ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Αυστριακό Υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νιχάμερ

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποδέχθηκε στο Υπουργείο, την Τρίτη 25 Αυγούστου, τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αυστριακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση και τα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του covid19. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μέτρα προστασίας των αξιωματούχων της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αυστρίας στα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.

«Στον Έβρο, τον Μάρτη, εμείς, εσείς και οι άλλοι Ευρωπαίοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι που αυτή η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης  της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας ενισχύθηκε στη χώρα μας, στον Έβρο. Κι αυτό έγινε , όχι μόνο γιατί το είπαν πολιτικοί , υπουργοί ή αξιωματούχοι της Ευρώπης. Έγινε γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του, του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε «φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον Αυστριακό ομόλογό του.

Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα  ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Κ. Νιμάχερ αφού εξήρε την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας των δύο χωρών στάθηκε και αυτός στα γεγονότα του Μαρτίου τονίζοντας:

«Δεν υπήρξε (τον Μάρτιο) καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός στην αυστριακή κυβέρνηση, στον καγκελάριο μας κύριο Κουρτς και σε εμένα ως Υπουργό Εσωτερικών δεν υπήρξε κανένας δισταγμός να ενισχύσουμε την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη φάση η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ζει μόνο από λέξεις αλλά ζει από πράξεις… Αλλά δεν επρόκειτο μόνο γι αυτό.

Ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του, είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας.

Και τώρα κυρίες και κύριοι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, πάλι η Τουρκία έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και όπως είδαμε παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή και επίσης γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδος και εις βάρος της Ελλάδας, εσφαλμένα fakenews κατά του Λιμενικού Σώματος κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα».

Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την πίεση προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας.

«Με τον Πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη μιλήσαμε επίσης για το θέμα των προσφύγων στα σύνορα  και είπαμε ποιες μελλοντικές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε στην εταιρική αυτή  σχέση ασφαλείας μεταξύ των Κρατών μας και εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε (2.000.000) ευρώ ώστε να ενισχύσουμε την κατάστασή επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα. Εδώ πρόκειται και μία ανάγκη συστημικής συνεργασίας και η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί».

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες επισκέπτονται τον  Έβρο, όπου θα  επιθεωρήσουν τις δυνάμεις της Frontex που περιπολούν στα σύνορα.

Οι συνθέσεις των δύο αντιπροσωπειών είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αμέσως μετά τη συνάντηση είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος