ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου με το σωματείο σχολικών καθαριστριών Ν. Ροδόπης

Τον βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου επισκέφτηκαν στο γραφείο του εκπρόσωποι του σωματείου σχολικών καθαριστριών Ν.Ροδόπης και συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, παρουσία μελών του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Μ.Σουλιώτη και Δ.Δημητριάδη.

 

 

Οι εργαζόμενες εξέφρασαν την αντίθεση τους  στην απόφαση του υπουργού Εσωτερικών να μειώσει τις  ώρες εργασίας που δόθηκαν στους Δήμους, ιδιαίτερα στον Δήμο Κομοτηνής, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι ανάγκες καθαριότητας στα σχολεία. Όπως τόνισαν μια τέτοια απόφαση μετατρέπει την εργασία σε μερική απασχόληση, σε τρίωρη και σε κάποιες περιπτώσεις δίωρη, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο εισόδημά τους όσο και στις συνθήκες υγιεινής στις σχολικές μονάδες εν μέσω του ενδεχομένου να υπάρξει ένα νέο κύμα πανδημίας.

 

 

 

 

Ο βουλευτής στη συζήτηση σημείωσε τη μεγάλη συνεισφορά των σχολικών καθαριστριών τη μακρά περίοδο της πανδημίας για  να υπάρξουν συνθήκες υγιεινής και  ασφάλειας στις σχολικές μονάδες, φορτίο  δύσκολο που επωμίστηκαν οι ίδιες με δικό τους προσωπικό κόστος παρότι εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τις εκπροσώπους των σχολικών καθαριστριών ότι κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Εσωτερικών  να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων της Ροδόπης, ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς καθώς και να σταματήσει η εργασιακή επισφάλεια των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/στών. Ενώ υπενθύμισε ότι επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις υποχρεωτικές συμβάσεις διετούς διάρκειας, την αύξηση των αμοιβών, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την πρόβλεψη για επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας κα. Ρυθμίσεις που αναγνώρισαν από την πλευρά τους οι εργαζόμενες ότι ήταν πράγματι σημαντικές και στην σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Να σταματήσει η εργασιακή επισφάλεια των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών/στών. Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων της Ροδόπης

 

Η σημασία της καθαριότητας και της υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και στους σχολικούς χώρους έγινε ακόμη πιο εμφανής τη μακρά περίοδο της πανδημίας, που συνεχίζει να απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων τους. Αυτό το δύσκολο φορτίο επωμίστηκαν οι σχολικές καθαρίστριες, που παρότι εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το έφεραν εις πέρας πολλές φορές με δικό τους προσωπικό κόστος προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

 

 

Η κυβέρνηση αντί να αντιληφθεί την ανάγκη διασφάλισης  της υγείας  και της ασφάλειας στα δημόσια σχολεία, ανάγκη που εξακολουθεί να υφίσταται λόγω του ενδεχομένου έξαρσης της πανδημίας, βρίσκεται δέσμια των ιδεοληπτικών επίλογων της για τις σχέσεις εργασίας. Όπως προκύπτει από το υπ. αριθ. 3327/28/06/2022 έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο εγκρίθηκε ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών και ωρών εργασίας στους Δήμους της χώρας, οι σχολικές καθαρίστριες και στους Δήμους της Ροδόπης θα συνεχίσουν και τη νέα σχολική χρονιά να εργάζονται με συμβάσεις λίγων ωρών. Με δεδομένο ότι ο μισθός των σχολικών καθαριστών/στριών εξαρτάται από τις ώρες εργασίας, η αμοιβή τους μειώνεται σημαντικά κάθε μήνα όταν εργάζονται με συμβάσεις μερικών ωρών, διαλύοντας τους οικογενειακούς προγραμματισμούς τους και θέτοντας σε κίνδυνο το βιοτικό τους επίπεδο. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Νομού Ροδόπης εκφράζοντας την αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει τη νέα σχολική χρονιά 2022-23, αν θα υπάρξει επαναπρόσληψη των φετινών καθαριστ(ρι)ών, ποιος θα είναι αριθμός των προσλήψεων και ποια η μορφή εργασίας.

 

 

Επιπλέον οι προσλήψεις των σχολικών καθαριστών/στριών γίνονται ως επί το πλείστον με κοινωνικά κριτήρια, με την πλειονότητα αυτών να είναι μονογονείς, μέλη πολύτεκνων οικογενειών και γονείς με παιδιά ΑμεΑ. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα σημαντικά βήματα που έγιναν επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ  με τη θέσπιση, μεταξύ άλλων, του νομοθετικού  πλαισίου για υποχρεωτικές συμβάσεις διετούς διάρκειας, την αύξηση των αμοιβών, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την πρόβλεψη για επιπλέον αμοιβή για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας κα.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να καθιερώσει την πλήρη απασχόληση καλύπτοντας το σύνολο των ωρών και της δαπάνης που απαιτείται, μεταθέτει την ευθύνη στους ΟΤΑ προκειμένου να επωμιστούν το οικονομικό βάρος, γεγονός που πολλοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και της ΠΕ Ροδόπης, αδυνατούν να επωμιστούν με αποτέλεσμα να πλήττονται άμεσα οι εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Αν το υπουργείο προτίθεται να αναλάβει το σύνολο της δαπάνης που αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, όπως έχουν ζητήσει οι Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης.

  1. Αν προτίθεστε να προχωρήσετε στην καθιέρωση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τις σχολικές καθαρίστριες.

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος