ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου στην Καβάλα για τη διάσωση τραυματισμένης Caretta-caretta

Μια διαφορετική «γέφυρα» σωτηρίας έστησαν εθελοντές, εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές, προκειμένου να σωθεί μια θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta που βρέθηκε τραυματισμένη σε παραλία της Κεραμωτής του δήμου Νέστου, ανατολικά της Καβάλας.

Το Iνστιτούτο Aλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που ανήκει στο ΕΘΙΑΓΕ, ο λιμενικός σταθμός Κεραμωτής, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ Άρης Χρηστίδης και ο κτηνίατρος Στάθης Συμεωνίδης έκαναν έναν …αγώνα δρόμου στήνοντας μια «γέφυρα» σωτηρίας προκειμένου η άτυχη θαλάσσια χελώνα να μεταφερθεί σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον ώστε να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σε ακτή της Κεραμωτής

Η χελώνα βρέθηκε τραυματισμένη το πρωί της Δευτέρας, σε ακτή της Κεραμωτής. Κάτοικοι της περιοχής που την εντόπισαν προσπάθησαν να τη βάλουν ξανά στο νερό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα καθώς η χελώνα ξαναέβγαινε στην ακτή. Αμέσως ειδοποιήθηκε ο λιμενικός σταθμός Κεραμωτής, το λιμεναρχείο Καβάλας, που με τη σειρά τους ενημέρωσαν το ΙΝΑΛΕ.

H Caretta-caretta μεταφέρθηκε τελικά με υπηρεσιακό όχημα στην Καβάλα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, απ’ όπου την παρέλαβε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΑΛΕ Άρης Χρηστίδης και τη μετέφερε στις εγκαταστάσεις του στη Νέα Πέραμο του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας.

Αναρρώνει

Σύμφωνα με το ΙΝΑΛΕ, η χελώνα η οποία έχει μήκος καβουκιού 66 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 45 κιλά, έφερε ελαφρύ κάταγμα στο κεφάλι από χτύπημα με βαρύ αντικείμενο. Δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από το προσωπικό του Iνστιτούτου, καθαρίστηκε η πληγή με αντιβιοτικές αλοιφές και τοποθετήθηκε σε δεξαμενή χωρίς νερό, αλλά με πρόνοια ώστε να μην αφυδατωθεί. Εκεί θα παραμείνει μέχρι να κλείσει η πληγή και να αναρρώσει.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΙΝΑΛΕ, η πρόγνωση για την κατάστασή της δείχνει καλή, δεν κινδυνεύει και υπάρχει ελπίδα να αναρρώσει γρήγορα. Αν όλα πάνε καλά, σε λιγότερο από ένα μήνα θα είναι σε θέση να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη δεξαμενή με θαλασσινό νερό και αργότερα να απελευθερωθεί σε παραλία της περιοχής για να επιστρέψει απόλυτα υγιής στο θαλάσσιο περιβάλλον της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος