ΔΙΑΦΟΡΑ

Αφιέρωμα του «ERT FLIX» στην «Εβρίτικη Ζυγιά»

Αφιέρωμα στο Θρακιώτικο, Εβρίτικο μουσικό συγκρότημα “Εβρίτικη Ζυγιά” έκανε το “ERT FLIX”, στην ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή για την σύγχρονη παραδοσιακή μουσική παραγωγής ΕΡΤ3 2020.

Όπως ανέφερε, η “Εβρίτικη Ζυγιά” πρωτοεμφανίστηκε το 2007 στα παραδοσιακά γλέντια και δρώμενα της Θράκης. Αποτελείται από όργανα αρχέγονα, βαθιά ριζωμένα στη μνήμη των ανθρώπων και απόλυτα συνυφασμένα με την παράδοση της Θράκης: την γκάιντα, τη θρακική λύρα, το καβάλι και τα κρουστά.
Στόχος του συγκροτήματος είναι η διάσωση, αναπαραγωγή και ανάδειξη ανέκδοτων τραγουδιών από τη Δυτική, Ανατολική και Βόρεια Θράκη, με το ύφος και ηχόχρωμα που παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές μουσικών.
Η Εβρίτικη Ζυγιά, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους έχει εκδώσει δύο κυκλοφορίες με ανέκδοτα τραγούδια των χωριών Χιονάδες Έβρου και Μακράς Γέφυρας Ανατολικής Θράκης. Το 2020 συστήθηκαν στο παγκόσμιο κοινό με το άλμπουμ Ορμένιον, σε συνεργασία με τη δισκογραφική εταιρεία Teranga Beat. Ένα εγχείρημα με προσωπικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις, το οποίο προσεγγίζει τη Θρακική μουσική πέρα από τα όρια της παράδοσης, αλλά με μεγάλο σεβασμό προς αυτήν.

Η συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζει παλαιότερους και νεότερους μουσικούς που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου σε καλλιτεχνικό αλλά και ερευνητικό επίπεδο. Προβάλλονται σύγχρονοι, καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι μουσικοί με έργο βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακούς δρόμους.

Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΦΟΝΙΚΟΣ
Αρχισυνταξία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: ΕΛΕΝΗ ΚΑΨΟΥΡΑ
Διεύθυνση Φωτογραφίας: ΚΡΙΤΩΝ ΚΙΟΥΡΤΣΗΣ

Μοντάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ ΝΤΑΡΙΔΗΣ
Ηχοληψία: TANYA JONES
Μουσικό Σήμα: ΝΙΚΟΣ ΒΡΥΖΑΣ
Γραφικά: ΜΠΕΛΑ ΙΒΑΝΟΒΑ
Οργάνωση Παραγωγής: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΦΟΝΙΚΟΥ
Επιστημονική & Τεχνική Επιμέλεια: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΜΕ,
ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΕΛΚΕ –ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

https://www.ertflix.gr/psychagogia/sygchroni-paradosiaki-moysiki/sygchroni-paradosiaki-moysiki-evritiki-zygia/

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος