ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Άδεια εντός του 2021 για έναρξη εξωρύξεων προβλέπουν ότι θα λάβουν τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Στο β’ εξάμηνο του 2021 εκτιμά ότι θα λάβει το «πράσινο φως» η Eldorado Gold για να υλοποιήσει το επενδυτικό της project στην περιοχή του Περάματος, το οποίο, εδώ και περίπου 2 δεκαετίες, «σκοντάφτει» πάνω στις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τον φορέων σε Έβρο και Ροδόπη.

Παρ’ όλα αυτά, ο καναδικός όμιλος επιμένει και με δεδομένη τη «φιλική» διάθεση της σημερινής κυβέρνησης προς τέτοιους είδους επενδύσεις, εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη και συνεχίζει κανονικά τον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado George Burns, για την εξόρυξη στο Πέραμα, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα, εκτιμάται ότι ο καναδικός όμιλος θα λάβει το “πράσινο φως”  για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του στην περιοχή μας κατά το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόοδο καταγράφουν οι διαπραγματεύσεις του καναδικού ομίλου Eldorado Gold με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns, έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ενώ, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την επένδυση.

Στις Σκουριές αναμένεται η τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) ώστε να λαμβάνεται υπόψη η τεχνολογία ξηρής εναπόθεσης που επιτρέπει τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ενισχύει την ανακύκλωση του νερού.

Η τροποποίηση της ΜΠΕ και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου η εταιρεία να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να προχωρήσει στην επανεκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές.

H Eldorado εξετάζει τη δημιουργία σύμπραξης για τη χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές, αλλά οι σχετικές συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θα προχωρήσουν αφότου η κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και ληφθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στις Σκουριές, ο καναδικός όμιλος έχει επενδύσει, ήδη, μισό δισ. δολάρια για την υλοποίηση των κατασκευαστικών εργασιών που έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 50%, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που απομένουν να υλοποιηθούν τοποθετούνται σε 700 εκατ. δολάρια.

Όπως ανέφερε ο G.Burns, η κατασκευαστική περίοδος εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως δυόμιση χρόνια, εκτιμώντας ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της κατασκευής μέσα στο 2021.

Στις υπόλοιπες περιοχές δραστηριοποίησης, στην Ολυμπιάδα κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, η εταιρεία προχώρησε στην ανανέωση της ισχύος της άδειας λειτουργίας που προβλέπει αύξηση του ετήσιου ορίου παραγωγής σε 470 χιλ. τόνους.

Επίσης, προχωρά η διαδικασία μετατόπισης ενός αρχαίου μεταλλευτικού κλιβάνου ο οποίος θα τοποθετηθεί και θα εκτίθεται δημόσια σε ειδικό χώρο πλησίον των γραφείων της εταιρείας.

Στο Στρατώνι, η εταιρεία εξασφάλισε την έγκριση για την διενέργεια 59 ερευνητικών γεωτρήσεων νότια-νοτιοδυτικά του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, κατά το τρίτο τρίμηνο, η Eldorado Gold εμφάνισε αύξηση του κύκλου εργασιών σε 287,6 εκατ. δολ από 256 εκατ. δολ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 41 εκατ. δολ. από 45,6 εκατ. το β’ τρίμηνο. Η συνολική παραγωγή χρυσού της εταιρείας ανήλθε κατά το τρίτο τρίμηνο σε 137 χιλ. ουγκιές χρυσού.

Πηγή: https://www.gnomionline.gr/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος