ΓΕΩΡΓΙΑ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ακρίδες «|τρώνε» τα σπαρτά στη Θράκη

Σμήνη ακρίδων κατατρώγουν τα σπαρτά στην Ανατολική Ροδόπη. Πρόκειται για τους οικισμούς, Κρωβύλη, Ασκητές και στις Σάπες, όπως αναφέρει η ΕΡΤ στον ιστότοπό της. Αλλά και σε άλλες περιοχές όπως της Πόρπης, Καλλίστης παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο….

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, Νίκο Κολάτσο, στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

«Οι ακρίδες ως γνωστόν δεν αφήνουν τίποτε στο πέρασμά τους από χλωρά και νεαρά φυτά, είτε είναι βαμβάκι, καπνός, μηδική-τριφύλλι-, σιτηρά, κηπευτικά, αλλά και βοσκοτόπια. Το θέμα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Θα έπρεπε, νωρίτερα να είχαμε ενημέρωση από τους ανθρώπους της υπαίθρου και κυρίως από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι το παρατηρούν και μας το μεταφέρουν, όπως είχε γίνει το 2004. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά του χρόνου εγκαίρως θα κάνουμε την παρέμβαση που πρέπει. Οι ακρίδες μπορούν να πετούν και να μεταφερθούν και σε άλλες περιοχές και να πλήξουν κι άλλες καλλιέργειες.Το θετικό είναι πως οι ακρίδες είναι μιας γενιάς μόνο, δηλαδή ότι κακό γίνει θα είναι μόνο για φέτος. Ελπίζουμε να περιορισθεί το φαινόμενο και να επέμβουν οι φυσικοί εξολοθρευτές που είναι τα πουλιά και να επαναφέρουν την ισορροπία», τόνισε ο κ. Κολάτσος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Κρωβύλης, Γιώργο Δημάδη, πολλοί αγρότες προέβησαν σε επανασπορά, καθώς η καταστροφή από το πέρασμα των ακρίδων ήταν καθολική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τη ζημιά και για θέματα αποζημιώσεων, μόνο κάτι έκτακτο σε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν προκύψει και εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Θρακική Αγορά

Di-zine clothing

Ιστορικό

Θρακική Αγορά FB

Μedia Group

Ο Ποπολάρος