ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 προτάσεις Στυλιανίδη στους συναρμόδιους υπουργούς για τη στήριξη των ταξί στην ΑΜ-Θ

Τη στήριξη του κλάδου των ταξί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ζητά ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης με επιστολή του στους υπουργούς μεταφορών και οικονομικών, Κ. Καραμανλή και Χ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Στυλιανίδης εξηγεί τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και περιγράφει τα προβλήματα του κλάδου που λόγω πανδημίας έχει πληγεί τόσο από τα κλειστά σύνορα όσο και από το κλειστό ΔΠΘ που είναι και οι βασικές πηγές εισοδήματός του.

Παράλληλα ο βουλευτής καταθέτει σειρά προτάσεων που προηγουμένως συζήτησε με τους ιδιοκτήτες και τους οδηγούς ταξί της ΑΜ-Θ.

Στην επιστολή του συγκεκριμένα αναφέρει:

“Έχοντας συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον κλάδο των ΤΑΞΙ στην περιοχή μου και σε όλη την Ελλάδα, οφείλω να εκφράσω την εκτίμηση και το σεβασμό μου, διότι αυτοί οι επαγγελματίες του κλάδου που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά, ιδιοκτήτες και οδηγοί, τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν με ευσυνειδησία, συμβάλλοντας με συνέπεια και επαγγελματισμό στις κοινωνικές μεταφορές (μεταφορά μαθητών) καθώς και στις ειδικές μεταφορές (φοιτητές, τουρίστες, εμπορικοί αντιπρόσωποι) γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά την οικονομική κίνηση στην αγορά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κατέστησαν κι αυτοί θύματα τόσο της οικονομικής όσο και της υγειονομικής κρίσης. Οι πληγές που μετρά ο κλάδος των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από την πανδημία του COVID-19 είναι πολλές, καθώς καθημερινά οι περισσότεροι εξ αυτών βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται ή να είναι μηδενικά, ενώ ταυτόχρονα τα πάγια έξοδά τους και οι υποχρεώσεις, καθώς και το κόστος καθαριότητας και απολύμανσης των οχημάτων και προφύλαξης οδηγού και επιβατών αυξάνεται λόγω της τήρησης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, οι μεταφορές μαθητών σχολικών μονάδων έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, καθώς πραγματοποιούνται ελάχιστες μόνο μεταφορές μαθητών ΑΜΕΑ και μόνο σε σχολεία, που δεν έχουν κλείσει λόγω κρουσμάτων. Στην κρίσιμη αυτή για τον κλάδο και για το μέλλον τους συγκυρία, θα ήταν σκόπιμο να μελετήσουμε σειρά χρόνιων αλλά και επίκαιρων λόγω της πανδημίας του COVID- 19 αιτημάτων τους, που μου αναφέρθηκαν σε πρόσφατη επικοινωνία που είχα με τους προέδρους των Σωματείων τους στις περιοχές της Περιφέρειας μου, συγκεκριμένα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΔΡΑΜΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΡΟΔΟΠΗΣ και ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ. Αναλυτικότερα:

 1. Την ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ στις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ: 4932xxxx) και σε κάθε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που αφορά αυτές, με αρχή τη χορήγηση σε όλους τους ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ του επιδόματος ειδικού σκοπού των 800 ευρώ (επίδομα Νοεμβρίου).
 2. Την ένταξη των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ σε ευρωπαϊκά κοινοτικά ή εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα.
 3. Την μονιμοποίηση του Φ.Π.Α. στο 13% (και όχι μόνο μέχρι τον Απρίλιο του 2021), την κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 4. Την εξαίρεση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ από την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ε.Φ.Κ.Α. για τους μήνες διάρκειας των lockdown και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μήνες εργασίας με περιορισμό στον αριθμό επιβατών, με παράλληλη επιδότηση των εισφορών και της διαφοράς από τις μειωμένες εισφορές από τον μηχανισμό του ταμείου SURE, ώστε να μην χαθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.
 5. Την επιδότηση των ιδιοκτητών Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ για τις κενές θέσεις και την συνακόλουθη έλλειψη μεταφορικού έργου, εξαιτίας του περιορισμού του ανώτατου αριθμού επιβατών για υγειονομικούς λόγους, στα πρότυπα της ειδικής επιδότησης προς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΚΤΕΛ και τουριστικά λεωφορεία, από το Μάρτιο του 2020 και για όλο το χρονικό διάστημα διάρκειας των περιορισμών.
 6. Την παράταση του ορίου ηλικίας των ήδη κυκλοφορούντων Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ τουλάχιστον μέχρι τις 31-12-2021, καθώς στις 31-03-2021 λήγει η αναστολή υποχρέωσης αντικατάστασης αυτοκινήτου και τίθενται σε ισχύ τα όρια ηλικίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ, που ορίζει η υπάρχουσα νομοθεσία.
 7. Την επιδότηση για την αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου (περιβαλλοντικού προτύπου εκπομπής καυσαερίων τουλάχιστον EURO 6) αυτοκινήτου, ανεξαρτήτως καυσίμου, καθώς η επιδότηση για αγορά αυτοκινήτων υβριδικού τύπου PLUG-IN είναι πρακτικά αδύνατη για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λόγω έλλειψης θέσεων φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 8. Τη δημιουργία θέσεων ηλεκτρικής φόρτισης υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πιάτσες των Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και κίνητρα για τη δημιουργία πρατηρίων φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν να ταξινομηθούν και ηλεκτρικά/υβριδικά και φυσικού αερίου Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ στην περιφέρεια μας.
 9. Την επιδότηση για την αντικατάσταση των ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρων, που λήγουν στις 31.12.2020 και εφεξής.
 10. Την ταξινόμηση Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ έως και εννέα μετά του οδηγού θέσεων με ταξίμετρο.
 11. Τη μεταφορά χωρίς περιορισμό με Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτων ΤΑΞΙ μελών της ίδιας οικογένειας, που διαβιούν στην ίδια οικία (π.χ. σύζυγοι, ενήλικα αδέλφια, και όχι μόνο ένας γονέας με ανήλικα τέκνα), όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας και πάντα σύμφωνα με τον προβλεπόμενο στην άδεια αυτοκινήτου ανώτατο αριθμό επιβατών, και
 12. Την εντατικοποίηση των ελέγχων των εκμισθωμένων Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων με οδηγό.

Αγαπητέ Υπουργέ. Γνωρίζω την ευαισθησία σου για τον κλάδο των ΤΑΞΙ, όπως κι εσύ γνωρίζεις το δικό μου ενδιαφέρον και την εκτίμηση μου για την κοινωνική τους προσφορά ως ειδικό μέσο μεταφοράς που συντηρεί χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα, παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στην κοινωνία. Για τους λόγους αυτούς θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μελετήσεις, να προωθήσεις και να στηρίξεις τα παραπάνω δίκαια αιτήματα, συναξιολογώντας ιδιαίτερα τα ειδικά προβλήματα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης που λόγω κλειστών συνόρων το καλοκαίρι και κλειστών Πανεπιστημίων στη συνέχεια έχουν υποστεί τραγικές ζημίες, που δεν τους επιτρέπουν πλέον να είναι βιώσιμοι. Βέβαιος για το ενδιαφέρον σου, ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειες σου”.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος