LIFESTYLE

Αδυνάτισμα: Τι είναι τελικά οι «καταραμένοι» υδατάνθρακες και ποιες τροφές να μην φοβάσαι

A large group of food. The assortment includes fruits, vegetables, meat, fish and dairy products. The food is mostly sorted by type. The dairy products are in the center, while the rest of the food is circled around the dairy products. Studio photo taken with DSRL Canon EOS 5D Mk II
Τουλάχιστον 23 επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα διατροφικά πλάνα με χαμηλούς υδατάνθρακες γενικά προκαλούν περισσότερη απώλεια βάρους από εκείνα που είναι απλά χαμηλά σε λιπαρά, μερικές φορές έως και 2-3 φορές περισσότερο.

Το να μειώσει κανείς τους υδατάνθρακες στην διατροφή του μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη, αφού έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί σημαντική μείωση στα επίπεδα της πείνας. Αυτό τείνει να οδηγεί σε “αυτόματη” απώλεια βάρους, χωρίς την ανάγκη για καταμέτρηση θερμίδων.

Τι είναι οι απλοί και τι οι σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες, ανάλογα με τον τρόπο και την δυσκολία που αφομοιώνονται από τον οργανισμό (πέψη και απορρόφηση) διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στους υδατάνθρακες που μεταβολίζονται και απορροφώνται στο λεπτό έντερο και στις εδώδιμες ίνες που δεν μπορούν να διασπαστούν και περνούν απευθείας στο παχύ έντερο.

Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, οι υδατάνθρακες ανάλογα με τον αριθμό των σακχάρων που έχουν διακρίνονται σε:

  • Απλούς (μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες)
  • Σύνθετους (ολιγοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες)

Τα κύρια είδη αυτών των δύο κατηγοριών είναι οι ακόλουθες ουσίες:

Απλοί

  • Μονοσακχαρίτες: γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη
  • Δισακχαρίτες: σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη), λακτόζη, μαλτόζη

Σύνθετοι

  • Ολιγοσακχαρίτες: μαλτοδεξτρίνες
  • Πολυόλες: μαλτιτόλη, σορβιτόλη
  • Πολυσακχαρίτες: Άμυλο (αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη) και μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, πηκτίνη, β-γλυκάνη)

Δίαιτα: Ποιες τροφές έχουν λίγους υδατάνθρακες και βοηθούν στο αδυνάτισμα

(δίπλα σε κάθε τροφή βλέπετε την περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες)

  • Αυγά: Σχεδόν μηδέν

Κρεατικά

  • Βοδινό: Μηδέν
  • Κοτόπουλο: Μηδέν
  • Χοιρινό, συμπεριλαμβανομένου του μπέικον: Σχεδόν μηδέν. Το μπέικον είναι επεξεργασμένο κρέας οπότε σαφώς και ΔΕΝ ανήκει στις υγιεινές τροφές, αλλά είναι αποδεκτό σε μικρές ποσότητες.

Θαλασσινά

  • Σολομός: Μηδέν
  • Πέστροφα: Μηδέν
  • Σαρδέλες: Μηδέν
  • Οστρακοειδή: 4-5%

Λαχανικά

  • Μπρόκολο: 7%
  • Τομάτες: 4%
  • Κρεμμύδια: 9%
  • Λαχανάκια Βρυξελλών: 7%
  • Κουνουπίδι: 5%
  • Λαχανίδα (kale): 10%
  • Μελιτζάνα: 6%
  • Αγγούρι: 4%
  • Πιπεριές: 6%
  • Σπαράγγια: 2%
  • Αρακάς: 7%
  • Μανιτάρια: 3%

Φρούτα

  • Αβοκάντο: 8,5%
  • Ελιές: 6%
  • Φράουλες: 8%
  • Γκρέιπφρουτ: 11%
  • Βερίκοκο: 11%

Ξηροί καρποί

  • Αμύγδαλα: 22%
  • Καρύδια: 14%
  • Φιστίκια: 16%
  • Σπόροι κία: 44%

Γαλακτοκομικά

  • Τυριά: 1,3%
  • Κρέμα γάλακτος: 3%
  • Γιαούρτι (πλήρες): 4-5%

Λιπαρά και λάδια

  • Βούτυρο: Μηδέν
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Μηδέν

Πηγές: http://portal.efet.grhttps://www.healthline.com

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος