ΔΙΑΦΟΡΑ

Την Κυριακή το «Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία πανσέληνος του φετινού χειμώνα

Μπορεί η ολική έκλειψη της σελήνης που έγινε σήμερα και θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη του φεγγαριού έως τον Μάρτιο του 2025, να μην είναι ορατή στην Ελλάδα λόγω ότι θα συμβεί το μεσημέρι, ήταν όμως ορατή από την Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας. Τις φωτογραφίες μας έστειλε από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μαρκουλής. Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι μπαίνει σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα. Παράλληλα, την ίδια μέρα (περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει πανσέληνος, που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν «φεγγάρι του κάστορα», επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματα τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους. Την επόμενη μέρα 9 Νοεμβρίου, ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόσταση του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρηση του. Η διάρκεια του φαινομένου, είναι 5 ώρες, 3 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. Η ολική έκλειψη διαρκεί 1 ώρα, 24 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Αρχίζει στις 19:53:01 και θα λήξει στις 23:49:03. Στη Μελβούρνη κατά την έναρξη του φαινόμενου είχε νέφωση. Αργότερα, από την ώρα που μπήκε σε ολική έκλειψη, ο ουρανός καθάρισε. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Αυστραλίας, το φαινόμενο ολοκληρώθηκε. Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 (ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI)

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα φωτίσει τον ουρανό το ολόγιομο φεγγάρι του Φεβρουαρίου, η δεύτερη πανσέληνος του 2023 και τελευταία ημερολογιακά για τον φετινό χειμώνα.

Η πανσέληνος Φεβρουαρίου ονομάζεται και «Φεγγάρι του Χιονιού», ενώ για τρεις ημέρες εμφανίζεται πλήρης στον ουρανό.

Το όνομά της πήρε από την κακοκαιρία και τις έντονες χιονοθύελλες που παλαιότερα ξεσπούσαν τον δεύτερο μήνα του έτους και καθιστούσαν πολύ δύσκολο το κυνήγι. Η πανσέληνος αυτή έχει και δεύτερο όνομα λόγω αυτού, «Φεγγάρι της Πείνας».

Γνωστά ονόματα για το φεγγάρι του Φεβρουαρίου είναι και τα: Σελήνη της Καταιγίδας, Σελήνη του Κυνηγού, Σελήνη της Αρκούδας και άλλα.

Όλα τα ονόματα έχουν δοθεί από τις διάφορες φυλές των Ινδιάνων.

Θρακική Αγορά

LABON Boutique

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος