Στρογγυλό ρολόι τσέπης του Ναπολέοντα.

Συνολικά περίπου 360 αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Osenat στις 5 Μαΐου, με μερικά από τα σημαντικότερα να είναι μια μπούκλα από τα μαλλιά του Ναπολέοντα, ένα ζευγάρι μεταξωτές κάλτσες και ένα μακρυμάνικο πουκάμισο κεντημένο με το γράμμα «Ν» με κόκκινη κλωστή.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Κομμάτι από το ύφασμα με αίμα του Ναπολέοντα.

Το αιματοβαμμένο ύφασμα εκτιμάται ότι φτάνει έως και 15.000 ευρώ. Συνοδεύεται από σημείωμα που γράφτηκε το 1875 από τον Δούκα του Μπασάνο, του οποίου ο πατέρας του χάρισε τον επίδεσμο από τον μαρκήσιο του Μιμόλον, έναν στρατηγό που ακολούθησε τον Ναπολέοντα στην εξορία στην Αγία Ελένη και έμεινε εκεί μέχρι το θάνατο του αυτοκράτορα.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Πορτρέτο του Ναπολέοντα με στολή κυνηγιού, ζωγραφισμένο από τον Aubert-Henri Joseph Parent (1753-1835).

«Σε αυτήν την κηλίδα αίματος υπάρχει το DNA του αυτοκράτορα. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι πιο κοντινό σε αυτόν», δήλωσε στο Reuters ο δημοπράτης Ζαν Πιερ Οσενάτ.

Πολλά από τα αντικείμενα που πωλήθηκαν επέστρεψαν από το Λόνγκγουντ Χάουζ, την τελευταία κατοικία του Ναπολέοντα, ένα σπίτι με μυρωδιά μούχλας στο ανεμοδαρμένο νησί.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Πιάτο για επιδόρπιο από το ιδιωτικό σερβίτσιο του Ναπολέοντα.

Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα περίτεχνο πιάτο φαγητού του Ναπολέοντα και ένα κρυστάλλινο κύπελλο, καθώς και είδη ένδυσης.

«Ο Ναπολέων είχε μεγάλο αριθμό πουκαμίσων», είπε ο Οσενάτ. «Ήταν παθιασμένος με την καθαριότητα σε ακραίο σημείο. Έκανε τρία έως τέσσερα μπάνια την ημέρα, χρησιμοποιούσε 20 έως 30 λίτρα κολόνιας τον μήνα και άλλαζε συχνά τα πουκάμισά του».

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Μαντήλι με κεντημένο το γράμμα «Ν» που ανήκε στον Ναπολέοντα.

Η ενδυμασία του ήταν μέρος μιας προσεκτικά επεξεργασμένης εικόνας. Τα δίκωχα καπέλα του είναι άρρηκτα συνδεμένα με τη μνήμη του κόσμου για τον Ναπολέοντα.

REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Μπρούτζινη προτομή στα αντικείμενα της δημοπρασίας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, τέτοια καπέλα φορούσαν με τις γωνίες να δείχνουν μπροστά και πίσω, αλλά ο Ναπολέων άλλαξε τη γωνία για να ξεχωρίσει, δήλωσε ο Ζαν – Κριστόφ Σατενιέρ, διευθυντής του τμήματος Empire του οίκου δημοπρασιών, προσθέτοντας ότι «ο Ναπολέων ήθελε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη εικόνα».

naftemporikigr με πληροφορίες Reuters

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος