Το γράφαμε πριν από μία δεκαετία περίπου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της 6ης γενιάς του μοντέλου:

 

«Αν δεχθούμε ότι η Porsche 911 είναι το κατ’ εξοχήν διαχρονικό ευρωπαϊκό σύμβολο των σπορ αυτοκινήτων, τότε η Ford Mustang στέκεται στην αντίπερα του Ατλαντικού ως η προφανής «απάντηση» των ΗΠΑ -δικαιωματικά- εδώ και μισόν αιώνα.

Ένα είναι βέβαιο: οι λάτρεις των καθαρόαιμων σπορ μοντέλων θα ήθελαν να έχουν μια Mustang του 1964, ακόμη και σήμερα, στη συλλογή τους και να βγαίνουν, που και που, εκτός των τειχών, για μια βόλτα σε υπέροχες διαδρομές… Ανάλογα συναισθήματα δημιουργεί, βεβαίως και η νέα γενιά (6η ιστορικά), με άκρως επιβλητική εμφάνιση, δυναμικές επιδόσεις και μια, όντως, «ήρεμη πολυτέλεια».

Το δίχως άλλο και με εξελιγμένη τεχνολογία, που, εκτός των άλλων την καθιστά ασφαλή, σίγουρη και ευχάριστη κατά την οδήγηση.»

Δεν θα αλλάζαμε ούτε λέξη, ακόμη και τώρα παρά την συνεχή εξέλιξη του είδους, αλλά και το πέρασμα της Mustang στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Όπως μας πληροφορεί η ίδια η εταιρεία, η Ford είχε προβλέψει ότι η Mustang θα πουλούσε περί τα 100.000 αυτοκίνητα κατά τον πρώτο χρόνο διάθεσής της στην τοπική αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, η απήχησή της ήταν τέτοια που 417.000 Mustang βρήκαν νέους ιδιοκτήτες ήδη κατά τους πρώτους 12 μήνες της κυκλοφορίας της στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, η 1.000.000ή Mustang είχε πουληθεί όχι αργότερα από το 1966. «Απροσδόκητη». «Ξεχωριστή».

«Το κλασικό αυτοκίνητο του μέλλοντος». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψουν την άκρως επαναστατική Ford Mustang όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού το 1964.

Εξήντα χρόνια μετά την επίσημη πρεμιέρα της, η αειθαλής Ford Mustang έχει καταστεί ένα παγκόσμιο σύμβολο σε τέσσερις τροχούς, καθώς εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι το σπορ αυτοκίνητο με τις υψηλότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Μάλιστα, από το 2015 και μετά, όταν πάτησε και επίσημα τους τροχούς της εκτός Αμερικής, η Ford Mustang συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις και συνολικά περισσότερες από 10 εκατομμύρια από τη στιγμή που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου του 1964 στα πλαίσια της έκθεσης New York World’s Fair.

Η Ford Mustang – ένα αυτοκίνητο που έξι δεκαετίες τώρα πρωταγωνίστησε σε πάνω από 5.000 κινηματογραφικές ταινίες – δεν ήταν απλώς ένα σπορ όχημα.

Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για ένα νέο είδος αυτοκινήτου, το οποίο προσέλκυσε από την πρώτη κιόλας στιγμή μια νεότερη γενιά αγοραστών που δεν ενδιαφερόταν για τα βαρετά και συντηρητικά αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι γονείς τους.

Αυτό το κοινό αναζητούσε ένα καινοτόμο, αντισυμβατικό και γεμάτο πάθος όχημα, με έντονη προσωπικότητα σε επίπεδο σχεδίασης και την υψηλότερη δυνατή απόδοση και επιδόσεις.

Ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης απήχησης της Ford Mustang ήταν ότι από την αρχή εξέφραζε τις επιθυμίες πολλών και διαφορετικών αγοραστών – από εκείνους που αναζητούσαν απλώς ένα βασικό αυτοκίνητο, έως και αυτούς που ήθελαν ένα πολυτελές όχημα για έντονες οδηγικές συγκινήσεις και απόλυτη αίσθηση ελευθερίας.

Αυτή ήταν και παραμένει μέχρι και στις μέρες μας η ψυχή και η ουσία της Ford Mustang, εξήντα ακριβώς χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της στα «σοκάκια» της σύγχρονης αυτοκίνησης.

Αναζητήστε σύντομα περισσότερα συναρπαστικά νέα σχετικά με τον εορτασμό της Ford Mustang ως παγκόσμιου best-seller μοντέλου στα social media της Ford. Δείτε την έβδομη γενιά της Ford Mustang εδώ: https://www.ford.gr/cars/new-mustang#mustang

πηγή: Ναυτεμπορική