Αστυνομικά

Αίγυπτος: Στο φως δεκάδες σφραγισμένες σαρκοφάγοι

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν μια ακόμα μεγάλη «κρύπτη» με  σαρκοφάγους που δεν είχε ανοίξει στη Σακάρα, οι οποίες  θα προστεθούν στα σχεδόν 60 φέρετρα που ανακτήθηκαν πρόσφατα από την αρχαία νεκρόπολη.

Αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί λεπτομέρειες, οι αρχές ανέφεραν ότι «βρέθηκε τεράστιος αριθμός» ξύλινων σαρκοφάγων. Μάλιστα, όπως έγραψε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Khaled El-Enany, σε ανάρτησή του στο Instagram, το εύρημα ισοδυναμεί με «δεκάδες  χρωματιστά φέρετρα από την αρχαιότητα».

Η συλλογή σαρκοφάγων, αποθηκευμένη σε τρεις πρόσφατα ανακαλυφθέντες τάφους, χρονολογείται σε πάνω από 2.500 χρόνια. Χρωματιστά και επιχρυσωμένα αγάλματα βρέθηκαν, επίσης, στους τάφους, όπως ανέφερε κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Ο Khaled El-Enany και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouly επισκέφτηκαν τον χώρο μαζί με τον γενικό γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, Mustafa Waziri. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δείχνουν τους τρεις άντρες να κατεβαίνουν σε έναν άξονα πριν επιθεωρήσουν τα βαμμένα φέρετρα και μια ποικιλία άλλων αντικειμένων.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τις τελευταίες από μια σειρά ανακαλύψεις στη Σακάρα, μια νεκρόπολη περίπου 20 μίλια νότια του Καΐρου. Το τεράστιο νεκροταφείο βρίσκεται στην κάποτε βασιλική πρωτεύουσα του Μέμφις και η τοποθεσία φιλοξενεί επίσης την αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου.

Τον Σεπτέμβριο, οι αρχαιολόγοι στη Σακάρα ανακάλυψαν σχεδόν 30 κλειστά φέρετρα σε έναν από τους τρεις τάφους με βάθος 10 – 12 μέτρων. Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα, το υπουργείο δήλωσε ότι η ανακάλυψη αύξησε τον συνολικό αριθμό που βρέθηκε μέσα στους τάφους σε 59.

Οι σαρκοφάγοι που ήρθαν στο φως πρόσφατα πρόκειται να εκτεθούν στο Grand Egyptian Museum που θα ανοίξει σύντομα στη Γκίζα.

naftemporiki.gr

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος