ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζώα συντροφιάς: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ – Πέτσας: Αυστηροποιούνται οι ποινές για την κακοποίηση

Το νομοσχέδιο με το θεσμικό πλαίσιο για ζώα συντροφιάς, αδέσποτα και δεσποζόμενα, παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό βιβλιάριο. Σ’ αυτό θα αναγράφεται το ιατρικό τους ιστορικό, το οποίο θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά τόσο για τους κτηνίατρους όσο και για τους ιδιοκτήτες σε έκτακτες περιστάσεις.

Τι θα είναι αυτό το ψηφιακό βιβλιάριο; Πρόκειται για ψηφιακό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει στοιχεία υγείας (ημερομηνία στείρωσης, ιατρικές πράξεις, εμβολιασμοί, φαρμακευτική αγωγή), ταυτότητας (κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, κωδικός σήμανσης θηλυκού γονέα, φύλο, χρώμα, φυλή, ένδειξη ιδιότητας ως ζώου υπηρεσίας, κυνηγετικού ή ποιμενικού σκύλου) και αναπαραγωγής του ζώου (αριθμός έγκρισης εκτροφέα, καταγραφή γεννών και απογόνων), καθώς και του ιδιοκτήτη/εκτροφέα/αναδόχου (ΑΦΜ/στοιχεία ταυτότητας/ στοιχεία επικοινωνίας).

Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται την απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα. Η πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς θα γίνεται μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες, ενώ ακόμη θα απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

Περιορισμοί στην αναπαραγωγή

Εισάγονται κανόνες στην αναπαραγωγή τους με καθορισμό ανώτατου αριθμού γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή. Έτσι, ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει άδεια για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, ενώ θα δηλώνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι για τα νεογέννητα. Τίθενται όρια και προϋποθέσεις στην αναπαραγωγή από ερασιτέχνες εκτροφείς. Σε κάθε άλλη περίπτωση η στείρωση γίνεται υποχρεωτική, ενώ για εξαιρέσεις θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Στη διάταξη περί κακοποίησης, περιλαμβάνονται και πράξεις όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός και η δηλητηρίαση (φόλες). Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως πρόστιμο 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου πάνω από έξι φορές. Τα υπάρχοντα πρόστιμα για σοβαρές διοικητικές παραβάσεις αυστηροποιούνται. Ενδεικτικά, υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό μητρώο που θα τηρεί η εισαγγελία Αθηνών. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, που θα αποκτήσει η χώρα, και έτσι αυτοί που θα καταδικάζονται για κακοποίηση δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο ως ιδιοκτήτες.

Περιστατικά κακοποίησης ζώων θα μπορούν να καταγγέλλονται σε πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό ή ψηφιακή εφαρμογή που προβλέπεται να δημιουργηθούν.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς θα αποτελέσει την επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης με τους σχετικούς φορείς. Εκεί θα καταγράφονται δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς και καταφύγια.

Κίνητρα στους επιμελείς

Προκειμένου οι ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, εισάγεται η δυνατότητα κινήτρων από τους δήμους στους πιο επιμελείς. Ενδεικτικά, η χορήγηση voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση και η μείωση δημοτικών τελών έως και 10%.

Καθοριστικό ρόλο στην προστασία των αδέσποτων αποκτά η αυτοδιοίκηση, μέσω ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος με το όνομα “‘Αργος”. Κάθε δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, λειτουργία καταφύγιων, υιοθεσία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων.

Δημιουργείται ένα πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων, για την εφαρμογή του νέου νόμου. Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα για τους δημοτικούς υπαλλήλους που περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα, καθώς και αξιωματικούς και λιμενοφύλακες για θέματα κακοποίησης ζώων.

Αντιδράσεις και από την Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας

Για «εξωθεσμικές και κρυφές παρεμβάσεις, οι οποίες καθορίζουν πλέον τις νομοθετικές πρωτοβουλίες» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αναθέτει τη διαχείριση των αδέσποτων επισήμως στις ΜΚΟ.

Θυμίζει τις πρόσφατες δεσμεύσεις του τ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και νυν υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ και τονίζει ότι πάρα τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων σχετικά με την μεταφορά αρμοδιοτήτων διαχείρισης των ζώων συντροφιάς, «μεθοδεύεται πλέον με θεσμική εκτροπή η αναίσχυντη διάλυση του πλαισίου προστασίας των ζώων συντροφιάς», με κύρια σημεία:

-Την ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία,

-Την δυνατότητα πώλησης αδέσποτων ζώων συντροφιάς,

-Την νομιμοποίηση παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία,

-Την ανεξέλεγκτη εκτροφή αναπαραγωγή και εμπορία ζώων συντροφιάς σε σπίτια».

«Παράλληλα, δι’ αυτής της επιεικώς ανορθόδοξης οδού για την σύνταξη του σχεδίου νόμου, μεθοδεύεται με σπουδή έμμεση παρέμβαση και στις εν εξελίξει υποθέσεις που ερευνώνται από την δικαιοσύνη και αφορούν περιστατικά παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων συντροφιάς από ιδιώτες και σωματεία», αναφέρει ακόμη.

Και η Ομοσπονδία συνεχίζει:

«Το πλέον θλιβερό είναι ότι οι παραπάνω μεθοδεύσεις φέρεται πως έχουν την υπογραφή του αξιότιμου κ. Πρωθυπουργού, κάτι το οποίο, αν ισχύει, σημαίνει ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται την προστασία των ζώων συντροφιάς ως μια ακόμα επιχειρηματική αγορά η οποία πρέπει να ελευθερωθεί για να μπορεί ο κάθε επιτήδειος, νόμιμα πλέον, να εμπορεύεται άτυχα και δυστυχή πλάσματα, φορώντας απλά τον φερετζέ του «φιλόζωου», με διόλου ευκαταφρόνητα ποσά να διακινούνται, αθρόα και αφορολόγητα, καθώς αυτά με την σειρά τους φορούν τον φερετζέ της «φιλοζωικής δωρεάς», της «κάλυψης εξόδων» και άλλα λοιπά ευφάνταστα.

Συνεπώς, παρ’ ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός παραμένει σταθερός σε ορισμένες από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις όπως «…να βοηθήσουμε τις εθελοντικές οργανώσεις, το φιλοζωικό κίνημα, τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα χωρίς περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και χωρίς εμπόδια…», γεννιέται το εύλογο ερώτημα: Έτσι αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου τα κριτήρια ορθής νομοθέτησης και της προστασίας των ζώων συντροφιάς; Γιατί, αν και στην κυβέρνηση προφανώς το έχουν ξεχάσει, αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός: η προστασία.

Σε τελείως αντίθετη πορεία, αντί για την προστασία, η κυβέρνηση επιλέγει την εμπορευματοποίηση αυτών των πλασμάτων και την διαχείρισή τους από οποιονδήποτε. Κυριολεκτικά! Τέλος, με κατάπληξη παρακολουθούμε την εκκωφαντική σιωπή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, η οποία φέρεται εδώ και πολύ καιρό να έχει εκχωρήσει αρμοδιότητες οι οποίες, δικαιωματικά και όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη, ανήκουν στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

Προφανώς, ο αρμόδιος Υπουργός και η αρμόδια Υφυπουργός ικανοποιούνται από τον ρολό τους στο ΥΠΑΑΤ ως παραθεριστές – παρατηρητές, αν αυτό παρατείνει έστω και λίγο την παραμονή τους στην καρέκλα».

Πέτσας: Φιλόδοξο το νομοσχέδιο – Αυστηροποιούνται οι ποινές για την κακοποίηση ζώων

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για τα κίνητρα που δίνονται στα άτομα που έχουν ζώα συντροφιάς για να τα στειρώσουν, αλλά και για το βιβλιάριο υγείας και το τσιπάκι σε συνδυασμό με το αν θα υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Πραγματικά είναι φιλόδοξο το νομοσχέδιο. Έρχεται να βάλει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη όσον αφορά τους ανθρώπους που αγαπούν τα ζώα και δεν θέλουν να κακοποιούνται ή όσους και τα φοβούνται, αλλά θέλουν να υπάρχει μία ανθρώπινη αντιμετώπιση. Επομένως τι ερχόμαστε και κάνουμε; Δίνουμε πόρους σε αυτούς που πρέπει για να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο και καθιερώνουμε έναν μηχανισμό εποπτείας που περιλαμβάνει τόσο το ΥΠΕΣ όσο και τον Συνήγορο του Πολίτη όσο και τις φιλοζωικές οργανώσεις που θα παρακολουθούν την εφαρμογή του νόμου και δημοσιεύουν εκθέσεις».

Ταυτόχρονα επισήμανε πως θα υπάρχουν πλέον μητρώα τόσο για τα ζώα συντροφιάς, όσο και για τους παραβάτες, ενώ ορίζει κανόνες για την αναπαραγωγή. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός που θα τσεκάρει αν τα ζώα, για παράδειγμα, είναι στειρωμένα, ο κ. Πέτσας είπε πως θα υπάρχει ένας μηχανισμός εποπτείας.

Για την κακοποίηση ζωών και τις ποινές που προβλέπονται ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «αυστηροποιούνται και επεκτείνονται οι έννοιες που επισύρουν τέτοιου είδους ποινές. Υπάρχει ένα άρθρο στο νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε εκτενώς τις επόμενες ημέρες. Το άρθρο 21 που προβλέπει όλα τα διοικητικά πρόστιμα και τις διοικητικές κυρώσεις. Είναι ένας αναλυτικότατος πίνακας και θα τον δουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Και το άρθρο 20 που προβλέπει όλες τις ποινικές».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφορικά με την υπόθεση Λιγνάδη. Όπως είπε, επικαλούμενος και τη σχετική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα», η κ. Μενδώνη «να έχει οποιαδήποτε κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά αυτή να μη γίνεται για μικροπολιτικούς λόγους».

Για την υπόθεση Λιγνάδη και τη σύλληψη του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη, μετά τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πέτσας τόνισε πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως είναι κάτι που ξεκίνησε η κ. Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

enikos.gr

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος