ΚΟΙΝΩΝΙΑ

13ο Πανθρακικό Αντάμωμα στη Νέα Ορεστιάδα

Η Νέα Ορεστιάδα, η νεότερη πόλη της Ελλάδας, έχει την τιμή να διοργανώσει φέτος το 13ο Πανθρακικό Αντάμωμα που έχει γίνει πλέον θεσμός και αντικατοπτρίζει τη δυναμική αλλά και την εμβέλεια της θρακικής παράδοσης.

Η ακριτική πόλη στο βορειότερο σημείο της Ελλάδας θα αναλάβει με έντονο αίσθημα χρέους, αξιοπρέπεια και σεβασμό να προβάλει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία και την ιδιαιτερότητα του θρακικού πολιτισμού. Θα αναδείξει τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων οι οποίοι έχουν καταφέρει μέσα στα χρόνια να διαφυλάξουν όλα όσα τους κληροδότησαν οι πρόγονοί τους και να θεμελιώσουν πάνω σε αυτά την ίδια την καθημερινότητά τους. Κάθε γιορτή, κάθε πανηγύρι και κάθε επέτειος είναι συνδεδεμένη με μια ιδιαίτερη πτυχή της θρακικής ζωής, με έναν χορό, με ένα τραγούδι, με μια συνταγή ή με μια φορεσιά. Και αυτό απορρέει από την αγάπη που αισθάνονται οι κάτοικοι της Νέας Ορεστιάδας και των όμορων περιοχών για τον τόπο τους, την τιμή που αποδίδουν στο παρελθόν και την περηφάνια που διατηρεί αγέρωχο και ζωντανό κάθε στοιχείο της θρακικής παράδοσης.

Μέσα από το μωσαϊκό της Θράκης ξεπροβάλλουν οι συνήθειες των ανθρώπων της και αναδεικνύεται η γη της, η θρακική γη που πάντα έθρεφε και το σώμα και την ψυχή του Θράκα. Το «γέννημα» αυτής της γης τον θρέφει ακόμη και τώρα, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, μια σχέση βαθιά και ριζωμένη που έχει γίνει η δύναμη αλλά και το σύμβολό του. Μέσα από αυτήν τη σχέση ιδρύθηκε το «Γέννημα», πατώντας γερά πάνω στην εύφορη θρακική παράδοση και καλλιεργώντας τις αξίες και τις αρχές της θρακικής ζωής. Και όλα αυτά αγκαλιάζονται και γίνονται ένας κύκλος, μια σπείρα που ενώνει όλους τους Θράκες και κλείνει μέσα του καημούς, χαρές, ιδανικά και συναισθήματα.

Ο περήφανος Θραξ με τη φορεσιά του ευλαβικά θα σταθεί και θα κοιτάξει ψηλά τον θρακικό ουρανό. Προσμένει τον ήχο, να ακούσει τη μουσική…η ψυχή του φτερουγίζει, η καρδιά του πάλλεται…ψίθυρος δεν ακούγεται παρά μονάχα το κούρδισμα και σιγά-σιγά ξεκινάει η γκάιντα, το νταούλι, το καβάλι…ο πρωτοχορευτής σηκώνει το χέρι και ο χορός ξεκινάει…ένας χορός γεμάτος ζωή, ένας χορός γεμάτος χρώματα, ήχους…αναμνήσεις και όνειρα, γέλια και δάκρυα!…Ένας χορός που ενώνει τα χέρια και τις ψυχές, ένας χορός που μετουσιώνει την αγάπη του καθενός για τον τόπο του! Ας υποδεχτεί, λοιπόν, ο Ορφέας τη μουσική στον τόπο της, στη Θράκη μας!

Καλώς να ανταμώσουμε!

Email επικοινωνίας: togennima2017@gmail.com

Με εκτίμηση,

για την Οργανωτική Επιτροπή

Αριστείδης Χρυσόπουλος Ζάχαρη Ζηνοβία
Πρόεδρος Πρόεδρος
Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματίων Εργαστηρίου Πολιτισμού
Νέας Ορεστιάδας «Το Γέννημα»

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος