ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι (καλό) συμβαίνει στην καρδιά αν πίνετε 1-2 μπύρες την ημέρα

Δεν έχει ακριβώς την φήμη ότι αποτελεί βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής, αλλά πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να βλέπουμε μια κρύα μπύρα σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα ως βασικής μας… ανάγκη.

Και αν ψάχνετε έναν λόγο για να πίνετε μπύρα κάθε μέρα χωρίς τύψεις, η επιστήμη σας δίνει μια καλή δικαιολογία: την υγεία της καρδιάς σας.

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας μπύρας σε καθημερινή βάση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς. «Όλα εξαρτώνται από το μέτρο», δήλωσε ο δρ. J. Michael Gaziano, καρδιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital. «Μια ασφαλής ποσότητα μπορεί να υποστηρίξει μια υγιή καρδιά και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι επιβλαβής», διευκρίνισε.

Αν πίνετε 1-2 ποτήρια μπύρα την ημέρα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Μια μετα-ανάλυση επιμέρους μελετών σχετικά με την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης μπύρας στην υγεία έδειξε, ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseasesκαθόρισε την χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας ως:

 • ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και
 • έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν σταθερές ενδείξεις για μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τέτοιας ποσότητας μπύρας και της στεφανιαίας νόσου.

Επίσης, μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι το κύριο προστατευτικό αποτέλεσμα της μπύρας πιθανότατα συνδέεται με το αλκοόλ και τις πολυφαινόλες στο ποτό:

 • Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινογόνες, αντιφλεγμονώδεις, οιστρογονικές, ακόμη και αντιιικές ιδιότητες.
 • Και το ίδιο το αλκοόλ έχει επίσης αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην καρδιά.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal έδειξε ότι -σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μπύρα με μέτρο- όσοι δεν έπιναν καθόλου μπύρα είχαν:

 • 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή
 • 1,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο και
 • 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση μπύρας βοηθά στην διατήρηση της καλής χοληστερόλης

Μια μελέτη του 2016 από το Penn State University με επικεφαλής την δρ. Shue Huang, έδειξε ότι όσοι έπιναν μέτρια ποσότητα μπύρας είχαν πιο αργή μείωση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), της λεγόμενης “καλής χοληστερόλης”.

Η δρ. Huang και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περισσότερους από 80.000 Κινέζους συμμετέχοντες για έξι χρόνια και διαπίστωσαν ότι η πιο αργή μείωση της HDL σε όσους πίνουν μπύρα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

“Σχεδόν χωρίς εξαίρεση αν κοιτάξετε τις θανατηφόρες και μη θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις, τα άτομα που πίνουν μπύρα με μέτρο έχουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από τα άτομα που απέχουν«, δήλωσε η ίδια.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν μπύρα

Η έρευνα του 2016 επεσήμανε ότι η κατανάλωση μπύρας, έστω και μέτρια, δεν συνιστάται για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, εκτός από εκείνες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνων που προκαλούνται από αλκοόλ:

 • οι νέοι
 • οι έγκυες
 • όσοι έχουν καρδιομυοπάθεια ή καρδιακές αρρυθμίες
 • όσοι πάσχουν από ηπατικές ή παγκρεατικές παθήσεις

πρέπει να μην πίνουν μπύρα σε οποιαδήποτε δοσολογία, εξηγούν οι συγγραφείς.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, όπως αντικαταθλιπτικά, πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ. Και φυσικά, κανείς, ακόμη και όσοι βρίσκονται εκτός αυτών των ομάδων, δεν πρέπει να πίνει υπερβολικά μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και σε περιορισμένες περιπτώσεις, όπως τα Σαββατοκύριακα, ανέφεραν οι συγγραφείς. «Όσοι πίνουν πολύ μπύρα (καθώς και όσοι υπερβαίνουν τη συνιστώμενη πρόσληψη οποιωνδήποτε αλκοολούχων ποτών) πρέπει να μειώσουν και να τροποποιήσουν την κατανάλωσή τους», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η υπερβολική πρόσληψη μπύρας ή άλλου αλκοολούχου ποτού μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους καρκίνους, κίρρωση του ήπατος και θάνατο από ατυχήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγές: https://www.health.harvard.eduhttps://time.comhttps://news.psu.eduhttps://bestlifeonline.com

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος