ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6 σημάδια ότι δουλεύετε πάρα πολύ. Τι κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ

Woman wearing protective with clock in the background.
Τι αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πόσες ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι επικίνδυνες για την υγεία. Οι έμμεσες ενδείξεις ότι το έχετε παρακάνει με τη δουλειά. Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι

Η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την ζωή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και πολλοί προσπαθούν να την επιτύχουν. Σε όλους τους χώρους εργασίας, όμως, υπάρχουν άτομα που δουλεύουν πάρα πολύ, πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουν ή είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν οι ίδιοι ή και οι συνάδελφοί τους. Πότε είναι όμως η δουλειά υπερβολικά πολλή;

Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) προσδιορίζει τις 55 ώρες την εβδομάδα ως το όριο πέραν του οποίου αρχίζουν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον 488 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φτάνουν ή ξεπερνούν αυτό το όριο στη δουλειά τους. Αντιστοιχούν στο 8,9% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού.

«Σίγουρα όλοι έχουμε περάσει στη δουλειά μας εποχές που χρειάστηκε νε εργαστούμε πάρα πολύ», λέει ο ψυχολόγος Dr. Adam Borland, από το Κέντρο Συμπεριφορικής Υγείας Ενηλίκων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Όταν όμως η υπερβολική δουλειά γίνεται κανόνας, υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης».

Εκτός από την διάρκεια της εργασίας, υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις που δείχνουν ότι το έχετε παρακάνει με τη δουλειά. Αυτές είναι:

 1. Έχετε σταματήσει να φροντίζετε τον εαυτό σας
 2. Δεν δίνετε σημασία στην ψυχική υγεία σας
 3. Η δουλειά σας μοιάζει πλέον ανούσια
 4. Ανησυχείτε διαρκώς για τις επιδόσεις σας στη δουλειά
 5. Δυσκολεύετε να θέσετε όρια ανάμεσα στις οικογενειακές και τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις
 6. Νιώθετε μοναξιά

Επικίνδυνες αλλαγές

Η υπερβολική εργασία όμως έχει και άλλες ενδείξεις, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας. Πρόκειται για αλλαγές που κάνετε στη ζωή σας, ίσως χωρίς να συνειδητοποιείτε πόσο επικίνδυνες μπορεί να αποδειχτούν. Αυτές είναι:

 • Δεν κοιμάστε αρκετά. Είναι μία από τις συχνότερες ενδείξεις της υπερβολικής δουλειάς και μία από τις πιο επικίνδυνες για την υγεία
 • Τρώτε ακατάστατα στη διάρκεια της ημέρας. Συχνό πρόβλημα σε όσους δουλεύουν πολύ είναι η παράλειψη γευμάτων και η κατανάλωση φαγητού το βράδυ
 • Δεν γυμνάζεστε. Στα επαγγέλματα που απαιτούν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, εύκολα μπορεί ο εργαζόμενος να βρεθεί να κάθεται όλη μέρα σε μία καρέκλα. Αυτό έχει διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο με την τηλεργασία επί εποχής πανδημίας.
 • Παραμελείτε τις σχέσεις σας. Αν χάνετε τις σχολικές παραστάσεις του παιδιού σας, την επέτειο με τον/την σύντροφό σας, τις οικογενειακές διακοπές ή γιορτές λόγω της εργασίας σας, το έχετε παρακάνει με την εργασία σας.
 • Αποκτάτε τη συνήθεια να πίνετε κάθε βράδυ «για χαλάρωση». «Δεν είναι σπάνιο να στρέφεται κάποιος σε ουσίες ή στο αλκοόλ όταν αισθάνεται επαγγελματική εξουθένωση», προειδοποιεί ο Dr. Borland.

Οι συνέπειες

Δυστυχώς τα προαναφερθέντα έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία. Η πολλή δουλειά δημιουργεί στρες και το συνεχές στρες μπορεί να οδηγήσει:

 • Σε διαρκώς αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό
 • Θόλωμα του μυαλού
 • Υπέρταση
 • Πολλά προβλήματα υγείας

Οι κίνδυνοι αυτοί μακροπρόθεσμα μπορεί να απειλήσουν τη ζωή. Η μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συσχέτισε την εργασία επί περισσότερες από 55 ώρες την εβδομάδα με την καρδιοπάθεια και με τα εγκεφαλικά επεισόδια. Στην πραγματικότητα, υπολόγισε ότι στην υπερβολική δουλειά οφείλεται:

 • Το 3,7% των ετήσιων θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια
 • Το 6,9% των ετήσιων θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο

Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 745.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πολλή δουλειά!

Φωτογραφία: iStock

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος