ΔΙΕΘΝΗ

2,9 εκατ. ευρώ για διάσημο αντίγραφο της Μόνα Λίζα

Ένα διάσημο αντίγραφο του 17ου αιώνα, ο πίνακας «The Hekking Mona Lisa», πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών) σε διαδικτυακή δημοπρασία πώλησης του Οίκου  Christie’s.

Ο ιδιοκτήτης του πίνακα, ο Ρέιμοντ Χέκινγκ, είχε προβάλει τον πίνακα ως αυθεντικό τη δεκαετία του 1960.

Το αντίγραφο εξαιρετικής ποιότητας αποκτήθηκε από έναν ξένο συλλέκτη, ενώ το διεκδίκησαν δεκατέσσερις πλειοδότες, όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του Οίκου δημοπρασιών στο Παρίσι.

Η πώληση στον ιστότοπο ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα. Το καθαρό ποσό έφτασε τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, πολύ πάνω από την αρχική εκτίμηση του έργου μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ.

Ο πίνακας Ο πίνακας «The Hekking Mona Lisa» είχε γίνει πρωτοσέλιδο, όταν αποκτήθηκε από τον Χέκινγκ, έναν παλαιοπώλη στην περιοχή της Νίκαιας.

Παθιασμένος συλλέκτης τέχνης, ο ίδιος, υπερασπίστηκε σθεναρά την αυθεντικότητα αυτού του πίνακα στους ιστορικούς τέχνης και τα μέσα ενημέρωσης.

Αμφισβήτησε τον πίνακα του Λούβρου και ζήτησε από το Μουσείο να αποδείξει ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν ο δημιουργός αυτού του καμβά.

Πεπεισμένος ότι αυτός ήταν ο κάτοχος του αυθεντικού πίνακα, πίστευε ότι δεν ήταν η αυθεντική Μόνα Λίζα που είχε επιστραφεί στο Λούβρο το 1914, τρία χρόνια μετά την κλοπή της το 1911 από τον Ιταλό Βίντσενζο Περούτζια, και ότι επρόκειτο για αντίγραφο. Μετά το θάνατο του Ρέιμοντ Χέκινγκ το 1977, ο πίνακας παρέμεινε στην οικογένειά του.

Η «Μόνα Λίζα» μπήκε στις συλλογές λίγο μετά το 1517. Στη συνέχεια, έγιναν αρκετά αντίγραφα στις αρχές του 17ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που απέκτησε ο Ρέιμοντ Χέκινγκ.

https://www.naftemporiki.gr/story/1739868/29-ekat-euro-gia-diasimo-antigrafo-tis-mona-liza

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος